Stresi Avantaja Çevirmenin 4 Yolu

Stres Yönetimi
Stres Yönetimi
Via andreas160578 / Pixabay

Stres, son dönemlerde öne çıkan yıpratıcı sorunlardan birisidir. Genel olarak insan sağlığı için olumsuz etkileri olan stresin engellenmesi gerekir. Eğer zamanında müdahale edilmez ve stres seviyesi azaltılmaz ise tahmin edilenden çok daha fazla olumsuzluklar meydana gelebilir. Bu yazımızda stresi avantaja çevirmenin 4 yolu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Stres, duygusal bir takım uyaranlara bağlı olarak gelişir. Bu uyaranlar, vücut içinde kortizol ve adrenalin gibi hormonların salgılanmasına neden olur. Böylece durum sadece duygusal olmaktan çıkar ve fiziksele etkiye dönüşür. Uzmanlara göre stresin belirli bir seviyeye kadar olanı yararlıdır. Fakat bu seviye aşıldıktan sonra insan sağlığı için ciddi bir tehdide dönüşür.

  • Yüksek seviyedeki stres, ilk olarak uyku düzeninizi bozar.
  • Daha sonra sindirim, dolaşım ve bağışıklık sistemlerinde aksaklıklara neden olur.

Böylece bütün vücudun etkilenmesi gibi bir durum ortaya çıkar. Eğer mevcut bir hastalığınız var ise hastalığınız daha da ilerleyebilir. Egzersiz yapıyorsanız, istenilen etkiyi oluşturmada zorlanabilirsiniz. Kısacası sizi hemen her alanda etkiler. Bundan dolayı stres ile mücadele etmeniz gerekir. Bu mücadeleyi alışılmış yöntemler ile değil, çok daha farklı bir şekilde yapabilirsiniz. Stresin vücudunuzda oluşturduğu durumu avantaja çevirebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.

 

1. Daha Fazla Zamanınız Var

Strese bağlı olarak salgılanan hormonlar, insan bedeninde bir takım olumsuzluklar meydana getirebilir. Bu durum, hemen herkes tarafından bilinir. Fakat söz konusu hormonların olumlu etkileri olduğu çoğu zaman unutulur. Kortizol ve adrenalin gibi hormonlar, yorgunluğun daha az hissedilmesini sağlar. Bu durum ise sizin daha uzun süre egzersiz yapmanız için muhteşem bir fırsattır.

Yapılan araştırmalara göre kortizol hormonunun salgılanması, bir çeşit anti inflamatuar mekanizması gibi çalıştığını göstermektedir. Su ve tuz dengesinin kontrol edilmesinde etkilidir. Bütün bunlar normal bir insan için çok önemlidir, fakat hormon seviyesinin normale göre fazla olması, ciddi bir olumsuzluk olarak dikkat çeker. İşte tam bu noktada yapılan egzersizler devreye girer. Daha uzun süreli egzersizler yapmanız istediğiniz vücuda sahip olmanızı sağlar. Aynı zamanda bu hormonun fazla olmasına bağlı olarak meydana gelen olumsuzlukları engeller.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Konsantrasyonunuzu Artırmak İçin 7 Etkili Yöntem

 

2. Motive Olmakta Zorlanmayacaksınız

Stres, insanların daha farklı kararlar almasına neden olabilir. Bu noktada, kontrolünüzü kaybetmemeli ve bu durumu farklı alanlarda avantaja çevirmelisiniz. Örneğin; alacağınız bir karar ile egzersiz programınıza daha farklı bir şekil verebilirsiniz. Strese bağlı olarak salgılanan hormonların performansınız üzerinde, tahmin edemeyeceğiniz kadar olumlu bir etkisi olacaktır. Bu ise sizin için önemli bir fırsattır. Bu fırsatı kullanarak, daha büyük hedefler koyabilirsiniz.

Adrenalin ve diğer hormonlar, çok daha rahat bir şekilde meydan okumalar yapmanıza imkân verir. Bu durum sayesinde egzersizlerinizi artırabilir ve kendinizi rahat bir şekilde motive edebilirsiniz. Fakat bu noktada gerçeklikten çok fazla uzaklaşmamanız gerektiğini asla unutmayın. Aksi takdirde durum daha da olumsuz hale gelebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Müzik Dinlemek Egzersiz Performansınızı Ne Kadar Artırıyor?

 

3. Stresi Kabullenin

Stresin belirli bir seviyeye kadar olan kısmı, insan sağlığı için önemli bir gerekliliktir. Bundan dolayı stresi tamamen hayatınızdan çıkarmaya çabalamayın. Üstelik bunu başarmanız neredeyse imkânsızdır ve bundan dolayı çok fazla uğraş vermeniz gerekir.

Stresi kabullenin ve bunun yaşamın bir parçası olduğunu bilin. Bu aşamadan sonra ise stresi kullanmayı alışkanlık haline getirin. Strese bağlı olarak meydana gelen öfke, patlama, hayal kırıklığı ve direnç gibi değişkenleri egzersizlerinize yönlendirin. Böylece stresin yaşamınıza olan etkilerini tamamen durdurun, hem de egzersizlerinizden daha fazla verim alın.

Yukarıda da ifade edildiği gibi stres, egzersizler üzerinde olumlu bir etki meydana getirir. Bu etki sayesinde hedeflerinize daha rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ancak bunu sağlamak için stresi bu yöne taşımak son derece önemlidir. Burada meydana gelen alışkanlıkların yaşamınızı olumlu olarak etkileyeceğini asla unutmayın.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Motivasyon Artırma Teknikleri

 

4. Dikkatinizi Başka Yöne Çevirin

Strese bağlı olarak meydana gelen etkileri, egzersizlerinize taşımalısınız. Bunun için odaklanın. Aile, ev, finans, politika ve diğer alanlardaki olumsuzlukların tamamını egzersizlerinize yoğunlaşmak için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak sandığınız kadar zor değildir ve sonuçları son derece olumludur.

Eğer doğru bir şekilde odaklanmayı başarırsanız, stresin meydana getirdiği olumsuz enerji, sizin için itici bir güç olacaktır. Bu ise bütün yaşamanızı olumlu etkileyecektir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir