Sporcunun İçeceği Su Nasıl Olmalıdır??

Sporcunun içeceği nasıl olmalı?

– İçilen su mümkünse saf olmalı, içeceğin şeker miktarı %5-8i geçmemeli.

– Soğuk su olmalı (ortalama 8-13 °)

– Miktarı kaybedilen sümük tane işte olmadı.

– Lezzetli olmalı: suyun lezzetini artırmak için içine sandoz tableti konabilir veya portakal, limon suyu eklenebilir. Komposto, Bol şekerli limonlu çay gibi yiyecekler yarıştan 30 dakika önce dek 10-15 dakika aralarla azar azar içilebilir.

– Yarışma boyunca içecek bir-bir buçuk çay bardağı olacak şekilde (yüz-200 ml) 10-15 dakika aralarla alınmalıdır.-Yarışı ve antrenmanı takiben yemeklere tuz ekleme, portakal, domates, tuzlu ayran, sodalı ayran, maden suyu ve sonrası çay, meyve suları gibi içecekleri yeterli ve dengeli bir diyet alma, terle kaybolan sıvı Ve elektrolitleri karşılamak için yeterlidir. Zaten daha önce de belirtildiği gibi, Kirin elektrolit yoğunluğu az olduğu için su kaybını karşılamak en önemlisidir. Eğer yarışma sıcak ortamda yapılıyorsa, yarışmadan bir-2 saat önce bu su içilmesi önerilir. Fazla su içmek her zaman tercih edilmeli, azar azar, sık sık içmeye de dikkat edilmelidir.

– Sporcu her antrenmandan önce tartılmalı, bu yolla değişik günlerde farklı nem derecesine göre kaybettiği su miktarı ortaya çıkarmalıdır. Böylece kaybedilen su yeterli oranda verilerek rehidrasyom sağlanabilir.

– Isınan fazla olduğu günlerde antrenman yapılacaksa, sabah erken (saat 9:00’dan önce) veya öğleden sonra geç saatlerde (saat 16:00’dan sonra) yapılmalıdır. Nem oranı yüksekse antrenman programı hafifletirmeli, sık sık ara vererek terlemeyle oluşan su kaybı karşılanmalıdır. Aksi halde sıcak bikinliği oluşarak performans olumsuz yönde etkilenir.

– Sporcu sıcak bitkinin erken belirtilerini (başta zonklama, yarışma isteğinin kaybolması, kusma hissi, geri kurulu, yönünü şaşırma vb. ) bilmeli ve belirtiler arttıkça yarışmak antrenman terk edilmelidir.

– Diğerinin büyük bir kısmının havayla temas etmesi için sporcunun üzerinde mümkün olduğu kadar az giysi olmasına dikkat edilmelidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir