L-Karnitin (L-Carnitine) ve CLA Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Ne İşe Yararlar?

L-Karnitin (L-Carnitine) Nedir?

L Karnitin (L-Carnitine), yapı olarak amino asitlere benzeyen fakat proteinlerin yapısında bulunmadığı için amino asit sayılmayan bir amino asit türevidir. İşlev olarak vitamin ve mineraller ile benzerlik göstermektedir. Çağımızda obezite’nin de ilerlemesiyle birlikte fazla kilolarından şikayetçi olan çok fazla birey bulunmaktadır. Buna sebep olarak yiyeceklerin organikliğinin bozulması ve yapısıyla oynanması büyük bir etken olarak gösterilebilir. Üretimi yapılan ve yiyeceklerin yapılmasında veya direkt olarak yiyecek sayılabilen ürünlerin maliyetini kısmak açısıyla yapay olarak bulunan bir çok madde bulunabilmektedir. Bu maddeler vücudumuza sadece kilo olarak değil sağlıksal açıdan da çok ciddi zararlar verebilmektedir. Her insan doğal yiyecek tüketimine özen göstermelidir. Bu sadece az önce de belirttiğimiz gibi kilo açısından değil sağlıksal açıdan da bizim için çokça önem arz etmektedir. Genel olarak zayıf kişiler kilo almakta, kilolu kişiler ise kilo vermekte güçlük çekmektedir. Bu alışkanlıklar ve genetik yapıdan kaynaklanabilmektedir. Aslında bunları başarmak çok güç bir durum değildir.

Kilo vermek isteyen bireyler egzersiz dışında düzgün bir beslenme alışkanlığı oluşturmalıdır. Birey günlük kalori ihtiyacının altında tüketim yaptığı taktirde ve bu tüketimi tamamen sağlıklı gıdalardan karşıladığı taktirde kilo verebileceklerdir. Ekmek yemeyi kesmek veya çay içerken şeker kullanmamak kilo vermenize yeterli olmayacaktır. Öncelikle düzgün beslenme nedir onu iyice kavramak gerekmektedir. Basit karbonhidratlardan kaçınıp kaliteli ve kompleks karbonhidrat içerikli gıdalar tüketmeye özen gösterilmektedir. Bunlar yapıldığı taktirde ve devamlılık sağlandığı taktirde takviye olarak l-carnitine, CLA ve diğer yağ yakıcı gıda takviyeleri kullanılabilir.

 

Bilgi: L-carnitine kısaca vücut tarafından doğal yollarla üretilebilen ve yağın enerjiye dönüştürülmesinden rol oynayan bir amino asittir.

Dışarıdan l-carnitine karşılama durumu vücudumuzun günlük yeteri miktarda üretememesinden kaynaklanan bir durumdur diyebiliriz. Yağ dokularının parçalanmasında, dokuya dönüşecek yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayarak enerjiye dönüşmesinde bizlere fayda sağlayacaktır.

L-Carnitine Faydaları Nelerdir?

Daha enerjik ve zinde olmamızı sağlar,

-Yağ yakımını gerçekleştirir ve bunu enerji olarak açığa çıkartır,

-Uzun süreli antrenman olanağı sağlar,

-Daha fazla terleme ile toksinlerden uzaklaşmamıza yardımcı olabilmektedir,

-Yorgunluğu azaltıp dayanıklılığımızı arttırabilir.

L-Carnitine Hangi Gıdalarda Ne Miktarda Bulunur?

  • Tavuk:2.4mg / 100 gr.
    • Koyun eti:210 mg / 100 gr.
    • Kuzu eti: 78 mg / 100 gr.
    • Sığır eti: 64 mg / 100 gr.

L-Carnitine Nasıl Kullanılır?

L-Carnitine ürünleri birden çok formda bulunabilmektedir. En çok sıvı ve tablet formda bulunur fakat az da olsa toz formda da bulunabilmektedir. L-carnitine takviyeleri antrenmandan 20-30 dk önce tüketilmelidir. Ortalama olarak erkeklerde 2-3 gr kadınlarda ise 1-2 gr l-carnitine kullanımı yağ yakımını maksimum seviyelere çıkartmak için yeterli olacaktır.

CLA Nedir?

CLA açılımı “konjuge linoleik asit” olan Omega-6 doymamış temel bir yağ asididir. Yağ yakmak, kilo vermek, su atmak isteyen bireylerin en çok kullandığı gıda takviyelerinden biridir. CLA kırmızı et’te bol miktarda bulunmaktadır. Yağ depolanmasını yavaşlatan ve hatta durdurabilen bir özelliğe sahiptir. Yağ yakımından ziyade daha önemli olarak kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyici özellikleri bazı araştırmalarca saptanmıştır. Vücutta yağ yakımına gözle görülür bir etki gösterebilmektedir. Günlük 3-4 gr kullanım yapılabilir.

Amerika’da hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada;

CLA verilen farelerin bir süre sonra yağ oranı %50 oranında düşüş görülmüştür.

Elbette ki bu araştırma hayvanlar üzerinde yapılmıştır ve aynı etki insanlar üzerinde de görülebilir demek değildir. Yağ yakmak için sağlıklı yağ tüketmemiz gerekmektedir çünkü vücut içinde zararlı yağ asitlerinin yakılması sağlıklı yağ asitleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

CLA’nın Faydaları Nelerdir?

Yağ yakımını hızlandırır.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Antikataboliktir; kas kaybını önler.
-Antikanserojendir.
-Anti diyabetojeniktir; diğer bir deyişle diyabet engelleyici özelliktedir.
-Antiaterojeniktir; kardiyovasküler sağlığı iyileştirir.


CLA Hangi Gıdalarda Bulunmaktadır?

-Kuzu eti

-Doğal süt

-Doğal tereyağı

-Köy peyniri

-Büyükbaş eti

 

CLA’nın Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

CLA gün içinde 3-4 gr alınması gereken bir takviye gıdadır. Sabah, öğlen ve akşam öğünlerinde mutlaka kullanılması gerekir. Bol su ile tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Özellikle protein ağırlıklı beslendiğiniz öğünler CLA kullanımına daha fazla özen göstermeniz faydalı olacaktır.

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir