Tatilde Alınan İstenmeyen Kilolar için 6 Etkili Çözüm

Tatilde Beslenme Tüyoları
Tatilde Beslenme Tüyoları
Via Free To Use Sounds / Unsplash

Tatiller, diğer dönemlere göre daha keyifli zaman dilimleridir. Tatil zamanında farklı etkinlikler yapılır ve lezzetli bir çok yemeğin tadına bakılır. Bu durum, alınan kalori miktarının artmasına neden olur. Ayrıca diğer zamanlara göre tatillerin daha hareketsiz olduğu da dikkate alınırsa, istenmeyen kilolar ortaya çıkar. Bu kilolardan kurtulmak için dikkat edilmesi ve uygulanması gereken bir takım hususlar vardır. Eğer bunlar uygulanırsa, tatilleri kilo almadan geçirmek mümkün olur. Yazımızın devamında tatilde alınan istenmeyen kilolar için 6 etkili çözüm nedir sorusuna cevap vereceğiz.

 

1. Aldığınız Kalorileri Hesaplayın

Tatiller, özel zaman dilimleridir ve tatilin bazı günlerindeki ziyafetlerden kaçamazsınız. Bu tür ekstra yemeklerde, normale göre daha fazla karbonhidrat, yağ ve protein almanız söz konusudur. Fakat bunun için endişelenmeyin. Bir günlük aşırı yemek, size kilo aldırmaz. Ancak bunun için tedbir almanız gerektiğini asla unutmayın. Eğer böyle ziyafetlerden sonra kilo almak istemiyorsanız, bunun telafisini diğer günlerde mutlaka yapmanız gerekir.

Normal kiloda olan bir insanın günlük karbonhidrat ihtiyacı yaklaşık 180 gram civarındadır. Bu hesaba göre bir haftada alınması gereken karbonhidrat miktarı ise 1260 gram olarak belirlenir. Örneğin; tatilin bir gününde 300 gram karbonhidrat alırsanız, bunun telafisini yapmanız gerekir. Buna göre haftanın geriye kalan 6 gününde 960 gram karbonhidrat tüketmelisiniz. Eğer bu şekilde bir planlama yaparsanız, tatil boyunca kilo almanız söz konusu olmayacaktır.

 

2. Tatil İçin Beslenme Planı Yapın

Yukarıda da ifade edildiği gibi tatiller, özel zaman dilimleridir. Bu dönemde, genellikle yüksek kalorili yiyeceklerle karşılaşırsınız. Bunların tamamını tüketmeniz, ciddi şekilde kilo alma riski oluşturacaktır. Bundan dolayı bir plan yapmanız ve ona göre hareket etmeniz gerekir. Örneğin; tatil boyunca ne kadar tatlı yiyeceğiniz, ikramlardan kaç dilim alacağınızı önceden belirleyin. Ayrıca aldığınız kalorilerin diğer günlerde telafisini yapmak için de bir planınız olsun. Bu hususlara dikkat ederseniz, tatil boyunca kilo almazsınız. Tabi burada yaptığınız planın da önemli olduğu unutulmamalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Restoran Yemeklerini Sağlıklı Yapmanın 4 Yolu

 

3. Sağlıklı Beslenin

Tatiller, sizin sağlıksız besleneceğiniz zaman dilimleri değildir. Evet, bu dönemde çok özel yiyeceklerle karşılaşabilirsiniz. Fakat bunların tamamını tatmanız gerekmez. Ayrıca size verilen porsiyonun tamamını bitirmeniz gibi bir zorunluluk da yoktur. Bu hususlara dikkat edin ve sağlıklı bir şekilde beslenmeye çalışın. Sağlıklı beslenme ile anlatılmak istenen, size sunulan yiyecekleri değil, meyveleri ve yeşillikleri tercih etmeniz. Yeşil olan yiyecekler, sizin için daha sağlıklıdır. Hem size ihtiyacınız olan enerjiyi verir, hem de kilo almanıza engel olur.

Bu noktada yine plan yapmanın önemi karşınıza çıkar. Tatil boyunca ana besin maddelerinizin ne olacağını belirlemeniz gerekir. Bu besinler, mutlaka sağlıklı ve protein ağırlıklı gıdalar olmalıdır. Belirlediğiniz plana göre hareket etmeniz, tatil sonunda herhangi bir şok ile karşılaşmanızı engelleyecektir.

Via Nicholas_Demetriades / Pixabay

 

4. Sonraki Yemeği Düşünün

Tatil boyunca herhangi bir diyet yapmanız gerekmez. Biraz dikkatli olmak, sizi fazla kilolardan fazlasıyla koruyacaktır. Burada yapılacak önemli hususlardan birisi, sonraki yemeğin düşünülmesidir. Örneğin; çok özel bir yemek ile karşılaştınız ve bunu reddedemiyorsunuz. Bu noktada sonraki öğündeki porsiyonunuzun küçüleceğini ve bunun sadece sağlıklı gıdalardan oluşacağını düşünün. Bu durum, sizin daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Ayrıca sonraki öğün için de hemen planınızı yapmış olacaksınız. Böylece ciddi anlamda bir kilo kontrolünden bahsedilmesi yanlış olmaz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kas Yapmak İstiyorsanız Bu Besinlerden Uzak Durun

 

5. Porsiyonların Ne Kadar Olacağına Karar Verin

Tatillerde porsiyonların büyümesi daha fazla yemek tüketilmesine neden olur. Üstelik bu durum çoğu zaman fark edilmez. Tatilin verdiği keyif ile daha büyük tabaklardan yemek yediğinizin farkına varamayabilirsiniz. Bu durum sizde istenmeyen kiloların oluşmasına neden olacaktır. Bahse konu hususun önüne geçmek için tatilden önce porsiyonlarınızın ne kadar olacağına karar verin. Ve kesinlikle bu konuda herhangi bir esnekliğe gitmeyin. Aksi durumda istenmeyen kilolar kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca tatilden sonra dahi porsiyonlarınızı aynı büyüklükte istemeye devam etme ihtimaliniz vardır. Bütün bunlar ise sizin için kalıcı kilolar anlamına gelebilir.

 

6. Küçük Atıştırmalıklardan Kaçının

Tatilde kilo almanızın en önemli nedeni, küçük atıştırmalıklardır. Son derece masum görünen bu atıştırmalıklar, oldukça lezzetlidir. Bunların tükettiğinizde, sizde bir mutluluk oluşur ve birkaç tane daha tüketirsiniz. Fakat söz konusu atıştırmalıklar kesinlikle masum değildir. Bunlar lezzetli olduğu kadar kalorilidir de. Bundan dolayı atıştırmalık tükettikçe, tahmin ettiğinizden daha fazla kalori alırsınız. Gün içinde 3-5 defa aldığınız atıştırmalıklar, bir öğünde alacağınızdan çok daha fazla kalori almanıza neden olabilir. Bunun sonucu ise istenmeyen kilolar olur. Bundan dolayı küçük atıştırmalıklardan kesinlikle uzak durun.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yağsız Kas Kazanımı İçin Püf Noktalar

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir