Whey Protein Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanımı, Yararları Ve Zararları

Whey Protein Nedir ?

Peynir Altı Suyundan elde edilen protein çeşidine Whey Protein adı verilmektedir. Üzerinde çok fazla araştırılma yapılmıştır ve sindirebilirlik açısından en sağlıklı olarak kabul edilen protein çeşidi olarak bilinmektedir. Konsantre, izole ve hidrolize Whey proteinleri mevcuttur ve bunlar whey protein’in çeşitleridir. İçeriğindeki istenmeyen maddelerden arındırılıp filtreleme işleminden geçirilir. Bunun ardından aromalar katılarak tüketilebilir hale getirilir ve kullanıcılarına sunulur. Ürünlerin içerikleri markadan markaya göre değişebilmektedir. Her marka aynı içerikte ürün üretimi yapmamaktadır fakat ortalama değerlere sahiptirler denilebilir. Protein içeren besinler ile arasında bazı farklar bulunmaktadır. Mesela Protein tozları besinlere göre daha az yağ içerir, daha az kolesterol içerir, daha az kalori içerir, daha fazla amino asit içerir ve sindirimi de besinlere göre çok daha kolay ve hızlıdır. Tüketimi çok pratiktir ve hemen hemen her yerde bu takviyeleri tüketebilirsiniz.

Kas geliştirmek için egzersiz yapıyorsanız ve yağlanmak istemiyorsanız günlük protein ihtiyacınızın bir kısmını protein tozlarından karşılamanız sizler için çok ama çok faydalı olacaktır. Çünkü whey protein ürünleri içeriğinde çok az miktarda kalori, kolesterol, karbonhidrat, yağ ve tuz gibi maddeler bulundururlar. Örnek verecek olursa 100 gr ızgarada pişmiş tavuk göğsü etinde 25-30gr arası protein varken kolesterol içeriği de ortalama 110-120 civarlarındadır. Whey protein porsiyonu ortalama 30 gr civarlarındadır. Bu 30 gr’lık tozun içeriğinde 22-25 gr arası protein bulunur. Kolesterol içeriği ise 20-30 civarlarında olmaktadır. Normal besinler ile protein tozları arasındaki fark kısaca bu şekildedir. Protein tozları zararlı maddelerden arındırılmış hale getirilmiştir ve sağlıklı diyebileceğimiz bir takviye gıdadır.

Whey Proteinin Faydaları Nelerdir ?

Whey protein’in vücutta sayamayacağımız kadar faydası bulunmaktadır. Genel olarak günlük protein ihtiyacımızı karşılamaya yönelik tasarlanmış ve geliştirilmiş sporcu takviye ürünleri olarak tanımlandırılabilmektedir. Fitness sporu ile etkisi ise şu şekilde olmaktadır; antrenman esnasında kaslarımızı zorlarız ve bu zorlanma esnasında ise kaslar yıpranır ve hırpalanır. Kaslar bu sırada kendini onarmak için besinlere ihtiyaç duyar. Bunun için de whey protein tartışılmayacak derecede güzel bir kaynaktır. Amino asitlerce zenginleştirilmiş içeriği ile kaslara hızlıca etki eder ve onların bir daha kopmaması açısından daha büyük bir şekilde onarılmasını sağlar. Vitamin ve mineral içeriği yine kas gelişimine etki etse de büyük çoğunlukla vücut fonksiyonlarının daha verimli çalışmasına katkı sağlayacaktır.

-Kasların gelişmesine katkı sağlar,
-Kan şekeri seviyesini düzenler,
-İştahı azaltır,
-Yağ yakımını sağlar,
-Bağışıklık sistemini güçlendirir,
-Tansiyonu düşmesini sağlar.

 

Whey Protein Çeşitleri;

-Konsantre Whey Protein
Pastörize whey’den elde edilir. Yeteri kadar protein değeri olmayan maddelerin filtreleme işlemi ile çıkartılmasıyla meydana çıkan proteindir.

-İzole Whey Protein
Konsantre whey proteinden ayıran özelliği yağ, tuz, şeker gibi istenmeyen maddelerden arındırılmış olmasıdır. Konsantre whey proteine göre daha hızlı sindirilir.

-Hizrolize Whey Protein (WPH)
Konsantre whey proteinden ayıran özelliği yağ, tuz, şeker gibi istenmeyen maddelerden arındırılmış olmasıdır. Konsantre whey proteine göre daha hızlı sindirilir.

Whey Protein Tozlarının Zararları Nelerdir ?

Protein tozları sporcuların takviye amaçlı kullanımı yapılan ürünlerdir. Genellikle halk arasında steroid ve doping maddeleriyle karıştırılmaktadır. Halbuki supplementlerin doping veya steroid maddeleriyle hiçbir alakası bulunmamaktadır. Bu sadece kulaktan kulağa yayılan ve yayıldıkça daha yanlış bir şekilde aktarılmış bir bilgidir. Bu algı çok yanlış bir algıdır. Protein’in belli başlı yan etkileri bulunur ve protein tozları da protein içerdikleri için aynı yan etkilere sahip olabilmektedir. Çok tüketimi yapılırsa kilo alma, böbreklerde yorulma, hormon dengesizlikleri gibi problemler meydana getirebilmektedirler. Protein tozları her ne kadar zararsız olsalar da çok fazla tüketimi yapılmaması gerekmektedir. Her şeyin olduğu gibi protein tozlarının da fazlası zarardır.

Whey Protein Ne Zaman Kullanılmalıdır ?

Whey proteinlerin kullanımı belli başlı kurallara dayanmaz. Gün içerisinde belli başlı saatlerde tüketimi yapılabilmektedir. Sabah kalkar kalkmaz, öğünlerle birlikte, ara öğünlerde, antrenmandan önce, antrenmandan sonra ve gece yatmadan önce tüketilebilmektedir. Bu kişinin beslenme alışkanlıklarına, antrenman programına ve vücut ihtiyacına göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Whey proteinlerin kullanımı belli başlı kurallara dayanmaz. Gün içerisinde belli başlı saatlerde tüketimi yapılabilmektedir. Sadece whey protein değil kan şekerini yükseltecek her gıdanın tüketilmemesi gerekir. Çünkü antrenman sonrası ve sabah uyanınca vücut bir süre daha yağ yakımına devam edecektir. Bu sırada kan şekeri seviyesi minimum seviyelerdedir herhangi bir tüketim yapıldığında ise insülin salgılanacak ve yağ yakımı seviyesinde azalma veya durma meydana gelecektir.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir