Smith Machine’de Çalışmakla Serbest Çalışmak Arasındaki Farklar

Birçok izole olan ve ağır çalışacağınız hareketi genelde Smith Machine’de yapmanızın sebebi size göre güvenlik olabilir. Belkide daha ağır çalışabildiğiniz için daha fazla geliştirdiğini düşünüyor olabilirsiniz. Smith Machine yararı olmayan bir makine olsaydı dünyada yeri olan bir alet olmazdı. Tabiki gelişime faydası olan ve birçok hareketi yapmamıza olanak sağlayan geniş kapsamlı güzel bir gym aletidir. Fakat gelişim açısından bakılırsa izole çalıştırdıgı için ve belirli bir eksende sabit olup stabilizatör kasları aktive etmediği için serbest çalışarak elde edeceğimiz verimden biraz daha azını elde ederiz.

Mesela incline bench press yapacağız. Smith machine ve serbest barbell ile çalışacağımızı varsayalım. Yapılan araştırmalara göre de (EMG) kas kasılması ve çalışan fibril sayısında önemli bir oranda farklılık olmuştur. Serbest çalışırken ağırlığı stabilize etmek için kaslarımızı kullandığımız için ve dengeyi kurmak için core kaslarımıza kadar gerilim olduğu için serbest ağırlık uzun vadede daha fazla gelişimi vaad ediyor.

Smith machine için olumsuz bir durum da makine eskidiğinde bi tarafın dengesinin bozulması yüzünden sağ ve sol tarafın çalışma oranının küçük miktarda değişmesidir. Devamlı çalıştığımızda fiziksel olarakta kassal dengenin zarar görebileceği için çalıştığımız hareketi hep aynı şekilde yapmamalıyız.

Serbest bar, dumbell yada makineler; sadece biriyle çalışmak gelişim olarak bizi ileri seviyeye zor taşıyacak bir çalışma şeklidir. Programlarınızda her zaman vücut ağırlığıyla çalışma, serbest bar ve dumbell çalışmaları, makineler ve aparatlar olmak zorundadır. Komple orantılı bir fiziksel görünüm için karışık çalışmalar kesinlikle yapılmalıdır.

squat-best-machine-exercises-fazlic

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir