Sadece Kalori Hesabı Yaparak Kilo Vermek Doğru Mu ?

Öncelikle bir konuya netlik kazandıralım. Diyet ile kilo verirsiniz ama spor yapıp beslenerek sıkılaşıp şekillenirsiniz. Yanlış diyetle kas, su ve yağ kaybederken vücut diyetten tükendiğinde 2 katını depo edecektir. Yani kafanızdan iş yapmanız, abuk diyet programları uygulamanız, dergilerden televizyondan zayıflama tekniklerini denemeniz size fayda sağlamayacaktır.

Vücudun kas kütlesinin ve sistemlerinin çalışabilmesi için belli bir enerjiye ve bu enerjinin üretilmesi için kaloriye ihtiyacı vardır. Sadece sistemlerin çalışabilmesi için vücudun kütlesel olarak ihtiyacı olan sabit kaloriyi bazal metabolizma (yani hiçbir şey yapmadığımızda çalışan sistemlerimiz) kullanır. Bazal metabolizma ne kadar hızlıysa o kadar kcal kullanımı fazla olacaktır.

Şimdi gelelim günlük kcal kullanımını hesaplamaya. Erkek ve kadın bünyesinin farklı olduğunu düşünürsek hesaplama katsayısı değişecektir.
Kadınlarda bazal metabolizma hızı:
655 + 9.6 X (kg) + 1.8 X (boy[cm]) – 4.7 X (yaş)
Erkeklerde bazal metabolizma hızı:
66 + 13.7 X (kg) + 5 X (boy) – 6.8 X (yaş)
bu şekilde hesaplanır.

Peki bu hesaplamaya göre çıkacak kaloriyi düşürürsek sağlıklı kilo verir misiniz? Veremezsiniz. Size net söylüyorum ve-re-mez-si-niz! Eğer o kadar kolay olsaydı kimse obez olmazdı, kimsenin göbeğinde yağ birikmezdi, kimsenin poposu kötü durmazdı ve herkes sixpackle dolaşırdı. Günlük alınması gereken vitaminler, mineraller, protein, yağ ve karbonhidrat eksik yada fazla yapmanız sizi istediğiniz şekle sokmayacaktır. Bunun için doğru hesaplama yapılmalı ve beslenme düzeni saatli olmalıdır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir