Yulaf Ezmesinin Vücut Geliştirme Sporunda Önemi Ve Tarifi

Yulaf ezmesi, özellikle son yıllarda popülaritesi oldukça artan, sağlıklı ve bol lif içeren besleyici özelliği oldukça fazla olan bir besindir. Yulaf ezmesi yanında piyasada birçok muadilleri de bulunabilmektedir. Yulaf unu, yulaf kepeği, yulaf sütü vs.

Özellikle bu besinin yüksek lif ve protein içermesinden dolayı vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişiler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak aynı zamanda vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişileri oldukça tok tutmaktadır. Özellikle vücutta en önemli işlevlerinden biri vücutta kolesterol sentezini azaltarak kandaki kolesterol miktarının azalmasını sağlamaktadır. Bu etkisini vücutta salgılanan safra asitlerinin emilimini engelleyerek yapmaktadır. Safra asitleri kana emilerek kolesterol sentezinde görev almaktadır. Safra asitlerinin emiliminin engellenmesine bağlı olarak kolesterol sentezi azalmaktadır Bu etkisi ile sporcu bireyleri olağan bir kalp krizi ve felç riskine karşın korumaktadır. Aynı zamanda bu özelliklerine ek olarak vücutta üretilen nörotransmitterlerden olan serotonin hormonunun salgılanmasını sağlayarak kişinin ruh halini oldukça iyi hale getirebilmektedir. 100 gr yulafın içerisinde ortalama olarak 12-13 g protein bulunmaktadır. Hal buyken sporcular tarafından kullanılması oldukça normaldir. Yulafı özellikle spordan önce kullanmaları halinde hem protein hem de karbonhidrat ihtiyacını karşılamış olacaklardır. Özellikle spordan önce karbonhidrat alınması spor esnasındaki performans için oldukça önemlidir. Çünkü spor esnasında oldukça fazla enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerji vücudumuzda ilk olarak karbonhidratlardan sağlanmaktadır.

Karbonhidrat yokluğunda vücut ikinci bir alternatif olan yağları yakmaya başlayacak ve kişi uzun süre açlık ve spor yapmasına bağlı olarak ketosize girecektir. Ketozis sonucu beyinde aşırı miktarda keton cisimciklerinin birikmesine bağlı olarak beyinde hasarlar meydana gelebilmektedir.

Bu yüzden kişilerin spor öncesinde karbonhidratlı besinler tüketmeleri çok önemlidir. Aksi takdirde beklenmeyen olumsuz sağlık sorunları görülebilmektedir. İşte tam bu noktada yulaf ezmesi bizim için oldukça iyi alternatif olmaktadır. Kullanımı ve tüketimi oldukça basit olan bu besin bizim spor öncesi ve esnasında ki ihtiyaçlarımızı karşılamaktadır. Şimdi sizlere yulaf ezmesi ile hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli tarifler vereceğim.

Bombastik Yulaf Ezmesi Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı inek sütü veya keçi sütü veya badem sütü
  • 4 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 orta boy olgun muz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 yemek kaşığı fıstık veya fındık ezmesi

Hazırlanışı: İlk olarak elinizde bir shaker mikser varsa veya normal mikser, blender da olabilir. Bütün malzemeleri miksere koyuyoruz. Daha sonra karışım homojen bir hal alıncaya kadar mikserden geçiriyoruz. Daha sonra bir bardağa alarak afiyetle içiyoruz. Özellikle kahvaltılara alternatif olarak tüketebilirsiniz. Oldukça besleyici ve enerji verici olmasından dolayı sizi uzun süre idare edecektir. Sabahları kahvaltı hazırlamaya vakti olmayanlar veya kahvaltı yapmayı sevmeyenler için oldukça iyi bir alternatiftir.

Tatlı Krizlerinin Savaşçısı Yulaf Ezmesi Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı inek sütü veya badem sütü veya Hindistan cevizi sütü
  • 6 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı bal, pekmez veya akçaağaç şurubu
  • 1 çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı: İlk olarak 1 su bardağı istediğiniz bir süt ile 6 yemek kaşığı yulafı karıştırıp 1 saat kadar buzdolabında bekletiniz. Daha sonrasında içerisine 1 tatlı kaşığı kakao ve 1 çay kaşığı tarçını katarak karıştırın. Son olarak 1 tatlı kaşığı bal, pekmez veya akçaağaç şurubunu katarak karıştırın. İsteğe göre üzerine dondurulmuş orman meyveleri serperek servis edebilirsiniz. Özellikle geceleri gelen tatlı krizlerinizi bastırarak sizleri içerisinde bir sürü zararlı bileşen bulunan paket gıdalara veya şerbetli tatlılara yönelmekten alıkoyacaktır.

Beslenme ile ilgili diğer yardımcı makalelerimiz;

Kaç Öğün Yemek Yemeliyim?

Vücut Geliştirmede Antreman Öncesi Ve Sonrası Neler Yenilmelidir

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir