Pecs İçin, Barbell Değil Dumbell Kullanın

Eğer genetik olarak göğüs bölgeniz açısından ödüllendirilmemişseniz, barbell bench press yapmak size fazla fayda sağlamayacaktır. Neden mi? Çünkü, pecs (pectoralis adalesi yani göğüs kasları) çeşitli fonksiyonlara sahiptir. Bench presss gibi hareketlerle, ana işlevi ya enine esneme ya da enine adduksiyon olur. Aynı bölgelerini çalıştırmalarına rağmen, en büyük fark dirsek pozisyonudur. her iki durumda da ana unsur üst kolu, yatay olarak vücudun orta hattına getirmektir( dumbbell fly hareketini düşünün). Barbell bench press hareketinde, üst kolunuz vücudunuzun orta hattına doğru hareketinde kısıtlanır çünkü bir bar tutarsınız. Daha fazla göğüs gelişimi sağlamak istiyorsanız, doğru yaptığınız sürece dumbbell bench press daha iyi bir seçenektir. Dumbbell hareketi daha geniş bir yelpazede yapmanıza izin verir çünkü barda olduğu gibi göğsünüze isabet ederek aşağı inmenizi engellemez yani barla ulaşılamayan bölgelere ulaşabilirsiniz, daha aşağı indirme imkanı kaslarınızın daha fazla gerilmesini sağlar ayrıca üst noktada dumbbelları kaldırdığınızda göğüs kaslarınızı daha fazla sıkıştırmış olursunuz. Bar ile yaptığınızda daha fazla ağırlık kaldırabilme şansınız ve daha düşük sakatlanma riskiniz olsa da iyi gelişmeyen kol ve göğüs kaslarınız varsa güçlü olan tarafla ağırlığı kaldıracağınız için vücudunuzun iki tarafı da aynı ölçüde gelişmez. Hareketi dumbbell ile yaptığınızda kollar arsındaki dengesizliği ortadan kaldırırsınız.
Alacağınız verimi düşürmemek için dumbbell bench pres egzersizinde dumbbelları hızlı değil yavaş bir şekilde indirip normal bir hızda kaldırmaya özen göstermelisiniz.

Barbell çalışmalarındaki en büyük dezavantajlardan bir tanesi ise göğüslerdeki orantısızlığı giderememesi ve güç dengesinin aynı şekilde bozuksa dahada kötüye gitmesi olacaktır. Çalışma sırasındaki kasılan stabilizatör kaslar ve yardımcı kasların aktivasyonu açısından dumbell tercih etmeliyiz. Kasa daha fazla hacim ve bombe vereceğinden ve daha güvenli oluşundan dolayı dumbell çalışmasının seçilmesi barbella gööre daha avantajlı olacaktır.

Bir egzersiz programında özellikle göğüs çalışmasında machine haricinde barbell, dumbell ve/veya trx,bosu ve benzeri fitness aparatlarının kullanımı kesinlikle eklenmelidir. Ama eksik olmaması gereken bir dumbell press gerçeği vardır. Vücudunuz ister mezomorph, ister ectomorph, ister endomorph olsun, antrenmandaki egzersiz seçimini ne kadar iyi yaparsanız gelişim o oranda kaliteli olacaktır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir