Vücut Geliştirmede Ağırlık Çalışmasına Ne Zaman Başlanır?

Ağırlık Antrenmanına Ne Zaman Başlanır?

Ağırlık Antrenmanına Ne Zaman Başlanır?

Vücut geliştirme sporunda en önemli antrenmanların başında ağırlık kaldırma gelir. Ancak bu sporu yapmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle vücut geliştirme sporuna başlayan kişilerin direkt olarak ağırlık çalışmalarına başlaması doğru değildir. Bu hem sakatlıklara sebep olabilir hem de istenilen verimin alınmamasına neden olur. Öncesinde kardiyo egzersizleri yapmak çok daha doğru bir tercih olacaktır. Yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme gibi aktivitelerin tümü kardiyo egzersizleridir.

 

Kardiyo Nedir?

Kardiyo; genel olarak kalp ritmini yükseltmek ve kalbi daha güçlü yapmak, metabolizmayı hızlandırmak, günlük kalori açığı oluşmasını sağlamak, kan dolaşımının daha düzenli olmasını sağlamak gibi amaçlar ile yapılan egzersizlere denir. Kardiyo yapılması vücut geliştirme sporunda büyük bir öneme sahiptir ve uzman eğitmenlerin hepsi tarafından mutlaka yaptırılır. Bu spora başlayacak olan kişiler tarafından ilk yapılacak olan egzersiz de kardiyo çalışmaları olur.

Kardiyo antrenmanları genellikle 4-6 haftalık bir dönem boyunca devam eder. Bu süreç tamamlandıktan sonra ise ağırlık çalışmalarına başlanabilir. Vücut geliştirme sporuna başlayan kişiler, buna çok dikkat etmelidir. Çünkü ağırlık kaldırma çalışmaları, kardiyo dönemi yapılmadan başlar ise bazı sorunlar ile karşılaşılabilir. 4 – 6 hafta arasında bir kardiyo sürecinden sonra ağırlık çalışmalarına başlanması en doğru ve sağlıklı yol olarak tercih ediliyor. Kardiyo egzersizlerinin faydaları ise;

Via madzArt / Pixabay
  • Kalp ritmini yükseltip yağ yakımına destek olmak
  • Metabolizmayı hızlandırmak
  • Günlük kalori açığı oluşmasını sağlamak
  • Kan dolaşımının daha düzenli olmasını sağlamak

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yağ Yakımı İçin Kardiyo Nasıl Yapılmalıdır?

 

Kardiyodan Sonra Yapılan Ağırlık Çalışması Nedir?

Vücut geliştirme sporu denince akla ilk gelen antrenmanlar genellikle ağırlık çalışmaları olur. Çünkü bu çalışmalar vücudun gelişmesi için çok faydalı ve etkili çalışmalardır. Bu yüzden de vücut geliştirme sporunun temelinde yer alır. Ağırlık çalışması temel olarak sporcunun güç kazanması amacı ile yapılır. Bu çalışmalar ile kişi, kas kütlesi inşa eder ve güçlenerek vücudunu geliştirir. Aynı zamanda ağırlık çalışması sporcunun hızlanması ve doğru nefes kontrolü yapmasında da etkili olur. Bu yüzden vücut geliştirme sporunda ağırlık çalışmalarının önemi de çok büyük olur.

Herhangi bir spor salonuna kaydolduğunuz zaman vücut geliştirme eğitmenleri tarafından ilk olarak bu kardiyo sürecini tamamlamanız sağlanır. Daha sonra gerekli ağırlık antrenmanlarına başlamanızda size yardımcı olunur.

 

Kardiyo Çalışmaları ile Kas Yapılır Mı?

Kardiyo antrenmanında genel olarak metabolizmanın hızlanması sağlanır. Bu yüzden doğru bir antrenman programı ile yapılan kardiyo sonrası kas kazanmak ve vücudu geliştirmek de mümkündür. Yani kardiyo çalışmaları sadece yağ yakmak ve metabolizmayı hızlandırmak amacı ile yapılmaz. Bu çalışmalar sonrasında vücut enerjiye ihtiyaç duyar ve alınan besinler ile vücudun gelişmesi de sağlanır. Ağırlık çalışması ise daha etkili ve hızlı bir gelişim gerçekleşmesi konusunda işe yarar. Bu doğrultuda ise kas yapmak isteyenlerin sadece ağırlık antrenmanı değil, kardiyo da yapması gerektiği görülebiliyor.

Via SFReader / Pixabay

Vücut geliştirme sporuna başlayacak olan kişiler, bu sebeplerden dolayı kardiyo dönemini tamamlamaya oldukça önem vermelidir. Bu kardiyo sürecini tamamlayan kişilerin daha etkili bir şekilde vücut geliştirme sporu yaptıkları söylenebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yeni Başlayanlar İçin Fitness Programı

 

Kardiyo Ve Ağırlık Çalışması Vücut Geliştirmede Birlikte Mi Devam Etmelidir?

Vücut geliştirme sporu, çok geniş kapsamlı olan bir spordur. Bu sporda herkese hedeflerine ve yapmak istediği vücuda göre antrenman programları yazılır. Ancak bu sporla ilgilenen herkes bir şekilde kardiyo çalışması da yapar. Kardiyo çalışmaları kişilerin programlarına uygun olarak ayarlanır ve vücut geliştirme sporuna katkı sağlar.

Vücut geliştirme antrenmanlarına başlandığında dahi kardiyo çalışmaları, antrenman programlarında yer almalıdır. En etkili ve işe yarar antrenman programları genel olarak kardiyo egzersizleri de içerir. Yani vücut geliştirmede hem ağırlık çalışmalarına başlamadan önce hem de başladıktan sonra farklı şekillerde kardiyo antrenmanları yapmak bu sporda önemlidir.

 

SONUÇ

Vücut geliştirmede ağırlık çalışmasına başlamadan önce 4 ve 6 hafta arasında bir kardiyo dönemini tamamlamak gerekir. Bu kardiyo dönemi tamamlandıktan sonra ağırlık çalışmalarına başlanabilir. Vücut geliştirme sporunun doğru bir şekilde yapılabilmesi için bu kardiyo dönemi gereklidir. Uzman vücut geliştirme eğitmenleri tarafından da bu kardiyo döneminin tamamlanması tavsiye ediliyor.

Kas Yapımını Destekleyen Protein Tozu Çeşitleri için Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir