Protein Tozu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Protein tozları genel olarak peynir altı suyu, süt, et, yumurta ve bitkisel kaynaklardan elde edilmektedir. Birçok protein tozu çeşidi vardır ve bunlar arasında en çok satışı yapılan ve üzerinde en çok araştırılma yapılıp insan vücuduna en faydalı olan peynir altı suyundan elde edilen Whey Protein’dir. Protein tozları vücut geliştirme sporcuları tarafından sürekli tüketimi yapılan bir gıda takviyesi olsa da farklı amaçlarda da kullanımı yapılabilmektedir. Özellikle yurtdışında sağlıklı yaşama önem veren neredeyse herkesin kullandığı bir takviye gıdadır. Protein tozları alışkanlık haline getirilip kullanılabilir bunda herhangi bir sakınca yoktur. Protein tozları üzerinde binlerce araştırılma yapılmıştır ve herhangi bir yan etkisine rastlanılamamıştır. Her ne kadar bazı doktorlar ve beslenme uzmanları protein tozlarına zararlı deseler de bilimsel olarak kanıtları bulunmamaktadır. Böyle bir durumda bilimsel kaynaklardan bakış açımızı oluşturmamız doğru olacaktır. Spor yapan kişilerin eskisi gibi değil de artık yeni çıkan takviye malzemeler ile beslenmelerini düzenlemeye çalışıyorlar ve bu ürünler arasında en çok tüketileni protein tozu olduğu bilinmektedir. Protein tozu alırken dikkat edilmesi gerekenlere bakmanızda fayda bulunmaktadır bunun nedeni ise alacağınız tozun vücudunuzda en etkili biçimde çalışması gerekmektedir. Etkili çalışmayan protein tozları sadece spor sonrası ek gıda olur fakat seçiminizi doğru yaparsanız hem spordan gördüğünüz etkiyi artırır hem de takviye besin olarak kas kütlenizi artırmanıza yardımcı olur.

 

  • Kullanım Amacınız ve Hedef belirleme

 

İlk olarak yapmanız gereken spor yaparak neyi hedeflediğinizi kafanızda şekillendirmek. Protein tozlarının birçok çeşitleri bulunmaktadır bu çeşitlerin ışığında karar verdiğiniz yapıya sahip olmanız için ne gerekli bunu bilmelisiniz bunu bilmek içinde bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Hedefinize göre hareket ederseniz belki de takviye besinlere gerek kalmadan hedefinize ulaşacaksınız fakat bunun için hedefinizi iyi belirlemelisiniz.

 

  • Aynı Protein Tozunu Uzun Süre kullanmayın

 

Protein tozunu kullanırken aynı markayı uzun süre kullanmamaya özen göstermelisiniz bu durumlarda ara sıra protein tozunun değişmeniz gerekmektedir. Aynı üründen devamlı olarak kullanılması etkisinin azalmasına neden olabilir.

 

  • Kendiniz için En İyi Proteini Seçin

 

Protein tozları kendi aralarında ayrılmaktadır bu ayrılı protein tozunun yapım malzemeleri değiştirmektedir. Bunlar arasında Kazein proteini içeren protein tozları glutamin açısından zengin oldukları için emilimleri uzun sürer. Soya proteinleri isoflavini içerirken laktoz bulundurmaz. Bu protein tozları arasında en çok kullanılanı Whey proteinidir ve bu protein türünün içerisinde yüksek oranda BCAA bulunur bunların haricin yumurta doğal bir protein kaynağıdır ve içerisinde laktoz içermediği için tercih edilebilir.

 

  • Protein Tozu Kullandığınız Zamanlarda Tükettiğiniz Proteini de Artırın

 

Protein tozu kullandığınız zamanlarda tükettiğiniz protein miktarını artırırsanız farkı bir ay sonra göreceksiniz hem yaptığınız sporların faydasını görürsünüz hem de protein tozu kullanımınız daha destekli olacaktır.

 

  • Karaciğerinizin Kapasitesini Bilmeniz Gerekmektedir

 

Sağlıklı bir karaciğeriniz bulunuyor ise günlük olarak 30 ile 40 gram arasında bir protein sentezi yapabilir. Bu durumda günlük ortalama olarak 35 gram protein sentezlenmektedir bu durum şuna gelmektedir günlük 500 gram et almanın bir manası bulunmamaktadır. 500 gram etten 100 gram protein alırsınız bu proteinlerin sadece 30 gram protein depolanır geri kalanı ise yağ olarak depolanmaktadır bundan dolayı aldığınız protein tozlarının ölçeklerinde kaç gram protein olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

 

  • Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin

 

Bu tarz gıdalar tüketildiği sürenin doğru hesaplanması gerekmektedir son kullanma tarihinin siz kullanırken geçmemesi için kontrol etmeniz gerekmektedir. Bu tarz gıdaların tarihlerinin geçmesi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Son kullanma tarihini kontrol ederseniz hem paranız cebinizde kalır hem de sağlığınızı tehlikeye atmamış olursunuz.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir