Vücut Geliştirme Yapan Ünlü Futbolcular

Vücut Geliştiren Futbolcular
Vücut Geliştiren Futbolcular
Via Comfreak / Pixabay

Futbolcularda aranan özellikler arasında yetenekli ve çevik olması düşünülürken, fiziksel görünüm de giderek önem kazanmaya başlamıştır. Fitness ve vücut geliştirme kavramları, yanlış anlaşılan kimi zaman da birbirine benzetilen kavramlardır. Bu yanlış bilinen gerçek, aslında her iki kavramın birbirinden farklı olduğudur. Özellikle futbolcular ve bu işten para kazanan kişiler, mutlaka fitness yaparak, vücuduna dayanıklılık kazandırmak amacını taşırlar. Fitness salonlarında futbolcuların yaptığı spor; vücutlarına denge, dayanıklılık ve çeviklik gibi özelliklerin kazandırılmasını sağlar.

Futbolcular için vücuttaki kasa hacmini çok fazla artırmak doğru değildir. Çünkü gereğinden fazla kas, futbolcunun çevikliğini düşürür ve kişiyi hantallaştırır. Böylece hareket kabiliyeti azalan futbolcunun başarısı düşer. Futbolcular için fitness avantaj sağlarken, vücut geliştirme dezavantaj sağlar. Ancak vücut geliştirme yapan futbolcu sayısı da azımsanmayacak derecededir.

Vücut geliştirme sporu ile uğraşan ünlü futbolcular kimlerdir? Vücut geliştirme sporu futbolcular için uygun bir spor dalı mı?

 

Cristiano Ronaldo

Via gunthersimmermacher / Pixabay

Portekizli Ronaldo; kusursuz fiziği ve uzun boyu ile bir futbolcuda olması gereken tüm özellikleri gözler önüne sermektedir. Futbolcu bu görünümünü; üstün kondisyon yeteneğine borçludur. Futbolcu anatomisi olarak bir resim çizildiğinde, Ronaldo’nun akla gelmesi muhtemeldir. Aşırı kas olmadan, şekilli ve fit bir vücuda sahip olmanın sırrı, düzenli kondisyon çalışmalarındadır. Düzgün fiziğin yanı sıra, alt bölge kondisyon çalışmalarına ağırlık verilmelidir. Genel olarak bakıldığında; yüzme ve fitness gibi sporların düzenli olarak yapılması, vücut şekillendirmenin bir diğer püf noktasıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yüzerek Fit olmak Mümkün Mü?

 

Adebayo Akinfewa

Via thesun.co.uk

Adebayo Akinfewa, 1.80 boyu ve 101 kilo ağırlığı ile vücut geliştirme yapan ünlü futbolculardan biridir. 34 yaşındaki İngiliz futbolcu, İngiltere’de canavar olarak anılmaktadır. İri vücudu ile herkesin dikkatini çeken futbolculardan biridir. Genel olarak vücut geliştirme yapan futbolcuları incelediğimizde, vücutlarının daha şekilli olduğunu fakat çevikliğin azaldığı gözlenmektedir.  

 

Alpay Özalan

Via sabah.com.tr

Eski milli futbolcu Alpay Özalan; futbol yorumculuğunun yanı sıra vücut geliştirme yapan ünlüler arasında yer almaktadır. İzmir doğumlu ve 46 yaşında olan eski futbolcu Alpay Özalan; 20’li yaşlarında profesyonel kişilerle çalışarak futbol hayatını ilerletmiştir. Maçta aldığı sayısız görevin yanı sıra Türkiye kupaları ile adını duyurmuş bir futbolcu olmuştur. Beşiktaş ve Fenerbahçe’de top koşturmuş olan ünlü futbolcu, evli ve 2 çocuk babasıdır. Bir dönem futbol yorumculuğu yaptıktan sonra,  şimdilerde vücut geliştirme ile ilgilenmektedir. Kaslı vücudu ile dikkat çeken Alpay Özalan; fitness dergisine verdiği poz ile adından söz ettirmeye devam etmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Başarılı Olmuş 5 Hollywood Ünlüsü

 

Futbolcular Nasıl Antrenman Yapar?

Futbolcu olmak bir yetenek olsa da, gerekli esneklik, hız, güç ve kuvvet yoksa başarılı olmak zordur. Yeteneğin ve antrenmanın bir arada kullanılması, başarıyı önemli ölçüde etkiler. Futbolcular antrenmana kondisyon ile başlayarak, adımları ve nefes alışverişleri düzenleme çalışmaları yapılır.

  • Bu aşamada futbolcu; yürüme, koşma, depar atma ve aniden yer değiştirme yaparak çalışmasına devam eder.
  • İkinci antrenman olarak güce odaklanarak, tüm kasları çalıştıracak olan şınav, squat ve barfiks gibi temel hareketlere ağırlık verilir. Özellikle futbolcuların en fazla kullandığı alt vücut kas gruplarını güçlendirici çalışmalar yapılır.
  • Antrenmanın üçüncü ve en önemli kısmı hızdır. Hızı ve çabukluğu yakalayabilen futbolcu, diğer tüm bilgileri altüst edebilir. Günümüzde hızın önem kazandığı futbol sporunda, kendini hız konusunda geliştirmek isteyen kişiler; squat jump, koparma ve silkme hareketlerine ağırlık vermelidir.
  • Son olarak da esneklik çalışmaları ile futbolcuların antrenmanı son bulur. Esneklik hareketleri; futbol öncesi ve sonrası yapılabilir.

 

Futbolcu Vücut Geliştirme Programı

Futbolcuların bir kısmının vücut geliştirmeye karşı ilgi duydukları bilinir. Vücut geliştirme ile kasların şekillenmesi birbirine karışabilecek kadar ince bir çizgiden ayrılırlar. Vücut geliştirmede kaslara fazla hacim yüklenmesi, futbolcuyu olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden kasların şekillenmesi ve çevikliliğin azalmaması için dünyaca ünlü futbolcuların kullandığı program listesini inceleyelim:

  • 2 set Benchpress, 15 tekrar (makinede),
  • 2 set Benchpress, 12 tekrar (dambılla),
  • Sırt 15 tekrar, barfiks 15 tekrar (makinede),
  • Yana açma omuz 15 tekrar (makinede),
  • Biceps 15 tekrar (makinede),
  • Triceps 15 tekrar (makinede),
  • Bacak press 20 tekrar (makinede) olacak şekilde programa uyulduğu taktirde, istenen vücut formuna ulaşılabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kondisyon Ne Kadar sürede Kazanılır?

 

Futbolcular Vücut Geliştirme Çalışabilir mi?

Genel olarak sporun her dalı ile ilgilenmek, vücut için gerekli bir unsurdur. Futbolcular uğraştıkları iş gereği daha fazla hız ve kuvvete ihtiyaç duyarlar. Tüm vücut kaslarının çalışmasını gerektiren egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir. Kas hacmini genişletecek ağır hareketler, futbolcular için zararlı sonuçlar doğurabilir. Futbolcunun çevik, kuvvetli, dayanıklı ve esnek olması gerekir. Sahaya çıktığında hız ve nefes kontrolü önemlidir. Bu yüzden vücut geliştirmede kasları şişirmeye yönelirseniz, sahada hantallaşarak başarıyı düşürürsünüz. Futbol işi ile uğraşan kişilere fitness önerilmektedir. Fitness ile vücuttaki yağ oranı düşer, vücut şekillenir ve kasların hacmi değişmeden güç kazanacak şekle ulaşır. Düzenli yapılan egzersizler dışında futbol ile birlikte vücut fit bir şekle ulaşmaktadır.

Mustafa Kemal ATATÜRK
Via Sezgin / Pixabay

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir