Sağlıklı İnsanda Olması Gereken Yağ Oranı

İdeal Vücut Yağ Oranı
İdeal Vücut Yağ Oranı
Via Mojzagrebinfo / Pixabay

İnsan vücudundaki yağın görevi, iç organları koruyup, vitaminleri sentezlemek ve vücut ısısını korumaktır. Bu kadar önemli bir göreve sahip olduğu için vücuttaki ideal yağ oranını çok aşağılara çekmek de sağlık açısından riskli olabileceği vücudun ihtiyacından fazla yağ oranına sahip olmak da pek sağlıklı olmamaktadır. Bu nedenle beslenmemize özen göstermeli, aşırı yağ yapan besinleri fazla tüketmemeye özen göstermeliyiz.

 

İnsan Vücudu İçin Olması Gereken Yağ Miktarı

Bilim ve tıp günden güne gelişme gösteriyor. Her geçen gün yeni buluş ve tedavi yöntemleri ile de karşılaşsak biz insanoğlunun doğru olarak kabullendiği düşünceler ne yazık ki pek değişim göstermiyor. Tıpkı, sağlıklı olmanın yalnızca zayıf olmaktan ibaret olduğu algısını hiçbir zaman değiştiremediğimiz gibi. Televizyonda ve dergilerde gördüğümüz incecik mankenlerin zayıf olduğu için sağlıklı bireyler olduğunu düşünürüz.  Lakin sağlıklı olmak sadece ince ve fit vücuda sahip olmakla mümkün değildir. İstediğiniz kadar ölçüm ve hesaplamalar yapıp, diyet yaparak ideal kilonuza kavuşsanız da vücudunuz ideal yağ oranına sahip değilse, sadece zayıflamakla sağlıklı vücuda sahip olduğunuzu söylemeniz doğru değildir.

 

İdeal Yağ Oranına Sahip Olmak Birçok Tıbbi Riski Düşürüyor

Her ne kadar yüksek yağ oranının kalp rahatsızlıkları, tansiyon, şeker, felç, kanser ve kan basıncının artması gibi rahatsızlıklara neden olacağı gibi düşük yağ oranı da vücutta birçok riski beraberinde getiriyor. Bundan çok önceleri de özellikle erkekler kas kütlesini güçlendirmek ve geliştirmek için öncelikle kilo almaya çalışırlar daha sonra uygun spor teknikleri ile kas yaparlardı. Fakat günümüzde spor yapan erkeklerin büyük bir bölümü kilo almadan zayıf ve fit bir şekilde kas kütlesini geliştirmeyi amaçlıyorlar. Böyle bir vücuda sahip olmak için ideal yağ oranınızı bulmanız gerekmektedir. Bununla birlikte ideal kilonuz için uygun spor yapmalı ve vücut yağ oranınızı dengeleyecek diyetler yapmalısınız. İdeal yağ oranına sahip olmanız sizin sağlıklı olduğunuzu ifade etmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Obezite Hastaları Ağır Spor Yapabilir mi?

 

 

Vücuttaki Yağ Türleri Nelerdir?

İnsan vücudunda esansiyel yağlar ve depo yağlar olmak üzere iki farklı tipte yağ bulunur.  Vücudunuzdan bu yağları atmaya başlamadan önce bu yağ tiplerini ve görevlerini bilmeniz size birçok açıdan faydalı olacaktır.  Gelin birlikte bu yağların görevlerini ayrı başlıklarda göz atalım.

1. Esansiyel Yağlar

Esansiyel yağlar, vücudumuzu sağlık fonksiyonlarını yerine getiren yağlardır. Erkeklerde bulunan yağın %3’ü esansiyel yağlardan oluşur. Çekirdekler ve kuruyemişler ve Omega -3 gibi besinler esansiyel yağlar içerir. Bu yağlar insan vücudunda kalsiyum emilimini sağlayıp, bağışıklık sistemini ve damar sağlığını korur, aynı zamanda A, D, K gibi yağda çözülen vitamin ve besin maddelerini vücudumuzda değerlendirip işliyor. Esansiyel yağlar aynı zamanda iç organlarımızın kuruyup, vücut ısımızı ayarlar.

2. Depo Yağlar

Depo yağlar olarak isimlendirilen yağlar, vücuttan yediğimiz besilerden aldığımız kalorilerden sonucu oluşan yağlardır.  Yediğimiz besinler ne yazık ki, vücutta hemen işleme geçmez. Trigliseridde dönüşerek depo yağlar olarak vücudun belirli yerlerinde birikirler. Bunun sonucunda da kilo alımı, kolesterol kalp vs. hastalıklar meydana gelir.  Eğer vücudunuzu ihtiyacı kadar ya da daha az kalori alırsa, vücut tükettiğiniz depo yağları işleme alarak yakmaya ve kilo vermeye başlar.

 

Erkeklerde İdeal Yağ Oranı

Erkeklerdeki vücut yağ oranı %18 ile %26 arasında değişiklik gösteriyor. Yağ oranı ideal olan erkeklerin vücudu fit oluyor. Kaslı bir vücuda sahip olmak isteyen erkeklerin yağ oranı ise %6 ila %13 arasında olması gerekmektedir.

 

Kadınlarda Yağ Oranı

Kadınlarda yağlar çoğunlukla kalçalarda, basenlerde ve uylukta oluşur. Sağlıklı bir kadının vücut yağ oranı %25 ile %31 aralığındadır. Kaslı bir vücuda sahip olmak isteyen kadınların ise %14 ile %20 oranında yağa sahip olması gerekir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yaktırır?

 

Sağlıklı Vücut Yağ Yüzdesi Nedir?

Basit bir anlatımla insan vücudundaki yağlar, kullanılmayan enerji olarak tanımlanır ve sağlıklı yaşam açısından çok önemli görevleri vardır. Dolayısı ile vücut yağ yüzdesi de toplam vücut ağırlığı ile doğru orantılı olup, cinsiyet, genetik ve boy gibi fiziksel etmenler yağ yüzdesi üzerinde büyük etki eder. Sağlıklı bir insan vücudunun yağ yüzdesi ise 20 ile 40 yaş aralığındaki erkeklerde %8 ile %20 aralığında, 20 ile 40 yaşındaki bir kadını vücut yağ yüzdesi ise %15 ile %31 oranında değişiklik göstermektedir. 

 

Vücut Yağ Oranı Nasıl Hesaplanır?

Vücut yağ oranınızı hesaplamak için boy uzunluğu, bel, boyun ve kalça çevrenizin oranlarını belirledikten sonra birbirleri ile bölerek hesaplayabilirsiniz. Bu oranlar yağ oranınızı çok yüksek düşük ya da orta düzeyde olup olmadığını belirler. En düşük yağ oranı erkeklerde %2 ile %4 iken kadınlar ise %10 olarak belirtilmiştir.

 

Vücuttaki Yağların Görevi Nedir?

Vücuttaki yağların başlıca görevleri;

  • Vitaminlerin taşınmasını ve emilmesini sağlar
  • İdeal vücut ısısını sağlar ve soğuktan korur
  • Vücuda enerji verir,
  • İç organları korur ve tokluk hissini uyandırır.

Eğer yağ oranı vücudun ihtiyacından daha düşük oranda ise vücutta, halsizlik üşüme, sık sık hastalanma ve hormonlarda dengesizlik gibi olumsuz durumlar meydana gelir.

Kampanyada Bulunan Yağ Yakıcı Karnitin Ürünlerini İncelemek için Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir