Müzik Dinlemek Egzersiz Performansınızı Ne Kadar Artırıyor?

Müzik ve Egzersiz
Müzik ve Egzersiz
Via Vitabello / Pixabay

Egzersiz performansını etkileyen farklı faktörler vardır. Bu faktörler tam olarak çalıştırıldığında performans artırılır ve egzersizden olan beklentiler çok daha etkin bir şekilde karşılanır. Kas yapmak, vücut geliştirmek, fit bir görünüm elde etmek ya da kilo vermek gibi bir takım amaçlar için yapılan egzersizlerin beklentilerinizi tam olarak karşılaması, sizi fazlasıyla mutlu edecektir. Burada bahsedilen faktörlerden birisi de müziktir. Peki, müzik dinlemek egzersiz performansınızı nasıl artıyor ya da artırıyor mu?

Egzersiz yapmak bir noktaya kadar zevkli bir iş olmasına karşın, yapılan hareketlere bağlı olarak bir noktadan sonra ekstra bir motivasyona ihtiyacınız olabilir. Takım sporlarından birisini yapıyorsanız, takım arkadaşlarınız size gerekli motivasyonu sağlayabilir. Ya da izleyicilerden etkilenerek performansınızı artırabilirsiniz. Fakat bireysel bir spor yapıyorsanız, motivasyon kaynağınızı kendiniz oluşturmalısınız. İşte bu noktada müziğin son derece etkili bir seçenek olduğunu asla unutmayın.

 

Egzersiz Yaparken Müzik Dinlemek Performansı Artırır Mı?

Egzersiz yaparken dinlenen müziğin performansa olan etkisi ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Söz konusu araştırmalarda müziğin egzersizleri olumlu olarak etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Hatta yapılan bazı araştırmalara göre duyma engeli olan kişilerde dahi kısmen de olsa olumlu bir etkiden bahsedilmektedir. Bu bağlamda müzik dinlemenin insanların motivasyonunu ve buna bağlı olarak da egzersiz performansını olumlu olarak etkilediği söylenebilir.

Yapılan araştırmalarda, sporcuların sessiz bir egzersiz yapma performansı ile müzikli bir ortamda yapılan egzersize ait performansın karşılaştırılması yapılmaktadır. Araştırmacılar, müziklerdeki ritimlerin motor becerileri harekete geçirdiğini ve buna bağlı olarak da performansta yükselme meydana geldiğini belirtmektedirler.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Karın Kaslarım Neden Belli Olmuyor?

 

Dinlenen Müzik Türüne Göre Egzersiz Performansındaki Değişim

Öncelikle yukarıda bahsedilen araştırmanın bütün müzikler için geçerli olmadığının bilinmesi gerekir. Yani egzersiz performansının artırılması için doğru müziğin dinlenilmesi gerekir. Yapılan egzersize ve kişinin zevkine uygun bir müziğin bu noktada etkili olacağı söylenebilir.

Eğer kişinin sevmediği türde bir müzik ortama verilirse egzersiz performansı olumsuz olarak etkilenecektir. Kişi istediği hareketleri yapamayacak ve senkronize olamayacaktır. Hatta dinlenen müziğe bağlı olarak kişinin moralinin bozulması dahi söz konusu olabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Filmler

 

Egzersiz Yaparken Müzik Dinlemenin Yararları Nelerdir?

Egzersiz yaparken dinlediğiniz müziklerin size bir takım avantajlar oluşturması söz konusudur. Bu avantajlar, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Yani, müziğin herkesteki yansıması farklı olacaktır. Fakat genel olarak müzikten kaynaklanan olumlu durumlar aşağıdaki gibidir.

Via TBIT / Pixabay

 

1. Egzersizdeki Hareket Ritmini Ayarlar

Egzersiz sırasında dinlenen müzik sayesinde ritim kazanmanız mümkün olacaktır. Eğer tempolu bir hareket yapıyorsanız, hareketli bir müzik ile performansınızı artırabilir ve yaptığınızın egzersizi daha basit olarak algılayabilirsiniz.

Egzersizlerdeki başarı, ritim kazanmanızla direkt olarak ilgilidir. Çünkü yapılan hareketler genellikler birbirini tekrar eder ve kendi içinde belirli bir ritmi vardır. Dinlenen müzik ile siz de ritim yakalar ve böylece hareket tekrarını yaparken mutlu olursunuz.

Egzersizdeki ritmin yakalanması için tercih edilecek müziğin metronom sayısının çok önemli olduğu bilinmelidir. Örneğin egzersiz sırasında nabzınız 110 olacaksa, tercih ettiğiniz müziğin metronom sayısının da buna eşit ve 110 olması gerekir. Böylece ritmi yakalamanız çok daha kolay olacaktır.

 

2. Ruh Durumunuzu İfade Eder ve Hareketlerinize Yansıtır

Müzik, ruhun gıdasıdır şeklindeki ifade, müziğin direkt olarak ruhu etkilemesiyle ilgilidir. Dinlediğiniz şarkılar, sizi kendi etkisine alır ve duygu durumunuzu değiştirir. Eğer hüzünlü bir müzik dinliyorsanız, kendinizi ona kaptırırsınız ve siz de hüzünlenirsiniz. Böylesi müziklerin egzersizler sırasında dinlenmesi bundan dolayı çok fazla önerilmez. Eğer hareketli bir şarkı dinliyorsanız, duygu durumunuz pozitif olarak etkilenir ve bu durum size motivasyon olarak geri döner.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Protein İçeren Besinler Hangileridir?

  

3. Konsantrasyon Seviyeniz Artar

Egzersiz yapmak için ciddi bir konsantrasyona ihtiyaç vardır. Eğer bu noktada bir eksiklik söz konusu ise egzersiz ile ilgili hedeflerinize tam olarak ulaşamazsınız. Çünkü dikkatiniz bir süre sonra dağılır ve farklı konuları düşünmeye başlarsınız. Bu ise sizin egzersizi bırakmanıza ve aklınızdaki konuya odaklanmanıza neden olur. Böylesine durumların engellenmesi için müzik son derece önemli bir konsantrasyon aracıdır.

Müzik dinlerken konsantre olmanız daha kolay olur. Bu şekilde odaklandığınızda, dikkatinizin daha zor dağılacağını söylemek yanlış olmaz. Müzik süresince farklı bir konu aklınıza gelmez ve zihninizi tamamen yapmış olduğunuz spora verebilirsiniz. Bu durumun, sizin için son derece olumlu katkıları olacaktır.

Egzersiz Performansınızı Artıracak Besin Takviyelerini İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir