Vücut Geliştirme Kısırlığa Yol Açar Mı?

Vücut Geliştirme ve Kısırlık
Vücut Geliştirme ve Kısırlık
Via Pexels / Pixabay

Gençlerin ve yetişkinlerin son dönemlerde ilgi duymaya başladığı vücut geliştirme, bir takım tekniklerin kullanması ile vücudun şekillendirilmesi olarak tanımlanabilir. Vücudun şekillendirilmesinde düzenli çalışmalar ve sağlıklı beslenme çok önemli bir yer tutar. Hatta kasların rahat bir şekilde oluşabilmesi ve böylece vücudun istenen görünüme kavuşması için dışarıdan gıda takviyeleri alınması dahi söz konusu olabilir. Peki, bütün bunların sağlığa etkisi nasıldır?

Vücut geliştirme kısırlığa bir etkisi var mı? Bu konuyla ilgili doğru bilinen yanlışlar ve çok daha fazlası yazımızın devamında.

 

Vücut Geliştirme Nasıl Yapılır?

Vücut geliştirme, bir süreç sonunda gerçekleşir ve bu süreçte sporcuların düzenli olarak çalışmaları gerekir. Çalışmaların rasgele değil, belirli bir plan içinde yapılması, vücudun istenilen şekli almasında son derece etkilidir.

Düzenli olarak yapılan çalışmalar sayesinde kaslar gelişmeye ve kas kütleleri oluşmaya başlar. Sporcuların bu noktada beslenmesi ve özellikle protein almaları da çok önemlidir. Protein, kas kütlesi oluşurken vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu maddedir. Bundan dolayı mutlak surette söz konusu maddenin beslenme sırasında alınması gerekir. Alınacak protein miktarının normal bir kişiden çok daha fazla olması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Bunun için protein seviyesi yüksek olan besinlerin fazlaca tüketilmesi gerekir.

Vücut geliştirme sporcularının önemli bir bölümünün ihtiyaç duyulan proteini karşılamak için protein tozu kullandığı da bilinir. Protein tozu sayesinde ihtiyaç duyulan proteinin daha etkili bir şekilde karşılanması söz konusudur. Böylece vücudun istenilen şekli alması daha kolay olmaktadır.

 

Vücut Geliştirme ve Kısırlık

Vücut geliştirme ile ilgili genel bilgiler yukarıda yer almaktadır. Bu sürecin tamamı dikkate alındığında, bazı uzmanlara göre yapılan hata uygulamaların kısırlığa neden olabileceğinden bahsedilmektedir. Kısırlığa neden olan ya da olması muhtemel noktaların yapılan çalışmalar olmadığının bilinmesi gerekir. Vücut geliştirme için yapılan çalışmalar, bir tür spor olarak ifade edilir. Sporun da kısırlığa neden olması söz konusu değildir.

Spor yapılırken vücudun aşırı zorlanmaması ve buna süreç boyunca dikkat edilmesi gerekir. Böyle yapıldığında sağlığın olumsuz etkilenmesi söz konusu olmayacaktır. Fakat vücudun sürekli zorlanması, kısırlık olmasa da farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bundan dolayı vücut geliştirme için profesyonel bir hocadan yardım alınmalı ve onun yönlendirmelerine göre hareket edilmelidir. Aksi durumda farklı sorunların yaşanması görülebilir.

Vücut geliştirmedeki beslenme düzeni de farklıdır. Bunun kısırlığa olan etkisi incelenmektedir. Öncelikle bu dönemdeki beslenmenin tamamen doğal ve protein ağırlık olmasının insan sağlığına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Dolayısıyla da beslenmeden kaynaklı bir sorundan bahsedilemez. Ama bunun bir şartı olduğu ve o şartın da doğal beslenme olduğunun unutulmaması gerekir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kondisyon Ne Kadar Sürede Kazanılır?

 

Protein Tozu Kısırlık Yapar Mı?

Bu noktaya kadar olan sürecin tamamen doğal olduğu ve bundan dolayı kısırlık ya da daha farklı bir sağlık sorununa neden olacağı söylenemez. Buradaki tek tartışmalı noktanın protein tozu olduğu söylenebilir. Kas kütlesinin daha hızlı oluşması için vücudun yüksek düzeyde proteine ihtiyacı vardır ve bu protein genellikle protein tozundan karşılanır. Peki, protein tozu kısırlık yapar mı?

Protein tozlarının kendi içinde ciddi kalite farkı vardır. Kaliteli olanlar, bakteriler tarafından üretilen doğal proteinden ya da doğal besinlerden elde edilir. Kalitesiz olanların tam olarak nasıl üretildiklerini söylemek zordur. Bunun haricinde ise protein tozunun bir uzman kontrolünde kullanılması ve kullanılmadan önce mutlaka uzman bir doktora gidilerek gerekli tahlillerin yapılması gerekir.

Eğer kalitesiz protein tozu kullanılırsa farklı sağlık sorunları yaşanması muhtemeldir. Buna ek olarak bilinçsiz bir kullanım gerçekleşirse, insan vücuduna olan etkilerinin daha da olumsuz olacağını söylemek yanlış olmaz. Çünkü vücuda normal olmayan bir besin girişi söz konusu olacaktır ve bu giriş, vücudun bütün dengesini bozacaktır. Yapılan bir takım araştırmalarda kalitesiz protein tozlarının bilinçsiz kullanımının testislere olumsuz etki yaptığı ve sperm kalitesini ciddi şekilde düşürdüğü tespit edilmiştir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Protein Tozu Kullanmak Gerekli mi?

 

Vücut Geliştirmede Protein İhtiyacı Nasıl Karşılanmalıdır?

Vücut geliştirme sporunda ihtiyaç duyulan proteinin doğal yollardan alınması, uzmanların önemli tavsiyelerinden birisidir. Bunun için akla ilk gelen seçeneğin yumurta olduğu söylenebilir. Yumurta, tamamen sindirilebilir bir besindir ve yüksek miktarda protein içerir. Bundan dolayı vücut geliştirme sporcularının günlük 7-10 adede kadar yumurta yediği bilinir. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu protein karşılanmış olur.

Yumurtanın haricindeki besinler de değerlendirilebilir. Balık, tavuk, kırmızı et, baklagiller gibi protein oranı yüksek besinler de tüketilebilir. Ancak kas kütlesi fazla olan ve bunu korumak için çok fazla protein alması gereken bir kişinin tek başına besinlerden bunu alması her zaman için mümkün olmayabilir. Bu noktada protein tozları bu ihtiyacı karşılayabilir.

 

SONUÇ

Vücut geliştirme sporu kısırlığa yol açmaz. Yine de sakatlığın önüne geçmek için antrenmanların bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kalitesiz ve ne olduğu belli olmayan merdiven altı üretilen protein tozları sperm sayısında düşüşe neden olabilir bunun için mutlaka ama mutlaka bildiğiniz markaları güvenilir yerlerden almaya özen göstermelisiniz.

Kaliteli ve Güvenilir Protein Tozlarını İncelemek İçin Tıklayın

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir