Forma girmek ya da formda kalmak isteyenler için ideal bir spor türü olan yüzme, basit ve eğlenceli bir spor çeşidi olarak da birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Vücuttaki tüm kasların gözle görülür bir şekilde değişmesinde ve gelişmesinde önemli rol oynayan yüzme, belirgin bir şekilde kalori yakmak için de ideal bir spor olmaktadır. Yapılan birçok spor türünün en büyük risklerinden biri de spor yaparken yaşanan sakatlanmadır. Yüzme sporu ise sakatlanma riskinin en düşük olduğu sporlar arasında yer almaktadır. Bu yönüyle de forma girmek isteyen kişilerin tercihi olmaktadır. Meditasyon benzeri bir etkisi olan yüzmenin beyin üzerinde yarattığı etki ile de sakinleştirici ve dinginleştirici bir özelliğe sahiptir. Tüm bu özellikleriyle yüzme sporu belirli bir plan, program ve stille yapıldığı takdirde fit bir vücuda sahip olmak isteyen kişiler için ideal bir spor türü olarak yerini korumaktadır.
Yüzmenin Önemi ve Faydaları
Dinlenmek, spor yapmak, tedavi ve rehabilitasyon gibi konularda büyün önem taşıyan yüzme sporu, kişilerin güneş, su ve havanın etkileriyle de vücut direncinin artırılması ve sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Doğal bir ilaç olarak değerlendirilen yüzme sporu, zayıflamak isteyen ve formda kalmak isteyen kişiler için ideal bir spordur. Ayrıca terapi etkisi de olan yüzme, postürel bozuklukların [1] iyileşmesi için yardımcı olmaktadır.
Yüzmenin Fizyolojik Etkisi
Performansını kuvvetten değil de dayanıklılıktan alan yüzme sporu, hareketli bir spor olduğu için sinir sistemi ile doğrudan etkilidir. Yüzme sporunu gerçekleştiren kişilerin 5 duyunun yanında altıncı bir duyu olan su duyusunu edinmektedir. Suda kişinin gördüğü, duyduğu, hissettiği, kokladığı her şeyin su duyusu tarafından mümkün olmaktadır. Ayrıca yüzme sporu kişilerin özgüvenini olumlu yönde etkilemekte ve korkusunu yenmesine neden olmaktadır. Yüzme sporu vücudun her bölgesini çalıştıran ve doktorlar tarafından tavsiye edilen bir spordur. Aşağıda yüzmenin en çok tercih edilen biçimlerini anlatmaya çalıştık.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kondisyon Ne Kadar Sürede Kazanılır?
1. Serbest Stil Yüzme
En önemli hususun ellerin kapalı tutulması olan serbest stilde, kolun suya giriş noktası omuz hizasında olmalıdır. Suyu yeterince iterek hızlı gitmek amacıyla kişinin ihtiyaç duyduğu kuvveti sağlayabilmesi için parmakların açık olmaması gereken bu stilde parmakların açık olması durumunda gerek kuvveti almak çok daha zor olmaktadır. Suda yatay kalınarak başın alın seviyesinde yukarıda olan serbest stil yüzmede, kafanın her nefesin ardından yerine geri gelmesi gerekmektedir.
Vücudun gergin ve omuz ve kalçaların kol çekişi ile aynı anda eğildiği bu stilde, kalçadan başlayarak parmak uçları gergin olacak şekilde ve bilek biraz içeri dönük olarak aşağı, yukarı ve yanlara vuruş yaparak gerçekleştirilmektedir. Fit olmak isteyen kişiler için serbest stil, bacakların sıkılaşması ve omuzların şekil alması açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca uygulamasının basit olması ve uzun süre yapılmasının mümkün olması gibi nedenlerle de fit olmak isteyenlerin tercih ettiği bir çeşit olan bu stilde 1 saat yüzerek ortalama 470 kalori yakmak mümkün olmaktadır.
2. Sırt Üstü Yüzme
Serbest stile nazaran daha yorucu olan sırt üstü yüzme tekniği, özellikle bazı rahatsızlıklar için büyük önem arz etmektedir. Bel fıtığı, kireçlenme, skolyoz gibi sağlık problemi olan kişiler için önerilen bir yüzme stili olan sırt üstü, kolların gergin, omuz hizasında tutarak ve öncelikle küçük parmağın suya girmesiyle gerçekleşmektedir. İlk olarak omzun sudan çıkmasının ardından elin çıkması ve kolların hareketinin yarım daire şeklinde olmasıyla yüzmenin başladığı bu teknikte, aşağı ve yukarı süpürme şeklinde yüzmenin gerçekleşmektedir. Omuz ve başparmağın öncelikle çıkmasıyla toparlanmanın yapıldığı sırt üstü teknikte, fit olmak isteyenler için basen ve karın bölgesindeki kasların çalışmasını sağlamaktadır. 1 saat süresince sırt üstü yüzerek ortalama 510 kalori yakılması mümkündür.
3. Kurbağalama Yüzme
Diğer yüzme stillerine nazaran biraz daha zor olan bir yüzme stili olan kurbağalama, kondisyon gerektiren bir teknik olması nedeniyle daha etkili kalori yakılmasını sağlamaktadır. Ayakların hareket şeklinin kurbağaya benzemesi nedeniyle kurbağalama adını alan bu stil, kolların sık aralıklarla öne doğru uzatılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Vücudun biraz daha derinde olduğu kurbağalama stilinde kol uzanmış durumdayken avuç içlerinin dışarı bakması şeklinde olmaktadır. Yanlara doğru dışarı süpürmenin yapılmasının ardından su çekilmesiyle birlikte içe doğru süpürmenin gerçekleştirilmesi şeklinde devam eden stilde nefes alma işlemi su çekilmeye başlandığı zaman yapılarak tamamlanmaktadır. En çok kol ve bacak kaslarını çalıştıran bu stilde iç bacaklarda ve kollarda biriken yağları eritmek ve bu bölgeleri sıkılaştırarak fit kalmak isteyen kişiler için ideal bir yöntem olmaktadır. Ayrıca 1 saat boyunca kurbağalama yüzen bir kişinin ortalama 550 kalori yakması beklenmektedir.
4. Kelebek Yüzme
En zor yüzme stili olarak kabul edilen ve bu yüzden de profesyonel yüzücüler tarafından tercih edilen bir stil olan kelebek, etkin dolfin öğretimiyle başlamaktadır. İlk olarak suya yüz üstü yatılarak ellerin vücudun yanında baş yukarı aşağı hareketleriyle vücudunda dalgalanmasıyla birlikte ileri doğru hareketlerin yavaş yavaş sağlanması şeklinde başlayan kelebek yüzmede, dalgalanma hareketiyle beraber kol ve ayak çalışmalarının eklenmesi ile devam etmektedir. Bilinmesi gereken önemli hususlardan biri kolların toparlanma sırasında her iki kolun da dışarı çıkmasından dolayı kişinin zorlanmasıdır.
Bunun yanında omuz ekleminin ve ayak bilek esnekliğinin uygun seviyede olması gereken bu teknik kısaca iki kolun aynı anda su yüzüne çekilerek ve elde edilen kuvvetle vücudun öne doğru atılması şeklinde tanımlanmaktadır. Fit olmak için kelebek yüzmek isteyen kişilerin tüm vücudunun sıkılaşması ve kondisyona bağlı olarak formda kalmak için büyük yarar sağlamak mümkün olmaktadır. Kondisyon gerektiren ve zor bir yüzme stili olan kelebek yüzmeyi 1 saat süresince yüzme imkansız olmakta ve 10 dakika yüzüldüğü takdirde de ortalama 100 kalori harcamak mümkündür.