Bilim adamları yaptıkları çalışmalarda yapılan antrenmanlarda kasların zorlanmasından sonra yeterli bir şekilde dinlendirilmesi gerekliliğini savunmuşlardır. Dinlenme aşamasında kaslar gevşeyecek ve dinlenecektir. Yapılan antrenman ne kadar çok ve ağır yapılırsa yapılsın iyi bir dinlenme sürecinden geçmezse vücuda verim ve güç kazandırması zorlaşır.
Dinlenmenin en iyi yolu uykudur. Uyku esnasında tüm kaslar rahatlar ve gevşer. Kan dolaşımı normale göre yavaşlar. Büyüme hormon olan HGH uyku zamanında salgılanır. Bu yüzden uyumak büyümeyi de sağlar. Bu nedenledir ki bebekler hızlı bir büyüme evresi geçirirler.
Vücut gelişiminde yine uyku en önemli faktörlerden biridir. Vücut geliştirmenin %60’ını beslenme, %30’unu uyku ve %10’u antrenman kapsar. Bu nedenle sadece spor ve antrenman yapmak yeterli değildir. Bunların dışındaki beslenme ve uyku asıl temeli oluşturur.
Vücut geliştirmede uykunun önemini şu gibi maddelerle sıralayabiliriz:
⦁ Uyku sırasında bağışıklık sistemi güçlenir. Vücut hastalıklara karşı daha dirençli bir hale gelir.
⦁ Vücut uyku halindeyken testosteron salgısı artar. Testosteron hormonu ise kasların dayanıklı olmasını ve büyümesini sağlar.
⦁ Düzenli uyku vücuttaki yağ oranını dengede tutar. Yapılan çalışmalarda düzensiz uykunun vücutta aşırı yağ birikimine sebep olduğu görülmüştür.
⦁ Büyümeyi sağlar çünkü uyku sonrasında büyüme olan HGH hormonu çokça salgılanır.
⦁ Düzenli uyku sayesinde güne daha dinç ve enerjik bir şekilde başlanır. İnsan ruhsal yapıdan da olumlu yönde etkilenir.
⦁ Uyku sonrasında melatonin hormonunun salgılanması uyurken stresin azalmasına yardımcı olur ve insanın mutlu olmasını sağlar.
Düzenli Uyku Nasıl Sağlanır?
1- Önce program… Her gün aynı saatte uyanıp aynı saatte kalkmalısınız. Bu vücudu sağlıksal açıdan düzene sokar. Erken yatılmalı ve erken kalkılmalıdır.
2- Karanlık bir ortamda uyumak çok önemlidir. Bazı hormonların salgılanması için karanlık bir ortama ihtiyaç vardır. Odanın sessiz olması ve havasız olmaması da mühimdir.
3- Yemek erken yenmelidir, geç saatlere bırakılmamalıdır. Çünkü geç saatte yemek yemek derin bir uyku çekilmesini engeller. Sigara ve alkol kullanımı yapılıyorsa eğer bunlar da geç saatlerde kullanılmamalıdır.
4- Yatmadan önce ılık suyla duş almak vücudu rahatlatabilir ve daha kolay uyuyabilmeye olanak sağlar.
5- Gün içerisinde bolca su tüketimi yapılmalıdır. Bu hem sağlık açısından hem de hızlıca uyku haline geçmeye imkân tanır.
Uyku Saati Ne Kadar Olmalıdır?
Uyku süresi yaş gruplarına göre değişkenlik gösteren bir faktördür.
- 0-3 ay: Yeni doğmuş bebeğin her gün 14 ila 17 saat uyuması gerekir.
- 4-11 ay: Önerilen vakit 12-15 saat arasıdır. En az 10 saat uyku da geçerli olabilir.
- 1-2 yaş: Bu grupta olan çocukların 11-14 saat uyumaları öneriliyor.
- 3-5 yaş: Bu grup için 10-13 saat aralığı yeterli bir süre. 8 saatten az olmamalı ve 14 saati geçmemelidir.
- 6-13 yaş: Bu yaş aralığındaki çocukların 9 ila 11 saat arası uyuması gerekir. 7 saatten az ve12 saatten fazla uyunmamalıdır
- 14-17 yaş: Ergenliğe yeni yeni giren çocuklara tavsiye edilen uyku vakti 8 ila 10 saat arasıdır. 11 saatten fazla ve 7 saatten az olmamalıdır.
- 18-25 yaş: Bu yaş grubuna 7-9 saat uyku öneriliyor. Uyku vaktinin 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
- 24-64 yaş: Bu yaş grubu yani yetişkin bireylere 7-9 saat uyku en ideal uyku süresidir.
- 65 yaş ve üstü: Yaşlılara tavsiye edilen uyku vakti günde 7-8 saattir. Bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması öneriliyor.