Vücudumun Gelişmesi Kaç Ay Sürer?

Vücudun Gelişimi Ne Kadar Sürer?
Vücudun Gelişimi Ne Kadar Sürer?
Via Princesscea / Pixabay

Spor yapmaya başlayan insanların en çok merak ettiği konulardan birisi de vücudun gelişiminin ne kadar sürede tamamlandığıdır. Özellikle erkekler kaç ayda kas yapabileceklerinin hesabını daha spora başlamadan yapıyorlar. Vücudun gelişim aşaması öyle çok hızlı şekilde ilerlemediğinden en başta sabırlı olmak gerekiyor. Vücudun gelişmesi ve istenen düzeye gelebilmesi için öncelikle kas kütlesi kazanmakla işe başlanmalı. Bunu kazanmak için de kişinin 3 noktaya çok dikkat etmek gerekiyor. Antreman, beslenme ve dinlenme en önemli 3 süreçtir. Bu süreçlere gereken önemi verdiğinizde herhangi bir sorun yaşamadan kısa süre içerisinde vücudun gelişme gösterdiğini anlayabilirsiniz.

 

Vücudun Gelişmesi İçin Antreman

Vücudu çalıştırmadan gerekli spor hareketlerini yapmadan vücudun gelişmesini beklemek çok da mantıklı olmayacaktır. Vücudunuzda kas kütlesi kazanabilmek için belli başlı egzersizlerin yapılması gerekiyor. Bu süreçte bilinçli şekilde hareket etmek son derece önemli bir konudur. Ağırlık kaldırmak ve gerekli tüm antremanların eksiksiz olarak belirli periyotlarda yapılması sizi başarıya götürecek anahtarlardır.

 

Beslenme Vücut Geliştirmede Önemli

Bir diğer önemli husus ise beslenme faktörüdür. Hatta beslenme için en temel faktör de denilebilir. Bir vücut gelişimini oranlayacak olursak; antrenman %30, beslenme ise %70 etkilidir diyebiliriz. Antrenman sonrasında yorulan ve yıpranan bedenin tekrardan kendini toparlaması gerekiyor. Kasların onarılması ve yerine daha taze olarak gelmeleri için düzgün bir beslenme programı uygulamanız şart. Son derece detaylı bir konu olduğundan bunun için spor salonundaki profesyonel hocalardan da gerekli desteği almak önemli bir ayrıntıdır. Kişilerin bu süreçte gereksiz bilgilerle yanlış beslenme biçimlerine girmemeleri önemlidir.

 

Via Daria-Yakovleva / Pixabay

 

Dinlenmeye Gereken Önem Verilmeli

Bir insan vücut geliştireceğim diye sürekli olarak spor yapamaz. Vücudun dinlenmesi ve toparlayarak kendine gelmesi gerekiyor. Dinlenmeden kasıt kişinin uyumasıdır. Kasların kendine gelmesi için uyku olmazsa olmaz öğelerden biridir. Spor yapan insanların en geç olarak 12’de uyuması gerekiyor. Günlük en az 7 saat uyku kasların kendini toparlaması için yeterli olacaktır. Düzensiz ve sağlıksız bir uyku vücut geliştirme sürecinizi bir hayli olumsuz etkileyecektir. Aynı zamanda vücudun büyüme hormonu salgılayabilmesi için kişinin en geç 12’de yatağa girmiş olması gerekiyor.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Uykunun Önemi

 

Vücut Gelişimi İçin Kişinin Altyapısı

Vücut gelişiminde kesin olarak kişilere net bir zaman dilimi verilemiyor. Yalnızca genel olarak bir süreçten bahsedilebilir. Çünkü bu süreçte kişilerin altyapısı da önemli bir konudur. Bazı insanlar ilk doğdukları anda çok zayıf ve çelimsiz bir halde doğabiliyor, bazıları da aksine bir miktar kas ile dünyaya geliyorlar. Aynı zamanda yaşam şartları ve beslenme gibi konular da insanların belli oranda gelişimini sağlayabiliyor. Böyle durumlar göz önünde bulundurulmadan kişilerin ne kadar sürede kas yapacağı ya da vücut geliştireceğini söylemek pek mümkün değildir.

 

Vücudun Gelişiminde Ortalama Süre

Altyapısı hiç olmayan ve çok zayıf olan kişilerin düzenli çalışmalar sonucunda 12 ay sonra vücudunun iyiden iyiye geliştiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu süre altyapısı olan insanlarda biraz daha kısa sürecektir. Aynaya bakıldığında kişi artık kendindeki değişmeleri de görmeye başlayacaktır. Ancak bir insan altyapısı hiç yoksa ve zayıf insanlara oranla daha kilolu ise vücudunu geliştirmek için çok daha şanslı sayılmaktadır. Tabi bu süre insanların cinsiyetine göre de değişme gösteriyor.

 

 

Kadınlarda Vücut Geliştirme Süresi

Fit bir vücuda sahip olmak her kadının arzuladığı bir şeydir. Ancak her kadın kendini forma sokmakta yeterli sabrı gösteremiyor. Vücudunun şekle girmesini ve gelişmesini isteyen kadınlar düzenli beslenme ve spor ile bu hayaline hızlı şekilde kavuşabilirler. Ancak bunun için gerekli oranda çalışma yapılması gerekiyor ve antremanların da düzenli olması son derece önemli bir detay. Kadınlarda vücudun gelişmesi 3 ayda kendini hafiften göstermeye başlıyor. Fakat gerçek anlamda gelişim 8 ayda ortaya çıkıyor. Bunun için de sıkı bir çalışma gerekiyor. Mide kısmının şekillenmesi için özel programlara katılmak çok önemli.  Aynı zamanda kadınların ulaştığı fit vücudu koruyabilmesi için de 2-3 sene spora devam etmesi gerekiyor. Bununla birlikte belirli aralıklarla da vücudu destekleyen ek gıdalar tüketmek gerekebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bayanlara Özel Vücut Geliştirme Önerileri

 

Erkeklerde Vücut Geliştirme Süresi Ne Kadar?

Erkekler kas yapabilmek için öncelikle boya göre kiloyu dengelemek zorundadırlar. Bununla birlikte protein ağırlıklı beslenmeleri de oldukça önem taşıyor. Haftanın belli günlerinde düzenli şekilde çalışmaları gerekiyor. İlk 3 ay içerisinde vücuttaki değişimleri gözlemlemek mümkün denilebilir. 6 ayda ise iyi seviyelere gelebilir. Ancak tam anlamı ile vücudun gelişmesi istenilen kas oranına ulaşmak için 2 sene yılmadan çalışmak gerekiyor.

Tabi bu durum kişilerin istedikleri gelişme derecesine de bağlı olan bir durum. Vücudun istenilen zamanda ve istenilen ölçüde gelişmesi için spor salonunda profesyonel destek alması da süreci olumlu yönde etkileyen bir faktördür. Evde çalışarak vücut geliştirme ile de bir sürü sporcu iyi vücutlara sahip olmuştur, bu azimle doğru orantılıdır.

Kas Yapımını Destekleyen Protein Tozu Takviyeleri İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir