Vücut Geliştirmede Antreman Öncesi Ve Sonrası Neler Yenilmelidir

Vücut geliştirmek isteyenlerin en çok dikkat etmesi gereken durum beslenmektir. Spor yapmak vücut geliştirmenin %40’lık kısmını karşılarken beslenme %60’lık kısmını oluşturmaktadır. Spor yaparken programınız ne kadar iyi olursa olsun eğer beslenme konusunda sıkıntılar çekiyorsanız pek faydasını göremezsiniz ve yaptığınız spor ile zamanınız boşa gidecektir. Vücut geliştirmede antrenman öncesi ve sonrası neler yenilmeli? Sorusunun cevap zamanınız ve antrenman faydasını görmeniz için önemlidir. Vücut geliştirme de eğer beslenme düzenine dikkat ederseniz yaptığınız sporun faydasını daha iyi göreceksiniz ve kısa sürede hedeflediğiniz vücuda ulaşacaksınız. Beslenme düzeni ile ilgili dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Antrenman Öncesi Yemeniz Gerekenler

İlk olarak bu besinlerden bahsetmeden önce antrenman öncesi en önemli husustan sizlere bahsetmemiz gerekli, gün içerisinde antrenman zorluluğunuz bulunuyor ise ve açsanız bu durumlarda kesinlikle yemeğinizi spor başlamadan 2 saat önce tüketmeniz gerekmektedir. Antrenmandan sırasında veya antrenmana yakın bir zamanda tükettiğiniz gıdalar size destek olmak yerine sorun çıkartabilirler performansınızı etkilerler.

Antrenman öncesi tüketmeniz gereken besinler arasında muz bulunmaktadır fakat bu besini definasyon döneminde değilseniz kullanmanız gerekmektedir bu besin karbonhidrat ve yağ bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Bunun dışında antrenmana başlamadan 40 ya da 45 dakika önce yulaf ezmesi tükete bilirsiniz bunun haricinde zengin lif yapısı ile sizleri tok tutacak bir üründür.

Antrenmandan önce sabah kahvaltısında ne tüketilmelidir gibi sorularda sporcu arkadaşlardan çok gelen sorular arasında yer almaktadır.

  • Spor yapan kişilerin antrenmanları başlayana kadar olan süreye kadar kesinlikle bir adet muz ve bir kase yoğurt tüketmeleri gerekmektedir. Bunun nedeni ise kasların uyku sırasında besinsiz kalmasıdır eğer bu gıdaları kalkar kalmaz tüketirseniz kaslarınızı uyku sonrası beslemiş olursunuz ve onlara gerekli enerjiyi vermiş olursunuz.

Bir kase yoğurt ile bir adet muzun ne kadar değerli olduğunu anlayabilirsiniz, bu gıdaları spor yapanların tüketmesi gerekmektedir.

Antrenman Sonrasında Yemeniz Gerekenler

Antrenman sonrasında yemeniz gerekenler aslında antrenman programınıza bağlıdır. Antrenmanın yoğunluğuna ve şekline göre besinler değişiklik göstermektedir. Antrenmanınız kondisyon üzerine geçtiyse ve bunun yanında ağırlıklar ile çok uğraşmadıysanız yüksek ağırlık çalışan kişilere göre daha az protein tüketmeniz gerekmektedir. Protein miktarını az tutan bu kişilerin daha çok enerjiye ihtiyaçları olacağı için karbonhidrat içeriği yüksek gıdaları tercih etmeniz gerekmektedir. Bu karbonhidratlar sayesinde hem enerji takviyesini sağlarsınız hem de karbonhidratları vücutta biriktirerek her an enerji için hazır tutulur.

Yüksek ağırlıklar ile çalışıyorsanız antrenmandan sonra yemeniz gereken besinleri kondisyon çalışanlar için önerilmemektedir. Ağırlıkla çalışan kişilerde en çok görülen problem kas yırtılmalarıdır buna çok sık rastlanmaktadır. Bunların dışında da kasların gelişmesi için gerekli gıdaları sağlamanız gerekmektedir. Sıkı bir antrenman uyguladıysanız kesinlikle sonrasında da sağlam bir protein tüketimi yapmanız gerekmektedir eğer bunu yapmazsanız yaptığınız sporun bir faydasını göremezsiniz. Bu durumlarda protein almak zor olduğu için protein tozu kullanılmaktadır bununda en çok kullanılanı Whey protein tipi olarak bilinmektedir. Whey proteinin en büyük özelliği kazein proteini ile karşılaştırma yapıldığı zaman kana karışma hızının yüksek olması ve sindirimin kılan olması. Bundan dolayı sıkı bir antrenman geçirdiyseniz kesinlikle sonrasında bir miktar whey proteini tüketmeniz gerekmektedir.

 Supplementler antrenman sonrasında en çok tüketilen besinler olarak bilinmektedir.

Bundan dolayı yukarı kısımda anlattığımız gibi spor sonrası protein önemlidir. Spor sonrasında alınan proteinler sizlere kas gelişimi için destek sağlar ve hasarlı bölgelerin onarılmasına yardımcı olacak. Sporcular arasında nadirde olsa en çok gözlenen durum spor sonrası süt tüketmektir fakat bilmiyorlar ki spor sonrası içilen sütün kas gelişimine bir faydasının olmadığıdır. Bunun nedeni ise sütün içeriğidir bu içerik ise protein türlerinden olan kazein ile whey protein içermesidir faydalı olmamasının nedeni ise sindirimi zor olan kazeinden çok fazla içermesindendir. Protein tozu kullananların antrenman sonrasında hemen tüketmeniz daha faydalı olacaktır bu sayede kaslarınız ihtiyacı olan besini sağlamış olursunuz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir