Popliteus ve Piriformis

Vücudunuzda yer al kas gruplarından bir çoğundan haberdar olup geliştirmek için çeşitli egzersizler yapıyorsunuz. Yinede az duyulan fakat önemi yüksek olan kas gruplarınıza da gereken egzersizlerle güçlendirme sağlamalısınız çünlü her kas grubu hareketlilik için oldukça önemlidir ve sakatlanmalara sebebiyet vermemek için neyi nasıl çalıştıracağımızı bilmemiz gerek. Size iki az bilinen fakat önemi yüksek kas grubunu anlatacağım.

Popliteus

Dizin dış kısmı 3 tabakadan oluşur. En alt tabakada ye akan eklem kapsülleri femur ve tibia arasında dış menisküse destek yapacak şekilde yer alır. Bunların yanı sıra en önemli yapı popliteus kası ve tendonudur. Popliteus kası belkide vücuttaki en hayati kaslardan biri olabilir.Bu kas, ayakta dururken ve oturma pozisyonlarında kullanılan femur ve tibianın iç-dış rotasyonunu engeller ayrıca yürürken dizin kilitlenmemesinden de sorumludur. Düzenli yürümek, squat ve deadlift gibi egzersizlerle söz konusu kaslarınızı güçlendirebilir ve kalça sakatlanmalarını en aza indirgeyebilirsiniz.

Piriformis

Piriformis, Laticede “armut şeklinde” anlamına gelir. Gluteal bölgenin aldında, gluteus medius kasına paralel bölgede yer alır. Yürümek gibi faaliyetler esnasında dizin bükülmemesi için kalçanın eğilmesini sağlar.Dizin dış yönlendirmelerinden sorumlu olan bir kas olduğu için menisküs gibi sakatlıkların önlenmesine yrdımcı olur. Squat ve deadlift ile piriformis kaslarınızı geliştirebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir