Yenmesi Gereken 5 Karbonhidrat Besini

Her vücudun günlük belirli bir miktarda ihtiyaç duyduğu (ortalama 150 gram) karbonhidrat, vücuda ciddi ve sağlıklı etkiler sunmaktadır. Günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını sağlayıp, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına etki etmesi, hormonların dengeli bir şekilde çalışmasını ve bağışıklık sistemini düzene sokup, güçlendirmesi yararlarından birkaçıdır. Her gün düzenli olarak almanız gereken, belli bir miktarın altına düştüğünüz zamanlarda ise; problemleri sizlerle karşılaştıracak olan karbonhidrat, ayrıca kilo alamayanlar için kilo alma kaynağı olarak da gösterilmektedir. Sağlıklı ve sağlıksız olarak adlandırılan karbonhidratlar arasından seçeceğiniz sağlıklı besinlerle birlikte, aradığınız sağlıklı kilo alma şansınızı da arttırabilirsiniz. Günlük tüketiminizde alacağınız gıdaların %40 civarında karbonhidrattan karşılamanız gereken enerjinin, yapacağınız sporla birlikte sizlere kas ve sağlıklı kilo olarak dönmesi, başarılı bir beslenme rehberine sahip olduğunuzu da gösterir.

Günlük olarak tüketebileceğimiz veya tükettiğimiz birçok gıdada bulunan karbonhidratı en iyi şekilde insanlara sunan sağlıklı besinleri tüketerek, aslında hem sağlığınızı koruyabilir, hem gün içerisindeki enerji kayıplarını büyük oranda düşürebilir; hem de önemli bir ihtiyacınıza cevap bulmuş olabilirsiniz. En önemli gıdalarda bulunan, her zaman aradığınız en iyi sonuçları sizlere sunacak olan karbonhidrat deposu besinlerden sizlere tüketerek, elde edeceğiniz enerjiyi sporla bertaraf edebilirsiniz. Şimdi kesinlikle yenilmesi gereken, 5 karbonhidrat deposu besinden bahsedelim.

Karbonhidrat Besinleri

Mercimek

Günlük ortalama olarak 9 -10 kaşık mercimek tüketiminiz sonucunda, ortalama 115 gram civarında karbonhidrat tüketmiş olursunuz. Sadece karbonhidrat açsından değil, et yemeklerinden hoşlanmayan ve protein almak isteyenler içinde en önemli besin kaynağıdır. Yüksek oranda protein içeren mercimek, ihtiyacınız olan besinlerin büyük bir çoğunluğunu sizlerle buluşturacak özelliklere ve içeriklere sahiptir. Bunun yanı sıra, kalp sağlığında büyük bir öneme sahip olan lif ve potasyum gibi maddeleri de içermesi sayesinde, tüketimi önemli bir yer kaplar. Son olarak, demir konusundaki ihtiyacın da büyük bir kısmını, mercimekle sağlayabilirsiniz.

 

Patates

Yine yüksek oranda karbonhidrat içeren ve 1 adet büyük boy patatesin içerisinde bulunan 68 gramlık karbonhidrat değeri sayesinde, günlük ihtiyacınızın neredeyse çeyreğini patatesle sağlayabilirsiniz. Sadece karbonhidrat değil; C vitamini açısından oldukça zengin bir gıda olan, bağışıklık sistemini de düzene sokup güçlendirmesi sayesinde önemli rol oynayan patates, en önemli besin kaynaklarındandır. İçerdiği yüksek orandaki potasyum sayesinde, kan basıncının düzenlenmesinde büyük rol oynayan yapısı ve kalp krizlerini önleyen etken maddeleri sayesinde de tercih edilmelidir. Tüketmek istediğiniz zaman en sağlıklı pişirme şekli ise; diğer gıdalarda olduğu gibi haşlanarak tüketilmesidir.

Yulaf Ezmesi

Ortalama 7 yemek kaşığı yulaf ezmesinin içerisinde 103 gram civarında karbonhidrat bulunmaktadır. İçerisinde barındırdığı ve çözünürlük oranının oldukça yüksek olduğu beta-glukan bulunması sayesinde, vücutta bulunan kötü kolesterole direkt etki ederek, düşmesini sağlamaktadır. Kahvaltıda rahatlıkla tüketebileceğiniz ve pişirerek tüketmenizde daha fazla yarar göreceğiniz bu besinle beraber, protein oranının yüksek olduğu muz gibi meyveleri de karıştırmanız sayesinde, eşsiz bir gıda olacaktır. En doğru kahvaltılık ürünler arasında olması nedeniyle de, sağlıklı bir yapı sunmaktadır.

Yulaf ezmesi ilgili  vücut geliştirmede önemizi makalemizi ziyaret ederek ulaşabilirsinizYulaf Ezmesinin Vücut Geliştirme Sporunda Önemi Ve Tarifi

Muz

Orta boylarda yer alan bir adet muzun içerisinde, 51 gram civarında karbonhidrat bulunmaktadır. Vücuda direkt olarak enerji vermeyi sağlayan eşsiz bir meyve olan muz, sindirim sistemini düzene sokması ve sağlıklı bir hale getirmesi konusunda da eşsiz bir değere sahiptir. Potasyum açısından da oldukça değerli bir gıda olması nedeniyle, krampları önleyip, kalp sağlığına olumlu etki sunmaktadır.

Esmer Pirinç

Son olarak tüketmenizde fayda olacak olan esmer pirincin 6 7 kaşığında 143 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Günlük karbonhidrat ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayan bu besin, birçok farklı vitamini de içerisinde bulundurması sebebiyle, vücudunuzda eşsiz bir fayda sağlayacak özelliğe sahiptir.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir