Vitamin B17 (Laetril veya Kayısı Tohumları) Kanserle Mücadelede Etkili mi?

B17 Vitamini, aynı zamanda laetril olarak da bilinir. Acı badem, kayısı ve şeftalide doğal olarak oluşan bir madde olan amigdalinden türetilmiş kimyasal bir bileşiktir. Alternatif bir kanser tedavisi olarak kullanılması hala tartışmaya açık bir konudur. 1970’lerin ortalarından günümüze kadar yapılan birçok çalışma, laetrilinin kanserin tedavisinde kesin bir sonuç vermediğini göstermektedir.

Amerika Birleşik Devletlerinde B17 vitamini (laetril veya amigdalin) olarak üretilen ürünlerin satışı ve kullanımına karşı bazı yaptırımlar uygulanmıştır.

Kaynak;(https://www.livestrong.com/article/340602-vitamin-b17/)

B17 Vitamini (Laetril) Nedir?

Laetrile kısmen insan yapımı olan (sentetik) amigdalinin doğal maddesidir. Amygdalin, çiğ kurabiyelerde ve birçok meyvenin çekirdeğinde, özellikle de kayısı çekirdeklerinde bulunan bitkisel bir maddedir. Lima fasulyesi, yonca ve sorgum gibi bitkilerde de bulunur. Çoğu kaynakta bir vitamin olarak görülmese de, laetril B17 vitamini olarak anılmaktadır.

B17 vitamini veya Latril olarak adlandırılan madde, alternatif kanser tedavisi olarak kullanılıyordu. Alternatif kanser tedavisi, insanların kanser ilaçları veya radyoterapi gibi klasik kanser tedavileri yerine kullandıkları bitkiler veya farklı formlardaki ürünlerle ile şifa bulmaya çalışmasıdır.

Kanser tedavisinin laetril gibi alternatif kanser tedavisi ile değiştirilmesi tıp uzmanları tarafından tavsiye edilmiyor.

Laetrile bazı insanlarda ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle kullanımına dikkat edilmeli ve doktor tavsiyesi olmadan kullanmamanızı öneririz.

Kanser hastaları neden laetril kullanıyor?

Bazı kişiler bu ürünleri vücuttaki detoks etkisi ve enerji kattığı inancıyla laetril (b17 vitamini) kullanırlar.

Laetril nasıl satın alınır? Hangi formlarda satılmaktadır?

Tabletler, enjeksiyon (intravenöz olarak), cilt losyonları gibi formlarda kullanıcılarına satılabilmektedir. Laetrilin tablet olarak kullanılması, daha fazla yan etkiye sahip olabilir. Çünkü sindirim bakterilerimiz ve yediğimiz yiyeceklerin içindeki enzimler, laetriyi parçalayıp siyanürü serbest bırakır.

Yan etkileri nelerdir?

Laetrile, zehirli bir madde olan siyanür içerir. Bu nedenle laetrilin yan etkileri siyanürdeki yan etkilerle aynıdır. Bunlar arasında; ateş, hastalık, baş ağrısı, baş dönmesi, karaciğer hasarı, sarkmış göz kapakları, vücut dokularına oksijen eksikliği, kan basıncında düşüş, sinir hasarı, dengesizlik gibi yan etkiler olasıdır. Bu yüzden bu tarz ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Yaklaşık 50 ila 60 kayısı çekirdeği ya da 50 gr laetril yemesinin ölüme neden olabileceği tahmin edilmektedir.

Laetrili tablet olarak alırsanız, amigdalin içeren diğer yiyecekleri yememeniz çok önemlidir:

Çiğ badem, havuç, kereviz, kayısı, şeftaliler, fasulye filizi, tereyağı ve diğer baklalar.. Fındık, keten tohumu, yüksek dozda C vitamini içerisinde bu maddeleri bulundurur.

Son Olarak

Kanser hastaları tedavi amacıyla bu maddeyi kullanmak isteyebilirler ve bu anlaşılabilir bir durumdur. Fakat kanıtlanmamış bir tedavi için kemoterapi veya radyoterapi gibi kanser tedavisinin durdurulması sağlığınıza çok zararlı olabilir. Kanser tedavinizi herhangi bir alternatif kanser tedavisi ile değiştirmenizi tavsiye etmiyoruz.

Birçok web sitesi, laetrile’yi kanser tedavisi olarak tanıtmaktadır. Ancak, bu iddiaları destekleyen saygın bir bilimsel kanser örgütü yoktur. Tavsiyemiz, sadece internet üzerinden araştırmalarla bu tür alternatif tedavi yöntemine girmemenizdir.

Kaynak;

(http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/laetrile#collapse-172839)

 

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir