Tarihi Geçmiş Protein Tozu Kullanılabilir Mi?

Tarihi Geçmiş Protein Tozu
Tarihi Geçmiş Protein Tozu
Görsel: Kelly Sikkema / Unsplash

Protein tozunun son kullanım süresi geçtikten sonra kullanılması güvenli midir? Bu sorunun cevabı birçok insan tarafından merak ediliyor. Bu soruya cevap vermeden önce protein tozunun zaman için bozulup bozulmayacağının bilinmesi gerekir. Evet, protein tozu zaman içinde bozulabilir ya da özelliğini kaybedebilir. Bundan dolayı doğru zamanda kullanılması son derece önemlidir.

Düzenli olarak protein tozu kullanıyorsanız, indirimdeki ürünlerden fazlaca alıyorsunuz demektir. Böylece maddi anlamda ciddi bir tasarruf sağlarsınız. Protein tozunu son kullanma tarihinden sonra kullanmak güvenli midir? Son kullanma tarihi gelen protein tozu atılmalı mıdır? Bu ve benzer soruların cevaplarına ilişkin detaylar için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

 

Protein Tozu Nasıl Saklanır?

Aldığınız protein tozunu doğru olarak saklamanız çok önemlidir. Eğer doğru koşullarda bir saklama yapmaz iseniz, protein tozlarının ömrü kısalacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk kural, ürün kapağının yeterince sıkı bir şekilde kapatılmasıdır. Ürünü, açık bırakarak hava ile temas etmesine kesinlikle izin vermeyin. Ayrıca ısı ve nem konusunda da aynı şekilde koruyucu olmanız gerekir. Normale göre daha fazla ısıya ya da neme maruz kalan protein tozlarının kullanımı güvenli olmayacaktır.

Protein tozlarınızı, kuru gıdalarınızı sakladığınız gibi kilerde saklayabilirsiniz. Böylece direkt güneş ışığı almaz ve nemden uzak kalmış olur. Kuru, karanlık ve serin bir ortam, protein tozunun saklanabileceği en iyi alternatiflerden birisidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Hangi Protein Tozu Senin İçin Daha İyi?

 

Protein Tozunun Kullanım Süresi Dolabilir Mi?

Evet, protein tozları belirli bir sürede tüketilmek üzere üretilirler. Kullanım süresi dolabilir. Aldığınız protein tozunun kutusunun üzerinde “tavsiye edilen tüketim tarihi” yer alır. Bu tarihe uygun bir şekilde kullanabilirsiniz.

Protein tozları genellikle 1 yıldan uzun süre bozulmadan dayanabilir. Bu noktada alacağınız ürünün üretim zamanına, depoda ve raflarda ne kadar beklediğini bilmeniz çok önemli. Bundan dolayı ürün almadan önce mutlaka son kullanma tarihini incelemeniz ve tüketmek için yeteri kadar vakit olduğuna eminseniz almanız gerekir.

Protein tozu, adından da anlaşılacağı gibi tozdur. Toz olan ürünlerin raf ömürleri çok daha fazladır. Ancak bu noktada ürün içeriği büyük bir önem taşır. İçerisindeki diğer bileşenlere bağlı olarak raf ömrünün daha kısa olma olasılığı vardır.

 

Protein Tozunun Tarihi Geçerse Ne Olur?

Almış olduğunuz protein tozunun son kullanma tarihi geçerse onu çöpe atmanız gerekmez. Düz bir protein tozu olup olmaması ve içerisinde farklı bir bileşen bulunup bulunmamasına göre çöpe atma tarihini erteleyebilirsiniz. Bazı uzmanlar, içerisinde ek bileşen olmayan protein tozlarının 3 ay daha kullanılabileceğinden bahseder. (Yine de bunu kanıtlayan bilimsel bir veri yoktur!)

Protein tozu içerisinde yoğun miktarda protein vardır. Bunlar, size ihtiyacınız olanı verir ve etkisini gösterir. Ancak taze olmayan bir protein tozu kullanırsanız, bu etkilerin azaldığını görürsünüz. İçerisinde bulunan aminoasitleri tam olarak vücudunuz alamaz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: BCAA ve Protein Tozu Karşılaştırması

 

Proteini Sıvıya Koymak Neleri Değiştirir?

Görsel: CTRL – A Meal Replacement / Unsplash

Protein tozunu egzersiz sonrasında hızlı bir şekilde kullanmak için önceden hazırlamak yaygın bir davranıştır. Sıvı ile karıştırılarak sallanan protein tozu, kullanıma hazır hale gelir. Peki, protein tozu bu şekilde ne kadar saklanabilir?

Sıvı ile karıştırılan protein tozunun hemen tüketilmesi gerekir. Eğer hemen tüketmeyecekseniz, mutlaka soğuk bir ortamda muhafaza etmelisiniz. Örneğin, buzdolabında 48 saate kadar protein tozunu saklayabilirsiniz. Ancak bunu daha uzun süre yapmanız uygun olmayacaktır. Ayrıca sıcak bir ortamda saklamayı denerseniz, kısa süre içinde bozulduğunu göreceksiniz.

Protein tozunu hazırlamadan önce kullanılacak bütün eşyaların temiz olması son derece önemlidir. Karıştırıcının temiz ve ağzının kapalı olması, sağlık açısından önemlidir.

Çalkalayıcınızı spor salonunda ya da daha farklı bir alanda kullanırsanız, suyla durulayın. Eve geldiğinizde ise mutlaka yıkayın. Eğer yıkamadan uzun süre kapalı kalırsa, kötü bir koku ve bakteri üreme olasılığı vardır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen Whey Protein Tozu Ürünleri

 

Protein Tozunun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Protein tozları, bazen yanlış muhafaza etmeden dolayı son kullanma tarihi gelmeden bozulabilir. Kabın içerisine baktığınızda ıslak kümeler görüyorsanız, protein tozu neme maruz kalmış demektir. Bunun haricinde Whey protein tozu, peynir altı suyudur. Yani doğal bir üründür. Bundan dolayı doğru saklama koşullarında dahi zamanla bozulabilir.

 

SONUÇ

Süresi dolan protein tozu kullanımı tamamen kendi sorumluluğunuzdadır. Güvenliğiniz için son kullanma tarihinden sonra kullanmamanız, en doğru seçim olacaktır.

Kampanyadaki Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir