Vücut Geliştirme Özgüven Aşılıyor

Vücut geliştirme özgüven eksikliğine iyi geliyor
Vücut geliştirme özgüven eksikliğine iyi geliyor
 Image by Neupaddy / Pixabay

Vücut geliştirme yapılan araştırmalar neticesinde pek çok kişi için olumlu bir ruh haline bürünmek için en önemli etmenler arasında yer alıyor. Genel bir tanımlama ile değerlendirme yapıldığında sporun insan vücuduna yararlarının yanında oldukça psikolojik olarak da önemli kazanımlar oluşturduğu bilimsel olarak sık sık ifade edilmektedir. Özellikle son yıllarda bilinçli bir şekilde yapılan sporların psikolojik sorunlar yaşayan kişilerin iyileşmesinde çok büyük bir etki yarattığı bilinmektedir. Ancak vücut geliştirmek sabır isteyen bir süreçtir. Bu nedenle spora ilk başlanılan süreçlerden sonra devamlılığını sağlamak oldukça bireysel anlamda yapılan egzersizler olsun mutlaka sürekliliği olmalıdır.

Bir diğer önemli konu da spor yapmadan önce doğru bilgiler ışığında egzersiz yapmak gerekmektedir. Buna ısınma veya esneme hareketleri de denebilir. Bireysel çalışmalarda da doğru egzersizler yapılarak vücut geliştirme çalışmalarından son derece olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

 

Vücut Geliştirmek İçin Başlangıç Aşaması Nasıl Olmalıdır?

Pek çok yerde vücut geliştirme hareketleri ile ilgili bilgilere rastlamak mümkün olmaktadır. Ancak doğru bilgi ve doğru teknikler her zaman için daha hızlı sonuç almanın yollarından biridir. Bu nedenle vücut geliştirmeye karar vermeden önce ilk yapılması gerekenlerden birisi de vücut kitle endeksinizi hesaplamanızdır. Bu belirleme sürecinden sonra elde edilen veriler doğrultusunda nasıl bir egzersiz sistemi ile çalışılacağı konusu ele alınmaktadır.

Vücut endeksindeki değerlerin dengede olması kas yapmak ve doğru bir sistem ile çalışmak için çok önemlidir.  Boy oranı ve vücut oranı dengesi hem ağırlık sporlarında hem de kondisyon çalışmalarında oldukça önem taşımaktadır. Vücut Geliştirmek için ilk ay programı olarak belirtilen çalışma süresi çok önemlidir. Vücudun spor ile ilk tanışması hem dengeyi hem de vücudun belirli bir tempoda olmasına kazanç sağlayacaktır.

Image by Cesar Galeão / Pexels

İlk ay programında; yaklaşık olarak 3-4 ay kadar bir zaman diliminde egzersiz programı hazırlanmaktadır. Eğer vücudunuz spora yatkın ise bu süre daha kısa da tutulabilmektedir. İlk olarak nasıl bir egzersiz programı yapılacağı belirlenmektedir. Yeni başlayanlar için belirlenen bu egzersiz programı daha sonra yerini yavaş yapılan ve vücudun ısınmaya, esnemeye daha yatkın olduğu hareketlere bırakmaktadır. Bu süreçte düzenli olarak hem kasların ısınması hem de vücudun esnemesi sağlanmalıdır. Ancak bu tarz çalışmalarda çok emin olmadan evde ya da bireysel olarak dışarıda yapılacak olan egzersiz çalışmalarında çok dikkatli olmak gerekmektedir.

Bilinçsiz olarak yapılan egzersiz çalışmalarında çok ciddi sakatlanmalar da ortaya çıkabilmektedir. İlk süreçte yapılması gereken hareket tamamen kişinin gün be gün tüm hareketlere uyum sağlayacak şekilde adapte edilmesidir. Özellikle spor ile yeni tanışan ve daha önceki süreçlerde çok az spor yapmış kişiler için daha ayrıcalıklı bir program hazırlığı daha yerinde bir karar olacaktır. İlk süreçlerde yapılan çalışmalarda yapılan ağırlık miktarı daha az olmaktadır. İleriki zamanlarda bu ağırlık miktarı yavaş yavaş giderek arttırılmaktadır.

 

En Etkili Vücut Geliştirmeleri Egzersizleri Nelerdir?

En etkili kas geliştirme hareketleri arasında başlama aşamasının tamamlanmasından sonra bench press hareketi en etkili ve doğru harekettir. Başlangıç aşaması tamamlandıktan sonra bu hareket ile vücut geliştirmeye adım atmış olunmaktadır. İkinci olarak ise over head press hareketi ilk çalışmayı tamamlayacaktır. Leg Press egzersizi ise vücut geliştirme aşamasında destekleyici bir çalışma aşamasına geçilmesidir. Lat pyll down, squat egzersizleri de vücut geliştirmeyi tamamlayan çalışmalardan biridir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmenin 10 Etkili Yolu

 

Vücut Geliştirmeye Bench Press Hareketi İle Başlayın


Bu hareket genel bir tanımı ile göğüs çalıştırma hareketidir. Ağırlık oranı belirlenerek sırt üstü yatılarak ağırlık aparatı ile göğüs egzersizi yapılmaktadır. Belirlenen ağırlık miktarı ile göğüs kasları ilk aşamalarda daha yavaş olarak çalıştırılır. Daha sonrasında bu miktar arttırılarak kasların bu aktiviteye adapte olması sağlanır.

 

Leg Press Çalışması İle Kendiniz Daha Güçlü Hissedin


Bu hareket daha çok bacak kaslarını geliştirmeye yöneliktir. Özellikle ön bacaklardaki gelişmeler bu aşamada oldukça önemlidir. Bu egzersiz ile yapılan çalışmalar diğer bacak eritme hareketleri gibi çalışmaları da olumlu yönde desteklemektedir.

 

Lat Pull Down Egzersizi Yaparken Dikkatli Olmak Gerekiyor


Bu hareket ile sırt kaslarınızı güçlendirerek vücut gelişiminize olumlu bir etki yapmak mümkün olacaktır. Hareketin yapılma şekli ise belirlenen ağırlığın üst bölgeden aşağıya doğru çekilmesi şeklindedir. Bu hareket özel egzersiz cihazları ile yapılmaktadır. Özellikle bu çalışma vücut gelişiminin tam olarak oturduğu süreçlerde yapılmalıdır.

Egzersizin yapılma şekli ile ilgili doğru bilgiler alınmalı ve uygulanmalıdır. Sakatlanmaya müsait bir egzersizdir. Ancak dikkat edildiğinde ise bu çalışma sayesinde el ve bilek gücüne kavuşmak mümkün olmaktadır.

Kas Gelişimini Destekleyen Protein Tozu Ürünleri için Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir