Protein Tozu Kullanmadan Vücut Geliştirme Yapabilir Miyim ?

Protein tozları veya diğer supplementler yalnızca destek amacı taşıyan gıda takviyeleridir. Bu ürünler bize beslenmenin yanında eksik kalan besinlerin tamamlanması konusunda destek sağlar. Hiçbir sporcu gıdası bir zorunluluk değildir. Vücut geliştirme, fitness ve diğer performans sporlarının yolu doğrudan beslenmeden geçer. Beslenme sporun vazgeçilmez bir parçasıdır ve eksik yapıldığı takdirde gelişim de kısıtlı olacaktır.

Vücut geliştirme sporunda kilo alma, kilo verme, kas kütlesi arttırma, performans arttırma gibi buna benzer amaçlar ile antrenmanlar yapılmaktadır. Bu antrenmanlara göre de bir beslenme planı olmak şarttır. Bir beslenme planı her amaca uygun olmamakla beraber aynı amaca hitap eden beslenme programları da her kişiye uygun olmayabilir. Bu konuda derin araştırılmalar yapılarak bir beslenme planı oluşturulmalıdır veya bir uzmandan destek alınmalıdır. Spor yapmayan sedanter bireylerin günlük protein ihtiyacı kilosu başına 1 gramdır. Bu ortalama bir rakamdır.

Çünkü herkesin yağ kas oranı ve günlük protein ihtiyacı aynı olmayabilir. Fakat her birey ortalama olarak kilosu kadar protein almakta zorunludur. Bu durum kişinin sağlığı açısından çok önem arz etmektedir. Kişinin vücut fonksiyonlarının verimli çalışması, kas ve kemik sisteminin sağlıklı olması, beynin çalışması gibi birçok etkisi bulunmaktadır. Yetersiz protein alımında bunun gibi birçok problem ile karşılaşılması muhtemeldir. Spor yapan bireylerde ise bu ihtiyaç iki hatta üç katına kadar çıkabilmektedir. Bunun sebebi ise spor yapan bireylerin spor yapmayan bireylere göre vücutlarında çok daha fazla hasar oluşmasından kaynaklanmaktadır. Antrenman esnasında kas fibrillerinde yırtıklar meydana gelir ve bunların onarımı protein ve amino asitler ile gerçekleşmektedir. Yani vücudun normal ihtiyacının dışından bir ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Spor yapan veya yapmayan herkes protein tozunu kullanabilir. Fakat kullanım amacı ne? Bu sorunun cevabı kaslarım şişsin ise protein tozunu kullanmanızın bir anlamı yok. Çünkü protein tozları şişirmez. Protein tozlarını bırakınca kaslarınız sarkmaz. Protein tozları kanserde yapmaz. Bu yanlış algılardan kurtulduğunuz zaman protein tozlarını amacına göre kullanabilirsiniz. Ve protein tozlarının mantığını kavradığınız için beklentilerinizi de karşılayacak şekilde tüketimini gerçekleştirirsiniz.

Tavuk, kırmızı et, balık ve diğer protein içerikli besinleri tükettiğimiz zaman nasıl kaslarım şişmiyor ise protein tozu kullandığımızda da kaslarımız şişmeyecektir. Bir de protein tozları kullanımı dahilinde kazanılan kas kütlesi hakkında “yapay kas” tabiri kullanılmaktadır. Yapay kas diye bir şey yoktur. Kas kastır. Yapayı veya gerçeği yoktur. Yani protein tozları bize yalnızca ihtiyacımız olan proteini verir ve doğal yollar ile gelişmemizi sağlar. Protein tozu kullanmakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Protein tozlarını beslenmenizin yetersiz kaldığı zamanlarda kullanabilirsiniz. Eğer günlük protein ihtiyacınızı besinler yolu ile karşılayabiliyorsanız protein tozu kullanmanıza da gerek kalmayacaktır. Protein tozları ve diğer tüm supplementler kesinlikle zorunluluk değildir.

 

Protein tozu ile kaynak makalaleler;

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanımı, Yararları Ve Zararları.

Kas Gelişimi İle Protein Tozunun İlişkisi

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir