B6 Vitamini Hakkında Tüm Bilgiler

Aynı zamanda Piridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, B vitamini kompleks ailesinde yer alan önemli vitaminlerden biridir. B6 vitamini de dahil olmak üzere tüm B vitaminlerinin vücudumuz üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik etkileri vardır. Metabolizma, sinir sistemi, karaciğer, cilt ve göz sağlığınız için son derece önemlidir. Ayrıca vücudun enerji üretmesi için enerji kaynağı sağlamaktadır.

B6 Vitamin Görevi

B6 vitamini, piridoksal, piridoksal 5-fosfat ve piridoksamin dahil olmak üzere çeşitli türevlere sahiptir. Bunlar birçok biyolojik fonksiyonlarda yer alan önemli bileşiklerdir. B6 vitamini vücudumuz tarafından her gün düzenli bir şekilde kullanılmaktadır. Hafıza, enerji tüketimi ve kan akışı gibi vücudumuzun önemli işlevlerini yerine getirilmesinde önemli bir kaynaktır. Bu nedenle, bir B6 vitamini eksikliği söz konusu olduğunda birçok sağlık problemi ortaya çıkabilir. Bazıları geçici semptomlar olurken bazıları ise kalıcı hasarlara yol açabilir. B6 vitamini vücudun sağlıklı bir sinir sistemini sürdürmesine yardımcı olur, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin vücuda dağıtılmasını sağlayan hemoglobini üretmek, yiyecekleri enerjiye dönüştürmek, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak, yaraların iyileşmesini sağlamak, ruh halini iyi yönde etkilemek, bağışıklık sistemimizin bizi koruması için kullandığı moodcreate antikorlarını arttırmak gibi hayati faydaları vardır. Kısacası, B6 vitamini sağlımız için hayati bir öneme sahiptir.

B6 Vitamini Eksikliğinden Nasıl Korunabiliriz?

50 yaşın altındaki ortalama bir yetişkin için önerilen B6 vitamini miktarı; 1.3 miligramdır. Gelişmiş ülkelerde yeterli derecede kalori alındığı için gündelik hayatta tüketilen gıdalarla B6 vitamini ihtiyacı kolayca karşılanabilir.

B6 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

B6 vitamin eksikliğine çok sık rastlanmasa da bazı kişiler de rastlanabilmektedir. B6 vitamini eksikliği tıpkı diğer vitamin eksikliklerinde olduğu gibi bazı sağlık problemlerine, semptomlara neden olabilmektedir.

  • Sinirlilik, anksiyete ve depresyon gibi ruh halindeki değişiklikler,
  • Kas ağrıları,
  • Düşük enerji (Halsizlik) veya yorgunluk,
  • Anemi hastalarında kötüleşen semptomlar.

B6 vitamini sinir fonksiyonu için çok önemli bir vitamindir. Bu nedenle nöbetler, migrenler, kronik ağrı ve depresyon gibi duygu bozuklukları yani nöropsikiyatrik bozukluklara rastlanır.

Bazı çalışmalar B6 vitamini eksikliği olanlarda kalp hastalığı vakasına daha fazla rastlandığını göstermiştir.

Özellikle yaşlılarda B6 vitamini eksikliğine daha fazla rastlanmakta ve Alzheimer hastalığını daha fazla tetiklemektedir.

Günlük Tavsiye Edilen B6 Vitamini Tüketim Miktarı

B6 kolay elde edilebilen ve birçok yiyecekte bolca bulunabilen bir vitamin çeşididir. Fındık, avakado, kümes hayvanları, et, baklagiller ve fasülye başlıca B6 vitamini kaynaklarıdır. B6 vitamini eksikliğinden ve meydana getirdiği olumsuz etkilerden korunmak için bu gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.

Günlük tüketilmesi gereken B6 vitamini miktarı yaşa, cinsiyete göre değişiklik gösterir:

Yenidoğan-6 ay: 0.3 miligram

1-8 yaş arası çocuklar: 0.5 – 0.6 miligram,

4-16 yaş arası çocuklar: 0.6-1.0 miligram,

14-18 yaş arası çocuklar: 1.2-3 miligram,

Erkekler ve kadınlar 19–50 yaş: 1,3 miligram,

51 yaş ve üstü erkekler: 1.7 miligram,

51 yaş ve üzeri kadınlar: 1.5 miligram,

Hamile kadınlar: 1.9 miligram,

Emziren kadınlar: 2.0 miligram.

Tüm B vitaminleri suda çözünürdür, yani idrar yoluyla vücuttan atılacaktır. Bu nedenle vücudun tehlikeli oranlarda B6 vitamini depolaması pek mümkün olmayacaktır; ancak nadir durumlarda B6 vitamini fazlalığı tehlikeli bir duruma yol açacaktır. Eğer böyle bir durum meydana gelecek olursa bunun nedeni genellikle katkılı enerji içecekleri, takviyeli gıdalar, sentetik B vitamini içeren sağlıksız yiyecekler tehlikeli durumlara yol açabilir.

Vücudunuzda gereğinden fazla B6 vitamini depolandığında, kas uyuşması, kafa karışıklığı ve diğer hoş olmayan geçici belirtiler meydana gelecektir. Fakat hayati bir tehlikeden bahsetmek pek mümkün değildir.

B6 Vitamini Takviyeleri

Daha önce de B6 vitamininin su ile çözünen bir vitamin olduğunu belirtmiştik. Günlük olarak alınan vitaminler idrar yolu ile hızlı bir şekilde dışarı atılabilmektedir. Yani B6 vitamini vücudumuzda uzun bir süre saklanmaz. Buz yüzden gündelik olarak bu vitamini içeren gıdaları tüketmeniz gerekir.

Vitaminleri ek takviye olarak almak her zaman güzel bir yöntem olmayabilir. En sağlıklı seçenek ihtiyacınız olan vitamini doğal kaynaklardan, yiyeceklerden elde etmeniz olacaktır. Vücudumuz sentetik vitamin takviyeleri yerine doğal olan vitaminlerle ne yapması gerektiğini daha iyi bilir.

Eğer B6 vitamini içeren takviyeleri satın almayı düşünüyorsanız, gerçek gıda kaynaklarından yapılmış, dolgu maddeleri veya toksin içermeyen yüksek kaliteli ürünleri tercih ediniz.  Giriş yaparak kontrol edebilirsinizVitaminler

Diğerleri;

Yüksek kaliteli B vitamin takviyeleri, doğal ürünlerle elde edildiği için vücudunuzun tanıdığı vitaminleri ve mineralleri sağlar. Bu da sizin daha yüksek bir verim almanızı sağlayacaktır. Kalitesiz fakat daha uygun fiyatlı ürünler size faydadan çok zarar verebilir. Bu nedenle vitamin takviyesi almadan önce mutlaka iyi araştırın.

B6 Vitamini Açısından Zengin Besinler

Şimdi aşağıda sıralayacağımız besinler B6 vitamini açısından en zengin besinlerdir. Günlük diyet programınızı oluştururken bu gıdaları ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.

Tavuk Göğsü : 0.7 miligram

Sığır eti – bonfile: 0.5 miligram

Antep fıstığı – 1/4 fincan: 0.5 miligram

Ton balığı  : 0,4 miligram

Fasulye – 1 bardak pişmiş: 0.4 miligram

Avokado – 1 ham: 0.4 miligram

Üzüm Pekmezi – 2 yemek kaşığı: 0.26 miligram

Ay Çekirdeği – 1/4 fincan: 0.25 miligram

Susam – 1/4 fincan: .25 miligram

Nohut / Garbanzo Fasulye  – 1 bardak pişmiş: 0,2 miligram

B6 Vitamini Faydaları

Kalp Ve Damar Sağlığını Korur.

Kandaki homosistein adı verilen bir bileşiğin seviyesini düzenlemek için B6 vitamini gereklidir. Homosistein, protein kaynaklarından elde edilen, özellikle de et ürünlerinden elde edilen bir amino asit türüdür. Kandaki yüksek seviyelerde homosistein bulunması kalp ve damar hastalığını tetikler.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir.

Beyin işlevlerinin yerine getirilmesinde ve geliştirilmesinde B6 vitaminin önemli bir rolü vardır. Hatta B6 vitamini eksikliği bulunan kişilerde Alzheimer hastalığına yakalanma riski diğer kişilere göre çok daha yüksek. Özellikle yaşlı kişilerde görülen hafıza zayıflı, sık sık unutma, dalgınlık gibi durumlar B6 vitamininin eksikliği ile de ilişkilidir. Bunun önüne geçebilmek ve beyin sağlığımızı korumak için bu vitamin türünü düzenli bir şekilde vücudumuza kazandırmalıyız.

Ruh halinizi iyileştirir.

Bazı antideprasan ilaçlar B6 vitamini ile birlikte aynı görevleri üstlenirler. Bu görev ise; beyindeki serotonin seviyelerini yükseltmektir. Araştırmalar, B6 vitamininin beyinde hem serotonin hem de GABA nörotransmitterlerinin merkez üretim yeri olduğunu gösteriyor. Bunlar, duygu durumunuzu kontrol eden , depresyon, ağrı, yorgunluk ve anksiyeteyi önlemek için gerekli olan önemli hormonlardır. ( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10859691)

Anemi tedavisinde kullanılır.

Anemi, vücudun yeterli oranda kırmızı kan hücresi üretemediği durumlarda ortaya çıkar.  Bu da yorgunluk ve vücudun bazı kısımlarında ağrıların meydana gelmesine neden olur. Bol miktarda B6 vitamini tüketildiğinde anemi semptomlarının azalmasına yardımcı olur.

Göz sağlığınıza iyi gelir.

Kötü beslenme alışkanlıkları sonucunda göz sağılığımız bu durumdan olumsuz etkilenir. B6 vitamini almadığınızda, göz bozukluklarına ve görme kaybına engel olabilirsiniz.

Romatoid Artritin Belirtilerini Önlemeye veya Azaltmaya Yardımcı Olabilir.

Yüksek tansiyon hastalarına iyi gelir. B6 vitamini takviyeleri tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur.  B6 vitamini kan akışını artırırken, arterlerde birikmeyi azaltır. Bu durum kalp hastalıklarının önüne geçilmesinde de önemli bir rol oynar.

Premenstrüel Sendrom Semptomlarının Giderilmesinde Olumlu Etkileri Vardır.

B6 vitamini, kadınınların adet döngüsünden önce oluşan göğüs ağrısına, bulantıya, krampa, yorgunluğa, baş ağrısına ve hatta sivilceler ile savaşmaya yardımcı olduğu anlaşılmıştır.

Gebelikte Mide bulantısını azaltır.

Gebelikte meydana mide bulantıları için B6 vitamini tüketmek size iyi gelecektir.

B6 Vitamini Astım hastalarına iyi gelir.

Böbrek taşı tedavisinde etkilidir. Böbrek taşı olanlar için belli miktarda b6 vitamini tüketmek sağlık uzmanları tarafından tavsiye edilmektedir.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir