En Çok Protein İçeren Besinler Hangileridir?

Yüksek Proteinli Besinler
Yüksek Proteinli Besinler
Via RitaE / Pixabay

Vücut geliştirme sporu ile ilgilenenlerin protein ağırlıklı beslenmeleri gerektiği, herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Fakat buna rağmen hangi besinde protein bulunduğu konusunda herkesin yeterince bilgi sahibi olmadığının kabul edilmesi gerekir. Bu yazımızda en çok protein içeren besinler nelerdir sorusunun cevabını vereceğiz. Böylece vücut geliştirme sporlarının etkisini çok daha belirgin bir şekilde görmeniz mümkün olacaktır.

İnsanların tükettiği farklı türde besinler vardır. Bunları genel olarak 3 ana sınıfta toplamak mümkündür. Protein, karbonhidrat ve yağ doğada bulunan besin kaynaklarıdır. İnsanların bunları mutlaka belirli oranlarda tüketmeleri gerekir. Karbonhidratlar ve yağlar direkt enerjiye çevrilir ya da fazlası yağ olarak depolanır. Protein ise kasların temel yapı taşı olduklarından proteinin fazla alınması direkt olarak kas kütlesini olumlu etkiler.

 

Kas Kütlesi Nasıl Artırılır?

Kas kütlesinin artırılmasının 2 temeli vardır. Bunlardan ilki vücut geliştirme sporlarının doğru olarak yapılması iken, diğeri ise düzenli beslenmedir. Düzenli beslenme ile anlatılmak istenen protein ağırlıklı beslenilmesi olup, bu husus son derece önemlidir. Yemek porsiyonlarında bir miktar karbonhidrat da bulunmalıdır. Çok az yağ dahi olabilir. Fakat porsiyonun genelinin proteinden oluşması gerektiği unutulmamalıdır.

Kas kütlesinin artırılmasının bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Yani kısa sürede kasların oluşması ve belirgin hale gelmesi söz konusu değildir. Belirli bir süre çalışmaların ve beslenmenin planlandığı gibi yapılması gerekir. Daha sonra kaslar kendilerini belli etmeye başlayacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Yapmanın Cinselliğe Artıları ve Eksileri

 

Vücut Geliştirme İçin En Önemli Protein Kaynakları

Protein denildiği zaman insanların aklına genellikle hayvansal gıdalar gelir. Bu düşünce doğrudur, fakat nispeten eksiktir. Çünkü hayvansal olmayan gıdalardan da protein içerenler vardır. Yazımızın devamında en önemli protein kaynaklarından bahsedeceğiz.

 

Balık ve Deniz Ürünleri

Vücut geliştirme sporcuları için en sağlıklı protein kaynağının balık ve diğer deniz ürünleri olduğu söylenebilir. Denizlerde tamamen organik olarak gelişen balıklar, yüksek oranda protein ve önemli besinler içerir. Öne çıkan balıklardan bazıları; sardalya, somon, uskumru ve alabalıktır. Bunun haricinde konserve ton balığı da tercih edilebilir. Fakat söz konusu yiyeceği tüketmeden önce yağını süzmeyi ihmal etmeyin.

 

Yumurta

Protein denildiği zaman belki de ilk akla gelen besin, yumurtadır. Yumurtada iyi kolesterolün de olması, sağlığı olumlu etkileyen bir diğer husus olarak dikkat çeker. Bazı vücut geliştirme sporcularının yumurtanın sadece beyazını yediği bilinmektedir. Bunun nedeni, hem yumurtanın beyazının daha fazla protein içermesi hem de bu kısmının daha az kalorili olmasıdır. Bu sayede sporcular hem ihtiyaçları olan proteini alabilir, hem de yüksek kaloriden kaçabilir. Fakat yumurtanın sarısının da azımsanmayacak kadar proteine sahip olduğu bilinmelidir. Ayrıca bu kısmın içerisinde farklı besinler de vardır. Yumurtanın protein değerleri bir hayli yüksektir. Bundan dolayı yumurtanın bir bütün olarak tüketilmesi çok daha doğru olacaktır.

 

Tavuk Eti

En önemli protein kaynaklarından birisi de tavuktur. Yumurtlama özelliğine sahip olan bu hayvan, yumurtası gibi adeta protein deposudur. Bunun haricinde etinin çok önemli ölçüde yağsız olması son derece önemli bir detaydır. Tavuk etindeki yağın çok büyük bir bölümü derisinde bulunur ki, burası da etten kolaylıkla ayrılır. Böylece tavuk yağsız bir protein kaynağı olarak ortaya çıkmış olur. Hindi etinin de benzer özellikler taşıdığı söylenebilir.

 

Kırmızı Et

Kırmızı et, doğadaki en önemli protein kaynaklarından birisidir. Koyun ve dana eti içerisinde yüksek oranda protein vardır. Dana etinin bu konuda bir adım daha önde olduğu ve daha yüksek oranda protein içerdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. 100 gr koyun etinde 17 gr protein bulunurken, aynı miktardaki dana etindeki protein miktarı ise 28 gr seviyelerindedir. Buradan da anlaşılacağı üzere kırmızı et tüketecekseniz, imkânınız dâhilinde dana etini tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır. Ancak kırmızı eti işlenmiş olarak değil, direkt tüketmek gerektiği unutulmamalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Neden Kırmızı Et?

 

Süt

Sütün içerisinde yer alan yağ, bu besinin önemli bir protein kaynağı olmasına karşın daha az tercih edilmesine neden olur. Fakat az yağlı süt tercih edilerek, bu önemli besinden faydalanmak mümkündür.

 

Bitkisel Proteinler

Yukarıda da belirtildiği gibi protein sadece hayvansal gıdalarda değil, aynı zamanda bazı bitkisel gıdalarda da bulunur. Bunların bilinmesi, vücut geliştirme sürecinde farklı tatlarından yararlanılmasına imkân verir. Ayrıca vejetaryen olup, vücut geliştirmek isteyenler buradaki gıdalar üzerinden ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılayabilir. Bitkisel protein kaynaklarından bazıları;

  • Bakliyatlar (Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi)
  • Kuruyemişler
  • Tohum ve soya gibi besinlerdir.

Bunların dikkatli bir şekilde tüketilmesi ve tüketilirken sahip oldukları kalorinin de dikkate alınması gerekir. Aksi durumda farklı sorunlar yaşanabilir.

 

SONUÇ

Kas dokusu oluşturma ve onarma için protein çok önemlidir. Bu besinin yeteri kadar, kaliteli bir şekilde alınmasının sağlanması gerekir. Bunun yapılması için ise yukarıda yer alan listenin dikkate alınması ve burada belirtilen gıdaların taze ve organik olanlarının tüketilmesi önemli bir yer tutar. Kas kütlesinin artırılması süresince sağlıklı ve protein ağırlıklı beslenmenin önemi çok fazladır. Beslenme programınızı bir uzman ile birlikte yapmanız da yararınıza olacaktır.

Kas Gelişiminizi Destekleyen En Etkili Protein Tozlarını İncelemek İçin Tıklayın

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir