Pre-Workout (Antrenman Öncesi) Ne İşe Yarar? Etkisi Nedir?

Pre-Workout (Antrenman Öncesi) Nedir? Ne İşe Yarar?
Pre-Workout (Antrenman Öncesi) Nedir? Ne İşe Yarar?
Via allbestfitnessishere / Freepik

Eğer bir sporcuysanız, büyük ihtimalle antrenman öncesi pre-workout besin takviyesini duymuşsunuzdur. Bilmeyenler için, performansı, zihinsel berraklığı ve enerji seviyelerini artırmak için antrenmandan önce bir takviye almayı içerir.

Tercih edilecek doğru bir pre-workout takviyesinin egzersiz sırasında gelişmiş kas büyümesi, daha fazla dayanıklılık ve daha fazla odaklanma gibi faydalar sağlayabileceği bilinmektedir.

Bununla birlikte, birçok insanın bu takviyelerin gerçekte nasıl çalıştığı ve diyet rejimlerine dahil etmeye karar verirken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda soruları vardır.

Sporcular olarak hepimiz en yüksek performans için çabalıyoruz ve hedeflerimize ulaşmak için doğru beslenme ve egzersizin önemini biliyoruz. Bununla birlikte, birçok kişi antrenmanlarında kuvvet avantajı elde etmek için pre-workout besin takviyelerine daha fazla yönelmeye başladı.

Bu antrenman öncesi takviyeler, ekstra destek arayan sporcular arasında giderek daha popüler hale geldi, ama gerçekten işe yarıyorlar mı?

Bu blog yazısında, egzersiz öncesi pre-workout takviyelerinin ne işe yaradığını ve atletik performans üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz.

 

Pre Workout Nedir? Ana Bileşenleri Nelerdir?

Pre Workout, güç ve kuvvetin artırılmasına yardımcı olan, antrenman öncesi alınan besin takviyesidir. Bunlar, genellikle çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri, amino asitler ve bitkisel özler içeren karışımlardır. Pre Workoutlar, kasların kasılmasını, kas gücünün artmasını, kas ağrısını azaltıp enerji seviyelerini artırmak için tasarlanmıştır. Bileşenleri arasında kafein, arjinin, beta-alanin, kreatin ve bazı amino asitler bulunur.

  • Ne Tür Bir Etki Yapar?

Bu takviyeler, kas gücünü ve dayanıklılığını arttırmak, performansı artırmak ve vücudun daha uzun süre ve daha iyi bir şekilde çalışmasını sağlamak için formüle edilmiştir.

Bu tür etkiler çalışma sırasında kasların enerji ve verimliliğini sağlamak, çalışma sırasında kasların gücünü arttırmak, çalışmanın süresini uzatmak ve çalışma sırasında daha fazla kalori yakmak için tasarlanmıştır.

İlginizi Çekebilir: Damarlı Kol Nasıl Yapılır? Kolda Damar Çıkarmak İçin 7 Süper Teknik

 

Faydaları Nelerdir?

  • Vücuttaki kas kütlesinin artmasını ve gücün arttırılmasını destekler
  • Kasların daha uzun süre çalışmasını ve hareket kabiliyetini destekler.
  • Kasların daha fazla yoğunlukta çalışmasını destekler.
  • Kas ağrısını azaltır.
  • Vücutta glikozu kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Kasların esnekliğini arttırır.
  • Kardiyovasküler sağlığınızı destekler.
  • Vücudunuzu daha hızlı toparlayıp onarmaya yardımcı olur.
  • Daha yüksek seviyede enerjiyi destekler.
  • Konsantrasyonu arttırır ve motivasyonu destekler.

 

Zararları Nelerdir?

  • İçeriğinde kafein bulunması sebebiyle, başka kafein içeren ürün ya da maddelerle birlikte kullanımı olumsuz yan etkiler doğurabilir.
  • Kalp çarpıntılarına neden olabilir.
  • Deride kızarıklık ya da dökülmeler gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Sporcuda mide ya da sindirim rahatsızlıkları görülebilir.

 

Pre-Workout Nasıl Kullanılır?

Bu besin takviyelerinin her birinde kullanma talimatı mevcuttur. Bu kullanım talimatları doğrultusunda doğru takviye ve dozaj ile kaslarınızı egzersiz seansına hazırlayın. Vücudunuzdan en iyi yanıtı almak için küçük miktarlarla başlayın ve ürün talimatlarına göre gerektiği şekilde ayarlayın.

Genellikle 1 servis (10 gr / 2 ölçek) ürünü 300 ml su ile karıştırarak antrenmana başlamadan 30-60 dakika önceden tüketebilirsiniz. Antrenman esnasında uyanık ve enerjik kalmak gerekli olabilir, ancak bunun iyi bir gece uykusuna ulaşmayı engellemesine izin vermeyin. Pre workout ürünleri kafein içerdiğinden geç saatte tüketmemeye özen gösterin.

İlginizi Çekebilir: Aralıklı Oruç (İF Diyeti) Beslenme Listesi & Örnek Menü

 

Pre-Workout Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pre-Workout Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Via stockking / Freepik
  • Pre Workout Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Egzersiz performansınızı artırmak isteyen aktif bir bireyseniz, egzersiz öncesi bir takviyeye yatırım yapmayı düşünün. Ancak ürün satın almadan önce, hem hedeflerinizi hem de tipik egzersiz rutininizi göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun, çünkü bu takviyeler belirli aktivite türleri için özel olarak tasarlanmış benzersiz bileşenler içerir.

  • Kimler Kullanmalı?

Aktif bir yaşam tarzını günlük rutinlerine dahil edenler için pre workout takviyeler harika bir seçenek olabilir. Bu ürünler yalnızca fiziksel ilerlemenin sınırlarını zorlamaya ve belirlenen hedeflere ulaşmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda özellikle yoğun antrenmanlara güç katmak isteyen düzenli spor salonu katılımcıları için de etkilidir.

  • Hangi Amaçla Kullanılmalı?

Egzersiz öncesi besin takviyeleri, bir sporcu olarak potansiyelinizi ortaya çıkarmanın anahtarıdır. İster yeni başlayan biri ister son bir hamle arayan deneyimli bir profesyonel olun, bu takviyeler antrenman seanslarından önce odaklanmayı ve enerjiyi artırmaya yardımcı olabilir. Kilo verme çabalarına ve kas geliştirme hedeflerine de yardımcı olduğu gibi tüm bunların yanı sıra antrenmanın her seviyesinde performansı artırabilir.

  • Kas Yapar Mı?

Evet, egzersiz öncesi takviyeler kas geliştirmeye yardımcı olabilir. Genellikle enerji seviyelerini artırarak daha sıkı ve daha uzun süre antrenman yapmanıza yardımcı olabilecek kafein gibi bileşenler içerirler. Ayrıca kas büyümesini hızlandırmaya yardımcı olmak için BCAA’lar ve diğer kas geliştirici bileşenler de içerebilirler. Bununla birlikte, egzersiz öncesi takviyelerin antrenmanınızın yerini almak için değil, onu tamamlamak için kullanılması gerektiğini unutmamak önemlidir.

  • Ne Kadar Su ile İçilmeli?

250 ml ila 450 ml su ile birlikte tüketilmesi uygundur.

  • Etkisi Ne Zaman Başlar?

Egzersiz öncesi besin takviyesinin etkisi genellikle alındıktan sonraki 30 dakika içinde başlar.

  • Cinselliği Etkiler Mi?

Egzersiz öncesi takviyelerin cinsel yaşamınız için bir zarar olarak görülmesi gerekmez. Aslında tam tersi olabilirler! ABD’deki erkek dergisi Askmen sitesinin haberine göre, bu takviyelerin vücuttaki kan akışını hızla artırmaya yardımcı olduğunu ve hatta cinsel ilişki sırasında daha uzun süre dayanmaya olumlu katkıda bulunduğunu göstermektedir.

  • Uyku Kaçırır Mı?

Pre workout besin takviyeleri yüksek miktarda kafein içerebilir. Aşırı kafein alımı; kan basıncını artırabilir, uyku bozukluklarına ve strese neden olabilir.

  • Baş Ağrısı Yapar Mı?

Egzersiz öncesi takviyelerin bazı kişilerde baş ağrısına neden olması mümkündür. Kafein ve belirli amino asitler gibi egzersiz öncesi takviyelerde yaygın olarak bulunan bazı bileşenler bazı kişilerde baş ağrısına neden olabilir. Ayrıca, bazı egzersiz öncesi takviyeleri baş ağrısına yol açabilecek başka bileşenler de içerebilir. Egzersiz öncesi takviye alırken baş ağrısı yaşarsanız, nedenini belirlemek için doktorunuza danışmanız önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Sporda Pump Ne Demek? Daha Büyük Kas İnşası İçin Etkili Mi?

 

Bomba Gibi Antrenmanlar İçin Nutripure Your Pre-Workout

Nutripure Pre-Workout, antrenmanlarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen herkes için mükemmel bir üründür. Güçlü formülüyle, odaklanabilmeniz ve antrenmanınızdan en iyi şekilde yararlanabilmeniz için size ekstra bir enerji artışı sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Nutripure Your Pre-Workout

AloProtein güvencesiyle üretilen ürünümüz, dayanıklılığı ve gücü artırırken daha hızlı toparlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Doğal içerikleriyle, mevcut en kaliteli ve en etkili pre-workout’u aldığınızdan emin olabilirsiniz. Nutripure Pre-Workout 150 Gr ile antrenmanınızdan en iyi şekilde yararlanın.

 

Ürünü İncelemek İçin Tıklayın.

 

 Kaynaklar:

  • https://www.aloprotein.com/pre-workout-nedir
  • https://www.askmen.com/sports/bodybuilding/can-pre-workout-supplements-lead-to-better-sex.html
  • https://www.trendyol.com/s/pre-workout-nedir-blog
  • https://www.supplementler.com/bilgi-bankasi/pre-workout-nedir-nasil-ve-ne-zaman-kullanilir
  • https://911pronutrition.com/blog/pre-workout-ne-ise-yarar-pre-workout-nasil-kullanilir
  • https://www.macfit.com/blog/beslenme/pre-workout-nasil-kullanilir-ve-faydalari-nelerdir

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir