Spor Yapmak İçin En Uygun Saat Aralığı

Spor için Uygun Saat Aralıkları
Spor için Uygun Saat Aralıkları
Via Congerdesign / Pixabay

Günün tempolu geçmesinin yani sıra, hayatında spora ayrı bir yer ayıranların sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir. Kimileri sabah uyandıktan hemen sonra spor yapmayı görev bilir. Sabahın erken saatinde güne sporla başlatmaktan büyük keyif alır. Bünyesi alışınca tüm gün boyunca kendini enerjik hisseder. Sabah sporuna alışkın olan kişi gün içerisinde yorgunluk nedir bilmez. Kimileri ise öğlen sonu veya akşam saatlerinde işten çıktıktan sonra spor yapmayı kendisine uygun bulur.

Spor yapmanın her saat diliminde vücuda farklı etkileri olsa da, insanlar spor yapacakları saatleri kendileri belirler. Genel olarak saat farkı olmadan, sporun her türlüsü kişiye fayda sağlar.

 

Sabah Sporlarının Vücuda Etkisi 

Sabah saatlerinde spor yapmayı sevenler iyi bilir ki sabah sporu özen gerektirir. Şöyle ki gece boyu hareketsiz kalan vücut, sabah saatlerinde de soğuktur. Soğuk bir vücutta kaslar ve eklemler de soğuk olur. Bu nedenle spora başlarken dikkatli başlanmalı ve ilk etapta vücut zorlamamalıdır. Aksi halde sakatlanma ve incinme durumlarının yaşanma ihtimali oldukça yüksektir. Mümkünse yürüme veya ısınma hareketleri ile spora başlanmalıdır.

Vücut ısındıktan sonra diğer hareketlere geçilmelidir. Sabah yapılacak sporlarda uzman görüşleri de yürüyüş ve koşu yapmaktan yanadır. Profesyonel spor hayatı bulunan kişiler bile bu durumu bilir ve sabah saatlerinde kendisini zorlamaz. Yürümek ve koşmak gibi sabır gerektiren hareketler ile spora başlar ve kendisini riske atmaz.

 

Kas Yapmak İsteyenlere Akşam Sporu

Testosteron hormonu sporcular için oldukça önemlidir. Kas yapmak, vücut geliştirmek için testosteron hormonunun yüksek olduğu zamanlar tercih edilmelidir. Bu hormonun vücutta en yoğun olarak doladığı zamanlar öğlen sonları ve aksam saatleridir. Dolayısı ile bu saatler arasında yapılacak sporlar hızlı kas oluşumunu sağlar. Kortizon ismi verilen stres hormonları da bu saatlerde vücuttan çekilmeye başlar. Bunun da etkisiyle spor vücuda olumlu bir etki bırakmaktadır.

Via Mohamed_hassan / Pixabay

Spor yapılırken belirli bir programa göre yapılırsa daha iyi sonuç alınır. Vücut her gün belirli saatlerde spor yapmaya alıştığı takdirde spora olumlu yanıt vermeye başlar. Bu da kısa sürede spordan fayda sağlamaya neden olur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Doğal Yollarla Testosteron Arttırma

Sabah yürüyüş gibi basit sporlarla uğraşmak istemeyenler öğlen saatlerinde yağ yakıcı spor dalları ile uğraşabilirler. Tenis, voleybol veya her gibi hareketli ve yağ yakıcı etkisi olan sporlar öğlen veya aksam sporları için uygun spor programlarıdır. Vücudun en enerjik ve en nefes almaya müsait olduğu zamanlar öğlen olduğu için programlı bir spor ile düzenli yağ yakmak mümkün olur.

Akşam saatleri için yapılacak spor programları arasında yüzme, dalma, jimnastik veya hızlı koşu gibi yüksek enerjili sporlar önerilmektedir. Adrenalin hormonunun da bu saatlerde vücutta yüksek olarak bulunması spora kolay adapte olmayı sağlar. Kolay kolay yorulmayan vücut tempoya alışır ve zorlanmadan spor yapmak mümkün olur. 

Aksam saatleri genelde sosyal planlar yapıldığı için spora pek zaman ayrılamaz. Öncelikler araya girdiği için güzel ve düzenli bir spor planına uyulamaz. Ama öğle molalarında işyerlerinde boş vakti olanlar için spor yapmak çok güzel bir fırsat olabilir. İş yerine yakın mesafede abone olunacak bir spor salonu ile zamanı değerlendirmek mümkündür. Mola saatinde yarım saat bile olsa bir programa uymak kişiye dinçlik katar. Öğle saatlerinde uykusu gelen çalışanlar için bir numaralı çözümdür.

 

Sporun Hangi Amaçla Yapıldığı Önemlidir 

Sporun hangi amaçla yapıldığı da önem taşır. Çeşitli nedenler ile spor yapılmaktadır. Kimileri zayıflamak, formda kalmak için spor yaparken kimileri formunu korumak için yapar. Aksam rahat bir uyku geçirmek için de spor yapılmaktadır. Sporcular birden fazla amaç için spor yaparlar.

Via Sifusergej / Pixabay

Zayıflama düşüncesi olan kişilerin sabah saatlerinde spor yapması önerilir. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki sabah saatlerinde yapılan spor, gün içindeki sporlara göre daha büyük fayda sağlar. Sabah boş mide ile spor yapıldığında – yürüyüş gibi hafif sporlar olmak kaydıyla- metabolizma bir anda harekete geçer ve yağ yakmaya başlar. Gün içerisinde yapılan spora göre sabah sporları 2-3 kat daha fazla kalori yaktırır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Günlük Spor Yapma Süresi Ne Kadar Olmalı?

 

Spor Vücut Ritmine Göre Planlanmalıdır 

Sporun faydasını en yüksek seviyede hissetmek için bu sporu belirli bir program dâhilinde ve bünyeye uygun bir spor programı ile yapmak gerekmektedir. Belirli bir programa uymadan düzensiz yapılan sporlardan çok fazla verim alınamaz. Spor faaliyetleri her bedende aynı sonucu vermeyebilir. Vücut özellikleri ve ihtiyacına göre bir spor programı belirlenirse spor daha verimli ve faydalı olacaktır. Örneğin hareketli metabolizmaya sahip bünyelerde yavaş programlar faydalı olmayabilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir