Vitamin Ve Minerallerin Kas Gelişimine Etkisi

Vitamin ve mineraller insan vücudu tarafından olmazsa olmaz yapı taşlarıdır. Hayatta kalabilmemiz için mutlak ihtiyacımız olan gıdalardır. Vücut fonksiyonlarımızın verimli bir şekilde yerine getirilmesi açısından vitamin ve minerallere ihtiyaç duyarız. Birkaç tanesi hariç vücudumuz bu vitaminleri üretememektedir. Hücre yenilenmesinde, enerji üretiminde, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde ve vücut direncimizin artmasında rol oynarlar. Bunlar sadece belli başlı faydaları olsa da aslında vitamin ve mineraller aklımıza gelebilecek her türlü vücut olayında işlevi olan maddelerdir. Bu maddeler doğal olarak karşılanmadığı takdirde dışardan alınması çok kritik bir durumdur. Protein tozları, karbonhidrat tozları, amino asitler ve bu tarz vitamin-mineral takviye ürünleri doğal olarak ihtiyaçlarımızı karşılayamadığımız takdirde dışarıdan almamız gereken takviye gıdalardır.

Vitaminler:

Vitaminler yağda ve suda çözünen vitaminler olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Bunlar çözünme durumlarına göre birbirlerinden ayrılmaktadır. Suda çözünen vitaminler vücut tarafından yeteri miktar kullanıldıktan sonra dışarı atılmaktadır. Vücut tarafından depo edilemediği için bu vitaminleri devamlı olarak almak zorundayız. Düzenli olarak bu vitaminleri almadığımız takdirde vitamin eksiliği yaşayabilir ve bazı sorunlar ile karşılaşabiliriz. Yağda çözünen vitaminler ise suda çözünen vitaminlere göre vücutta depo edilebilme özelliğine sahip inorganik maddelerdir. Yağda çözünen vitaminlerin depo edilebilme özelliği olduğu için suda çözünen vitaminlere oranla tüketiminde biraz daha rahat olunabilir fakat suda çözünen vitaminlerin tüketiminde mutlaka hassas olmak gerekmektedir.

Suda Eriyen Vitaminler:

-B 1 Vitamini
-B 2 Vitamini
-B 3 Vitamini
-B 5 Vitamini
-B 6 Vitamini
-B 7 Vitamini
-B 9 Vitamini
-B 12 Vitamini
-C Vitamini

Yağda Eriyen Vitaminler:

-A Vitamini
-D Vitamini
-E Vitamini
-K Vitamini

 

Vitaminlerin Faydaları:

-Enfeksiyonlara karşı direnç sağlarlar,
-Büyüme ve gelişimde rol oynarlar,
-Kemik ve diş sağlığında etkilidirler,
-Görme duyumuzun sağlığından sorumludurlar,
-Metabolizmamız üzerinde etkilidirler,
-Kanın pıhtılaşmasını sağlarlar,
-Sinirsel gelişimde etkilidirler,
-Protein sentezinde etkilidirler,
-Hormonsal sentezi arttırırlar,
-Saç ve tırnak sağlığında etkilidirler.

Bu faydalar vitaminlerin sadece genel faydalarıdır. Vitaminlerin tüm faydaları ise sayfalara sığmayacak kadardır diyebiliriz. Vitaminler protein sentezinden, hormon artışına kadar faydası olan maddelerdir. Ve spor yapan insanlar tarafından yeterli derecede alınması kas gelişimi açısından doğrudan faydalıdır.

Mineraller:

Mineraller, insan vücudu ağırlığının %4-6 kadarını oluşturan maddelerdir. Büyüme, gelişme ve sinir sisteminde çok etkilidirler. Vitaminler gibi vücut fonksiyonlarının en verimli şekilde yerine getirilmesinde vücuda destek vermektedirler. Vitaminler gibi mineral eksiklikleri de ciddi sorunlar ile karşılaşmamıza neden olabilir. Mineraller de kendi içinde mikro ve makro mineral olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Makro Mineraller:

-Kalsiyum
-Potasyum
-Fosfor
-Sodyum
-Magnezyum
-Sülfür
-Klor

Mikro Mineraller:

-Demir
-Çinko
-İyot
-Bakır
-Molibden
-Selenyum
-Kobalt
-Flor

Minerallerin Faydaları:

-Ozmotik basıncı düzenlerler,
-Kasların ve sinirlerin uyarılmasını sağlar,
-Kalp atışlarının denetimini sağlarlar,
-Kan pıhtılaşmasına yardımcı olurlar,
-Karbonhidrat parçalanmasında etkilidirler,
-İnsülin sentezini sağlarlar,
-Protein sentezini arttırırlar,
-Testosteron hormonunda etkilidirler.

Vitamin ve minerallerin faydalarını bu şekilde açıklayabiliriz. Sadece kas gelişimimiz değil vücudumuzdaki tüm olaylarda direkt olarak etkilidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir