Sauna Kullanımı

Saunaya giriş ve çıkış

Sauna giriş ve çıkışlarında uygulanması gereken bazı kurallar vardır. Sauna giriş ve çıkışta bazı kilit uygulamalar yapılmalıdır.

Bu seanslarda;

1. Seans: saunada kalma süresi ortalama 5 dakika kadardır. Birinci seansı girmeden önce vücudu saunaya hazırlama açısından ılık suyla duş almak gerekir. Birinci seanstan sonra 15 dakikalık bir dinlenme süresi vardır. Aslında bu süre bütün SEANSLAR arasında aynıdır ve yapılmalıdır.

2. Seans: saunada kalma süresi ortalama 9-10 dakika, yani birinci seansın yaklaşık iki katı kadardır. Ve yine 15 dakikalık bir dinlenme süresi vardır.

3. Seans: saunada kalma süresi ortalama 15 dakikadır. Bu son seansı vücut bütün yorgunluğumu atmış, kastlar gevşemiş, kan dolaşımı hızlanmış, vücut dinlenmiştir. Üçüncü seanstan sonra hemen ılık suyla duş almak gereklidir.

Kondisyon antrenmanlarında haftada bir yada iki kez saunaya girmesi yeterlidir. Her seferinde sonrada 15 dakikadan fazla kalınmamalıdır. Özel antrenmanlarda, özellikle formunun zirvesine ulaşmış hassas Sporcular ve müsabakası yakın olan sporcuların saunada kalma süresi biraz daha kısa olmalıdır. Saunanın özellikle masaj, hava ve güneş banyoları ile birlikte kullanımının faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Açık havaya çıkıldığında rüzgardan ve hava akımından korunmak gerekir. Zaman içinde masaj yapılmaz. Saunaa seansları bittikten sonra en az 15-20 dakika dinlendikten sonra masaj olunmalıdır. Saunadan sonra antrenman yapılmamalı, özellikle de uzun süre yüzülmemelidir.

Kilo düşme amaçlı sauna seansları, sıvı elektrolit kaybına neden olarak performansı olumsuz yönde etkiler. Düzenli sauna alışkanlığı bir çok kişi için gevşeme dinlenme sağlayan vazgeçilmez bir sağlık-zindelik kaynağı durumuna gelmiştir.

Saunanın çeşitli vücut işlevleri üzerinde değişik etkileri vardır. Vücudu ısıtıp soğutarak sinir sistemini çalıştırır, metabolizma olaylarını hızlandırır, bağışıklık sistemini ve hormonal olayları uyarmaktadır, kardiyovasküler antrenman yaptırır.

Saunada kalbin dakikada attığımızı ortalama %50 artar, kalbin 1 dakikada pompaladığı kan miktarı %80 oranında yükselir. Bu sırada damar direnci azalır, sistolik kan basıncı yükselir, kastlar gevşer. Havadaki nem oranının azalıp çoğalması, solunum yollarının mukozasını uyarır. Ayrıca sıcak ortam, beyinde endorfin boşalımı yoluyla kişinin rahatlamasını sağlar.

Saunada vücudun aşırı ısınması ve ardından soğumasına bakarak, Hangi hastalıklar için yararlı, hangileri için zararlı olduğu söylenebilir. Kronik bronşit, kas ve kemik rahatsızlıkları, stres, buluşun bozukluklara, eklem hareketleri kısıtlı olan romatizma hastaları saunadan yararlanabilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir