Vücut Geliştirmede Kaçınılması Gereken 7 Çaylak Hatası

Vücut Geliştirmede Acemi Yanlışları

Vücut Geliştirmede Acemi Yanlışları

Vücut geliştirme bir süreç olarak ifade edilebilir. Bu sürecin içerisinde egzersiz başta olmak üzere farklı faktörler vardır. Söz konusu faktörler dikkate alınırsa, ortaya çıkan sonuç beklentileri karşılar. Fakat bunlar dikkate alınmaz ve bazı basit hatalar yapılırsa, kas gelişimi beklentilerin altında kalacaktır. Yazımızın devamında vücut geliştirmede yapılmaması gereken 7 basit hatadan bahsedeceğiz. Bu hatalardan kaçınarak, hayalinizdeki gibi bir vücuda sahip olabilirsiniz.

Vücut geliştirme denildiği zaman aklınıza sadece egzersiz yapmak gelmemeli. Çünkü vücut geliştirmeyi etkileyen farklı hususlar da vardır. Bundan dolayı burada yapılacak olan çalışmaların oldukça kapsamlı olduğu ve kişinin hayatının hemen her bölümünü etkilediği söylenebilir.

 

1. Yetersiz ve Yanlış Beslenmek

Vücut geliştirmenin ilk adımı, yağlardan kurtulmaktır. Bunun için doğru bir diyet ve egzersiz programı belirlenmelidir. Özellikle diyet programının hazırlanması aşamasının olabildiğince özenli bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Çünkü burada çok basit hatalar dahi, vücut gelişimini fazlasıyla etkiler.

Öncelikle herkesin vücut yapısı ve metabolizması farklıdır. Bundan dolayı hazırlanan beslenme programının kişiye özel olması gerekir. Bu aşamada hem yağların eritilmesi, hem de kaslar için gerekli olan proteinlerin alınması hususuna dikkat edilmelidir. Ayrıca beslenme programı kesinlikle yetersiz olmamalıdır. Yetersiz beslenme, hem kas gelişimini olumsuz etkiler, hem de daha farklı sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Protein İçeren Besinler

 

2. Aşırı Kardiyo Yapmak

Vücut geliştirmede kardiyo yapılması, standart işlemlerden birisidir. Fazladan kalori yakmak ve soğumayı daha rahat bir şekilde yapmak için bu egzersiz önemlidir. Fakat kardiyonun kesinlikle abartılmaması gerekir. Ağırlık antrenmanlarından sonra 20-25 dakika kardiyo yapılabilir. Fakat bundan dolayı uzun süre kardiyo yapılması farklı sorunlara neden olabilir.

Eğer egzersiz programınızda daha uzun süre kardiyo varsa bunun zamanını ağırlık antrenmanlarına göre ayarlamanız gerekir.

 

3. Yetersiz Su Tüketimi

Sağlıklı bir insanın günde 2 litreden daha fazla su tüketmesi gerekir. Vücut geliştirme sporları ile ilgilenen kişiler için bu rakam daha fazladır. Çünkü yapılan egzersizlerde ciddi bir sıvı kaybı meydana gelir. Kaybedilen sıvı tekrardan yerine konulamazsa, ciddi sağlık sorunları çıkacaktır. Burada esas olan sıvı dengesinin korunmasıdır.

Egzersizlerin yorgunluğundan dolayı bazen susama hissi duyulmayabilir. Bunun için susama hissi beklenilmeden su içilmelidir. Günlük içilen su miktarının (yapılan egzersizlere bağlı olarak) 3 litreden fazla olduğuna emin olun.

su tüketimi
Via congerdesign / Pixabay

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Lezzet Delisi Olacağınız Yüksek Proteinli 5 Kahvaltı

 

4. Sabırsızlık

Yukarıda da ifade edildiği gibi kas gelişimi, bir süreçtir. Yani egzersizlere başlandıktan kısa bir süre sonra kasların gelişimi gibi bir durum söz konusu değildir. Bundan dolayı sporcuların sabırlı olması gerekir. Sabırsızlık ile süreç devam ederse, bir süre sonra egzersizlerin hiçbir işe yaramadığı düşüncesi gelişebilir. Bu ise egzersizlerin bırakılmasına neden olur.

Kas gelişiminin yavaş olacağı da unutulmamalıdır. Bundan dolayı gelişimin aşamalarını fark etmek için düzenli olarak notlar alınmalıdır. Örneğin kol kasları haftada bir defa ölçülebilir ve önceki hafta ile karşılaştırılabilir. Böylece gelişim daha net bir şekilde görülmüş olur.

 

5. Yanlış Dinlenme

Vücut geliştirme sporlarına ilk defa başlayanlar, genellikle hızlı bir giriş yaparlar. Bu giriş, bir süre sonra sporcuların ciddi bir yorgunluk yaşamasına neden olur. Burada esas olan doğru bir planlama yapmaktır. Bu planlamada egzersizlere yer verildiği gibi dinlenmeye de yer verilmelidir.

Egzersiz planlanması yapılırken, haftada en fazla 4 güne egzersizler konulmalıdır. Diğer günler ise dinlenme olmalıdır. Kısacası art arda iki gün egzersiz yapılmamalıdır. Çünkü kasların çalışmaya ihtiyacı olduğu gibi dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Eğer kaslar yeteri kadar dinlenmez ise kas gelişimi yeterli seviyede olmaz. Ayrıca farklı sakatlıklar da meydana gelebilir.

yanlış dinlenme
Via Anastase Maragos / Unsplash

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sabahları Yorgun Mu Kalkıyorsunuz? O Zaman Bunları Yapın.

 

6. Yanlış Isınma

Vücut geliştirme egzersizleri, genel olarak vücudu fazlasıyla zorlar. Bundan dolayı söz konusu egzersizler yapılmadan önce ısınma hareketlerinin yapılması gerekir. Çalıştırılacak kaslar kesin olarak ısıtılmalıdır. Bunun haricinde ise kasların aşırı zorlanmaması da önemlidir.

 

7. Protein Takviyesinin Yanlış Kullanımı

Kas gelişiminde amino asitlerin önemi çok fazladır. Amino asitler, alınan proteinlerden elde edilir. Bundan dolayı kolay sindirilebilen proteinlerin tüketilmesi gerekir. Bu noktada dışarıdan alınan protein takviyelerinin oldukça etkili olduğu bilinir. Whey adıyla bilinen protein takviyeleri sayesinde kas gelişimi desteklenmiş olur. Ancak bunların da yanlış veya fazla miktarda kullanımı size ekstra bir fayda sağlamayacaktır. Bu sebepten en iyi sonuu alabilmek için kullanım miktarına uygun bir tüketim anlayışı benimsenmelidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir