Restoran Yemeklerini Sağlıklı Yapmanın 4 Yolu

Restoran Yemekleri
Restoran Yemekleri
Via Pixabay / Pexels

Dışarıda yemek yeme fikri her zaman insanlar için çekici gelmiştir. Fakat bu fikre karşılık, restoran yemeklerinin ne kadar sağlıklı olduğu muamma. Bu konuda korku yaşayan kişi sayısı da oldukça fazladır. Herhangi bir restorana giderken, hemen herkesin aklının bir köşesinde yemeklerin ne kadar sağlıklı olduğu sorusu yer edinir. Fakat yapacağınız küçük işlemlerle restoran yemeklerini daha sağlıklı hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, yanlış okumadınız. Küçük değişiklikler yaparak ki, bunlar için ekstra ücret ödemeniz gerekmez, yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Restoran yemeklerinin ev yemeklerine göre çok daha lezzetli olduğunu birçok kişi kabul eder. Bunun yanında yemeğin hazır olarak önünüze gelmesi ve hazırlanma sürecinde sizi yormaması, ekstra bir keyif kaynağıdır. Fakat içeriği dikkate alındığında sağlık açısından çok fazla uygun olmadığı da söylenebilir. Yazımızın devamında restoran yemeklerini sağlıklı yapmanın 4 yolu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

 

1. Doğru Planlama Yapın

Günümüzde internet teknolojisi oldukça gelişmiştir ve bu teknoloji sayesinde istenilen bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir. Öyle ki, restoranların menülerine dahi internet üzerinden ulaşmak mümkündür. Hatta bazı restoranlar, menülerdeki seçeneklere ait besin değerini dahi internet sitelerinden paylaşmaktadır. Bu bilgiler son derece önemlidir ve restoran seçiminde kullanılmalıdır.

Tercih edeceğiniz restoranın öncelikle kaliteli malzemeler kullandığından emin olmanız gerekir. Bundan emin olmak için yemeklerin kalitesine, müşteri kitlesine, restoranın doluluk oranına ve restoran içerisindeki hizmet kalitesine bakmanız yeterli olacaktır. Eğer bu noktada beklentileriniz tam olarak karşılanıyorsa, yemeklerin de son derece taze ve kaliteli malzemelerden yapıldığı söylenebilir.

Restoran seçimi, planlamanın ilk aşamasıdır ve sağlıklı yemek için son derece önemlidir. Planlamanın diğer aşaması da aynı şekilde önemlidir ve kesinlikle yapılmalıdır. İkinci aşamada dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Restorana gideceğiniz ve hangi büyüklükte bir menü alacağınız belli ise diğer öğünleri ona göre planlayın. Örneğin; restoranda büyük porsiyon bir akşam yemeği yiyecekseniz, diğer öğünleri biraz küçültmelisiniz.
  • Sağlıklı bir yemek için ölçünün fazla kaçırılmaması gerekir. Bundan dolayı yemeğin olabildiğince yavaş yenmesi gerekir. Bu sayede beyniniz, aç kalmadığınız mesajını siz aşırı yemeden almış olur. Böylece restoranda sağlıklı bir şekilde yemek yemiş olursunuz.
  • Mümkünse restorana yürüyerek gidin ya da yemekten sonra en az 15 dakikalık bir yürüyüş yapın. Böylece hem temiz hava almış olacaksınız, hem de vücudunuzun yediklerinizi sindirmesine yardım edeceksiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştiriyorsanız Akşamları Bu Besinlerden Uzak Durun

 

2. Tabağınızı Bölün

Sağlıklı bir yemek için porsiyonlarınızın aşırı büyük olmaması gerekir. Fakat tercih etmiş olduğunuz restorandaki menülerin çok büyük olması söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda yemeğinize başlamadan önce tabağınızı mutlaka bölün. Ya yanınızdaki arkadaşınızla birlikte tek bir menü alın ya da böldüğünüz bölümü paket yaptırarak evinize götürün. Yani büyük bir porsiyona kesinlikle başlamayın. Restoranların önemli bir kısmı paket yapma noktasında taleplerinize olumlu cevap verecektir.

Diğer önemli nokta ise alacağınız menüyle ilgili. Yemeğinizin dengeli olması gerekir. Yani protein ağırlıklı besinlerin yanında bir miktar karbonhidrat (az olmalı) ve uygun bir salata sizin için sağlıklı bir menü olacaktır. Bunlara ek olarak alacağınız soslardan sağlıklı olanları tercih edin. Örneği zeytinyağlı soslar sizin için sağlıklı bir seçim olacaktır.

 

3. Restoran Çalışanlarından Yardım Alın

Eğer herhangi bir planlama yapmadan bir restorana giderseniz, seçim yaparken buradaki çalışanlardan yardım alabilirsiniz. Bu noktada kesinlikle çekinmeyin, fakat bunlardan hangisi sağlıklı şeklindeki sorulardan da kaçının. Onun yerine daha az yağlı olan hangisi, önereceğiniz salatalar nelerdir şeklindeki sorular ile sağlıklı bir yemek yiyebilirsiniz.

Ayrıca restoran çalışanların görevlerinin size yardımcı olmak olduğunu dikkate alarak farklı menüler dahi talep edebilirsiniz. Menüde olmayan bir tür salatayı tarif ederek yapıp yapamayacaklarını ya da bir vejetaryen menüsü hazırlayıp hazırlayamayacaklarını sorabilirsiniz. Eğer imkânları olursa, bu noktada size yardımcı olacaklarına emin olabilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kas Oluşumunda Etkili Proteinli Tarifler

 

4. Aşırı Aç Olarak Gitmeyin

Restoranda yemek yemeye ilişkin bir planınız varsa ya da gün içinde aniden böyle bir karar alırsanız, aşırı aç olarak gitmemeye özen gösterin. Bunun için küçük atıştırmalıklardan yararlanabilirsiniz. Ama sağlıklı olanlarından tercih etmeniz önemlidir. Böylece açlığınızın bir kısmını bastırmış olacak ve bu durum sayesinde restoranda aşırı yemek yemekten kurtulacaksınız. Bu ise sağlıklı bir restoran yemeği için önemli bir detaydır.

 

SONUÇ

Burada bahsedilen genel kurallara uymanız durumunda sağlıklı bir yemek yeme fırsatı yakalayabilirsiniz. Fakat bu hususlara dikkat etmezseniz, farklı sağlık sorunlarına sebebiyet vermiş olabilirsiniz. Bundan dolayı bahse konu hususları dikkate alıp bunlara göre hareket etmeye özen gösterin.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir