Zumba Egzersizleri ile Yağlara Elveda

Zumba Egzersizleri
Zumba Egzersizleri
Via Voltamax / Pixabay

Son yılların en gözde aktivitelerinden biri olan Zumba, 1990’larda dansçı ve koreograf Alberto Beto Perez tarafından Kolombiya’da ortaya çıkmıştır. Hem dans hem de spor olarak ifade edilen Zumba, Latin esintili bir dans fitness programı olarak tanımlanmaktadır. Dünya çapında en yaygın dans fitness programı olan Zumba, farklı figürleri ile dans ederek eğlenerek formda kalmayı sağlamaktadır. Dans ve aerobik figürleriyle günlük hayatın stresinden bir an için de olsa uzaklaşmayı sağlayan Zumba, eğlenerek ve mutlu hissederek keyifle dans etmek ve faydalarını kısa sürede gözlemlemek mümkün olmaktadır.

Kumbiya, hip-hop, samba, salsa, merenge, mambo, savaş sanatları, Bollywood ve oryantal dans hareketlerinin bir arada kullanıldığı Zumba koreografisini, 1 – 2 aylık kısa süreli bir kursla öğrenmek mümkündür. Birçok insanın kilo vermek amaçlı başladığı Zumba, egzersiz hareketleri ve dansın birleşimiyle formda kalmayı ve kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır.

 

Zumbanın Tarihçesi

Alberto Beto Perez tarafından Kolombiya’da 1986 yılında ortaya çıkarılan zumbanın keşfedilmesi tamamen tesadüfi bir şekilde olmuştur. Aerobik sınıfı için aerobik müziklerinin içerdiği kasetleri unutması neticesinde arabasında yer alan salsa ve merenge müziklerinin kasetlerini alması ve doğaçlama bir şekilde bu müzikleri kullanarak ders yapmasıyla ortaya çıkan Zumba, kısa sürede başta Kolombiya olmak üzere Amerika ve diğer ülkelerde de ilgi görmeye başlamıştır. İki arkadaşıyla birlikte demo reel deposunu ortaya çıkaran Perez, Fitness Quest adlı şirket tarafından Zumbanın lisansa kavuşması sonrasında bir konsept olarak ev videoları şeklinde üretilerek dünya çapında yayılmıştır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yüzerek Fit olmak Mümkün mü?

 

Zumbanın Faydaları Nelerdir?

Via Danielle Cerullo / Unsplash

Stres atmak için ideal bir koreografi olan Zumba, canlı ve aktif hareketleri ile moral yükselmesi için endorfin salgılanmasını sağlamakta ve dans etmenin verdiği rahatlıkta endişelerden arındırmaktadır. Koordinasyon geliştirilmesi için tercih edilen Zumba, yaşlanmayla birlikte bu ihtiyacı daha da ortaya çıkarmaktadır. Kilo vermek ve vücudun sıkılaşmasını sağlamak için birebir koreografi olan Zumba, dans hareketleri ile bütün vücudun hareket etmesinde önemli rol oynamaktadır.

Sosyal etkinliklerin en avantajlı yanlarından biri olan farklı kişilerle tanışma fırsatı, Zumba için de geçerlidir. Bu derslere katılan kişilerin yeni kişilerle tanışarak kurduğu arkadaşlıklarla farklı bir sosyal çevre oluşturması mümkün olmaktadır. Her yaştan kişinin katılmasına olanak sağlayan Zumba, çocuklar ve yaşlılar için özel derslerin oluşmasını da sağlamaktadır. Özgüveni artıran bu dans, zihnin dinlenmesi için de büyük önem taşımaktadır. Ayrıca ilerleyen yaşlarda Zumba ile öğrenilen koreografilerin akılda tutulması ve aktif olarak uygulanması nedeniyle hafızanın daha güçlü kalmasını da etkilemektedir.  

 

Zumba Türleri

Asıl hedeflenenin müzik eşliğinde eğlenerek ve hızlı hareketlerle kasların çalışmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştıran Zumba’nın kendi içinde birtakım çeşitleri bulunmaktadır. 

  • Gold Zumbaolarak ifade edilen Zumba çeşidi, yaşı ilerlemiş veya engelli olan kişiler için belirlenmiştir. Yavaş ritimli müzik ve koreografilerinin olduğu bu türde, ders almak isteyen kişiler için büyük kolaylık sağlamaktadır. 
  • Zumbatomicise küçük yaşta spor yapmak isteyen ve hareketli olan çocuklar için geliştirilmiş bir tür olmaktadır. 
  • Zumba Toningolarak adlandırılan bir diğer Zumba türü, kasları daha yoğun çalıştıran bir ders olmaktadır.
  • Son olarak Aqua Zumbaise suda spor yapma olanağı sağlayan özel olarak tasarlanmış su dersleridir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bayanlar mı Yoksa Erkekler mi Daha Hızlı Vücut Geliştirir?

 

Zumba ile Zayıflamak Mümkün Mü?

Günlük ortalama 30 – 60 dakika arası yapılan Zumba, minimum 400 kalori yakılmasını sağlamaktadır. Yapılan hızlı hareketler sayesinde vücuttaki bütün kasların oluşmasına neden olan Zumba, tek bir alana yönelmeden ve eğlenirken farkında olmadan zayıflamayı mümkün kılmaktadır. Daha yoğun yapılacak bir Zumba dersiyle günlük 600 – 1000 kalorinin harcanmasının mümkün olduğu Zumba, düzenli olarak yapıldığı takdirde kişiye fiziksel bir dinçlik kazandırmaktadır.

Avantajları arasında en çok ilgi gören zayıflama ve formda kalma, zumbanın vazgeçilmez dansların arasında yer almasına neden olmuştur. Ayrıca duruş bozuklukları için de büyük önem taşıyan Zumba, esneme, germe, zıplama ve jimnastik egzersizleri ile fiziksel sağlığa önemli katkıda bulunmakta ve mevcut duruş bozukluklarını yok olmasını sağlamaktadır. Haftada 2 kere yapılan Zumba ile 3 cm’e kadar incelmenin görünmesi, bu dansın zayıflamak için büyük önem taşıdığının kanıtıdır. En önemli noktalarından biri de hedefe ulaşmak için zumba yaparken beslenmeye de dikkat etmeli ve desteklenmelidir.

 

Zumba Yaparken Nasıl Beslenmeli?

Sağlıklı beslenmek kilo vermek için büyük önem taşımaktadır. Sağlık sorunları yaşamamak için zumba yaparken gerekli protein ve vitaminler, doğal ve sağlıklı besinler aracılığı ile karşılanmalı ve öğün atlamadan günlük gerekli olan kalori miktarı sağlanmalıdır. En önemli öğün olan kahvaltının zumba yaparken de atlanmaması gerekmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fit Bir Vücut İçin Yapılması Gereken 10 Şey

 

Zumba ile Zayıflamak Neden Avantajlıdır?

Birçok kişinin spor yapmayı sevmemesi ve sporun zor ve sıkıcı bir aktivite olmasından dolayı ihmal edilmesi, eğlenerek spor yaptıran zumbaya daha çok ilgi gösterilmesine neden olmuştur. Genellikle spora başlanmasından çok kısa bir süre sonra bırakmak ve bu nedenle istenilen etkiyi görememek, zumba için geçerli değildir. Kilo vermek için yapılması gereken aktiviteleri Zumba ile gerçekleştirmek ve etkisini kısa süre içinde gözlemleme fırsatı, kişilerin motivasyonunu artırmaktadır.

Her yaştan ve özellikten kişilerin yapabileceği bir dans ve spor harmanı olan Zumba, salgıladığı mutluluk hormonuyla da stres ve sıkıntıdan kurtulmayı sağlamaktadır. Zayıflarken mutlu olmak isteyen kişiler için ideal bir koreografi olan zumba, hareketleri ile kalori yakmanın yanında endorfin salgılamayı destekleyerek ruhsal anlamda olumlu etki yaratmaktadır. Böylece diyet yaparak zayıflamaya çalışırken düşen hayat enerjisinin telafisi olarak Zumba, yüksek bir moral ve motivasyon kaynağı olmaktadır. Kısa süren ders saatiyle ve eğlenceli egzersiz yapma imkânıyla Zumba, kilo vermek isteyen kişiler tarafından büyük ilgi görmektedir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir