Vitaminlerin Görevleri

Vitaminlerin Önemi

Vitaminler, hücresel metabolik reaksiyonlar için çok az miktarları yeterli olan, eksikliklerinde sağlık sorunlarına neden olan organik bileşiklerdir. İnsan vücudu tarafından ya hiç yapılmamaktadır yada yeterli miktarda yapılamadıkları için besinlerle dışardan alınmaları gerekmektedir. Doğada var olan vitaminler özgün atlara sahip olmasına rağmen af abinin harfleri ile anılır. Bir kısım vitaminler besinlerde aktif şekilde, bazıları da Provitamin olarak bulunur.

Provitaminler vücutta aktif hale dönüşür. Vitaminlerin vücutta görevleri kısaca şunlardır:
-enerji oluşumuna yardım-büyümeye yardım
-sağlıklı nesillerin oluşmasına yardım
-sinirli sindirim sisteminin normal çalışmasına yardım
-besin ögelerinin elverişli olarak kullanılmasına yardım
-vücut direncine yardım-abi temini beta karoten formu; C ve E vitamini antioksidatif vitaminlerdir.

Vitaminler, genel anlamda vücuttaki bileşiklerin bir parçası olmaktan ziyade, düzenleyici fonksiyon gösterir; bu yönleriyle hormonlara benzer, metabolik olaylarda katalizör rolü oynar.
Genelde, vitaminler elimi özelliklerine göre yağdı ve suda eriyen olarak iki gruba ayrılır, Buda pratik açıdan pişirme sırasında vitamin dayanıklılığını etkiler. Suda eriyenler ;C ve B grubu vitaminler toksik değildir ve idrar yolu ile atılır, vücutta depolanmaları az olduğu için gereksinim fazladır. Yağda eriyenler; A, D, E ve K toksik olabilir ve depolanabilir. Bazı dokularını bu vitaminlere kesinlikle ihtiyaçları vardır. Sağlıklı bir birey dört besin grubundan (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıllar, sebze ve meyve) ve birazda yağ içeren yiyecekler yemesi ile ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir