Whey Protein Tozları Kilo Aldırır mı?

Whey Protein Tozu Nedir ?

Whey Protein, kaynağı peynir altı suyu olan bir protein çeşididir. İçeriğindeki istenmeyen maddelerden arındırılıp filtre edilerek ve belli aromalar katılarak tüketilebilir hale getirilmektedir ve kullanıcılarına sunulmaktadır. Whey protein diğer protein çeşitlerine oranla insan vücuduna en uygun olanıdır. İçerdiği amino asitlerin sindirilebilirliği açısından kullanılması en çok tavsiye edilen protein ürünüdür. Whey proteininde kendi içinde çeşitleri bulunmaktadır.

Whey Protein Çeşitleri;

-Konsantre Whey Protein (WPC)
Pastörize whey’den elde edilen protein çeşididir. Yeteri miktarda protein değeri olmayan maddelerin filtreleme yöntemi ile çıkartılmasıyla kalan proteindir.

İzole Whey Protein (WPI)
İzole whey proteinleri konsantre whey proteinden ayıran özelliği yağ, tuz, şeker gibi istenmeyen maddelerden mümkün olduğunca izole edilmiş olmasıdır.

-Hizrolize Whey Protein (WPH)
Kana karışma hızı en yüksek olan protein çeşididir. Hidrolize kelimesi su ile ayrıştırılmış anlamına gelmektedir. Hidrolize edilmiş whey protein ufak amino asit zincirlerine bölünmüş hale gelmektedir.

Whey Proteinin Faydaları Nelerdir ?

-Kasları Besler ve Gelişmesine Yardımcı Olur,
-Kan Şekerini Düzenlemeye Yardımcı Olur,
-İştahta Azalma Gibi Etkileri Bulunur,
-Yağ Yakmanıza Yardımcı Olur,
-Bağışıklık Sisteminizi Güçlü Tutar,
-Tansiyonunuzun Düşmesine Yardımcı Olur.

Whey proteinin vücutta sayılamayacak derecede faydası vardır fakat sizler için derlediğimiz bazı faydaları maddelerce sıralanmıştır. Dördüncü satırda gördüğünüz üzere aslında makalenin cevabı orada saklıdır. Whey Protein yağ yakmanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre whey protein kullanan kişilerin yağ oranlarında azalma, kas oranlarında da artış meydana geldiği saptanmıştır. Protein tüketimi çok aşırı olmadığı sürece kilo aldırma gibi bir özelliği bulunmamaktadır. Özellikle whey proteinler içeriğinde çok az miktarda yağ, tuz, şeker gibi kilo aldırıcı özelliğe sahip maddeler barındırmaktadır. Bunlarda bizlere kilo aldırmayacak kadar az miktardadırlar. Özellikle izole whey proteinler bu maddeleri neredeyse hiç içermemektedir.

 

Whey Protein Kullanımı Nasıl Olmalıdır ?

Whey proteinler toz formda olan sporcu destek ürünleri olduğu için su veya süt ile tüketilebilirler. Süt’ün sindirimi zor olduğu için yağ yakmak, kilo vermek isteyen kişilerin su ile tüketim yapması her zaman tavsiye olunur. Ortalama olarak bir ölçek whey protein tozu için yeterli sıvı miktarı 300 ml civarındadır. Shaker adı verilen çalkalama kabına önce kullanacağınız sıvıyı daha sonra tüketeceğiniz whey protein tozunu koyup çalkaladıktan sonra tüketimi yapabilirsiniz. Günlük protein ihtiyacınıza göre 1-3 ölçek arası tüketim yapabilirsiniz. Protein ürünleri B6 vitamini takviyesi ile kullanılması önerilen destek ürünleridir. B6 vitamini protein sentezinde ciddi bir şekilde rol oynar.

Whey Protein Ne Zaman Kullanılmalıdır ?

Whey protein tozları zaman olarak kullanım şartı olmayan ürünlerdir. Sabah kalkar kalkmaz, öğünlerle birlikte, ara öğünlerde, antrenmandan önce, antrenmandan sonra ve gece yatmadan önce tüketilebilmektedir. Bu kişinin beslenme ve antrenman hedefine bağlı olarak değişiklik gösterilebilir. Örneğin yağ yakma gibi bir hedefi olan bireyin antrenmandan hemen sonra whey protein tüketmesi tavsiye edilmez. Sadece whey protein değil kan şekerini yükseltecek herhangi bir besin tüketmemesi gerekir. Çünkü antrenman sonrası vücut bir süre daha yağ yakımına devam edecektir. Bu sırada kan şekeri seviyesi minimum seviyelerdedir herhangi bir tüketim yapıldığında ise insülin salgılanacak ve yağ yakımı seviyesinde azalma veya durma meydana gelecektir..

 

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir