Spor Salonunda Uyulması Gereken Görgü Kuralları

Spor Salonunda hangi görgü kurallarına uyulmalıdır
Spor Salonunda hangi görgü kurallarına uyulmalıdır
Via teamsmashgame / Pixabay

Spor salonları kişilerin yaşamlarında oldukça önemli olan mekânlardır. Her mekân gibi spor salonlarının da yazılı olmayan ancak herkes tarafından bilinmesi gereken kuralları vardır. Bunlardan çoğu genel görgü kuralları kapsamında olsa da bu kurallar spor salonlarına uyumlu hale getirilmelidir. Bu şekilde spor salonlarında yapılan yanlışlar ortadan kalkar ve sağlıklı bir yaşam için gerekli olan kazanımlar çok daha kolay elde edilir.

Spor salonunda yapılmaması gerekenler nelerdir? Hangi görgü kurallarına uyulmalıdır? Pek uyulmayan ama uygulanması gereken kuralları sizler için derledik.

 

1. Hastalık Zamanlarında Evde Kalmak Daha İyi

Spor salonları ortak kullanım alanlarındandır ve kişiler hasta oldukları zaman spor salonlarına gelmeseler çok daha doğru hareket etmiş olurlar. Aynı ortamda sürekli hapşıran, öksüren ya da hastalık nedeniyle farklı davranışlar sergileyen kişilerin görülmesi çok hoş bir durum değildir. Çünkü hasta olan kişiden etrafa yayılan mikroplar diğer kişilerin de rahatsızlanmasına neden olur. Bununla beraber kişiler hasta oldukları zaman yaptıkları spordan fayda sağlamayabilirler. Bu sebeple hastalık zamanlarında spor salonlarında bulunmamak daha doğru olur.

 

2. Spor Aletleri Herkes İçindir

Spor salonlarında kullanılan aletlerde geçirilen sürelere dikkat etmek gerekir. Bir spor aletinde ortalama olarak harcanması gereken süre o spor salonunun yoğunluğuna göre değişebilir. Ancak genelde bir alette ortalama 20 – 30 dakika gibi bir zaman geçirilebilir. Diğer kişilerin de spor aletlerini kullanacağını unutmamak ve buna göre hareket etmek gerekir. Spor aletlerini gereksiz yere işgal etmek spor salonlarında istenmeyen davranışların başında gelir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sabahları Yorgun Mu Kalkıyorsunuz? O Halde Bunları Yapın

 

3. Spor Salonu İçin Doğru Giyinmek

Spor yaparken maksimum fayda elde etmek için giyilen kıyafetlerin doğru seçilmiş olması çok önemlidir. Bununla birlikte spor salonu için de doğru giyinmeye dikkat etmek gerekir. Spor salonlarının ortak alanlardan biri oldukları unutulmamalıdır ve etrafta pek çok insanın var olduğu ayrıntısı atlanmamalıdır. Çok gösterişli veya çok açık kıyafetler hem spor için uygun olmazlar hem de spor salonu için ideal değillerdir. Bu nedenle kişiler vücut yapılarına uygun olan ve kullanışlı olan kıyafetleri tercih etmelidirler.

Via Anaterate / Pixabay

 

4. Çok Parfüm Kullanmak Temiz Kokmak Anlamına Gelmez

Spor salonlarında açığa çıkan ter, çok yoğun parfüm kokularıyla karıştığında ortaya istenmeyen kokular çıkabilir. Bu nedenle spor salonları için seçilecek parfümler çok ağır olmamalıdırlar. Spor salonları için daha çok roll-on ürünler veya deodorantlar tercih edilmelidir. Bu sayede temiz ve hafif bir koku elde edilebilir. Ayrıca deodorantlar ve roll-on ürünler terleme kıstası göz önüne alındığında çok daha doğru seçilmiş ürünler olacaklardır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Yapıyorsanız Akşamları Bu Besinlerden Uzak Durun

 

5. Eşyaları Doğru Saklamak Önemlidir

Hiç kimse spor salonuna gittiğinde yerde duran bir çantaya takılıp düşmek istemez. Bu gibi kazalar çok kötü sonuçlara neden olabilir. O nedenle spor salonlarında ortalığa eşya bırakılmamalıdır. Herkes eşyalarını kendi dolabına veya ayrılmış özel eşya alanlarına bırakmalıdır. Bu sayede takılma, çarpma ya da düşme gibi kazalar yaşanmaz. Ayrıca kişiler spor salonlarına çok kıymetli ve özel eşyalarını getirmemelidirler. Sonuçta spor alanları ortak kullanılan alanlardır ve özel eşyaların böyle alanlarda korunması kimi zaman zor olabilir.

 

6. Sessizlik Önemlidir

Ortak alanlarda sessiz olmak genel bir görgü kuralıdır. Bu kural spor salonları için de geçerlidir. Çok yüksek sesle telefonla konuşmak veya yanındaki biriyle oldukça yüksek seste muhabbet etmek hoş karşılanmayan davranışlardır. Spor salonlarında telefonun sesi kısılmalı, çok önemli aramalar için mümkünse başka bir alana geçip görüşme sağlanmalıdır. Ayrıca salonda yapılan muhabbetlerde de ses düzeyi doğru ayarlanmalı, diğer kişiler rahatsız edilmemelidir.

kol kasları

 

7. Kullanılan Aletleri İlk Haline Getirmek

Spor salonunda çalışırken mutlaka alet kullanımına dikkat etmek gerekir. Kimse kimsenin arkasını toplamak zorunda değildir. Bu nedenle bir aletle çalışma yapıldıktan sonra o alet ilk halinde bırakılmalıdır. Ağırlık seviyeleri en alt seviyeye indirilmeli ve alet o şekilde bırakılmalıdır. Bu sayede hem saygılı bir davranış sağlanır hem de olası kazaların önüne geçilir. Aynı durum ağrılıklar için de geçerlidir. Ağırlık çalışmalarında kullanılan ağırlıklar mutlaka yerlerine konulmalıdırlar. Bu sayede ağırlık çalışacak olan kimse ağırlık aramak durumunda kalmaz. Ağırlıkların yerlerinde değil de zeminde olmaları ortaya kaza riski de çıkarır. Ağırlıklara takılmak, düşmek ya da daha büyük kazalar geçirmek mümkün hale gelir. Bu nedenle kullanılan her spor aleti ya da ekipmanı mutlaka ilk haliyle yerine konmalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Yapanlar Daha Mı Uzun Yaşıyor?

 

8. Hijyen Önemlidir

Spor salonlarında mikropların dağılmaması ve gerekli hijyenin sağlanması çok önemlidir. Bu yalnızca spor salonu kaynaklı değil aynı zamanda spor yapan kişilerden kaynaklı olan bir durumdur. Çoğu spor salonunda kişilerin havlu kullanmaları istenir. Temas edilen aletle kişinin vücudu arasında havlu kullanılmalıdır. Bu sayede kullanılan alete ter ve mikrop bulaştırılmamış olunur. Ayrıca spor aletini kullandıktan sonra kullanılan aleti antiseptik bir mendille silmek, egzersiz sonrasında elleri yıkamak ve spor sonrasında duş almak da hijyen açısından çok önemlidir.

 

SONUÇ

Spor salonlarında uyulması gereken kurallar aslında toplu alanlarda uyulan kurallarla aynıdır. Sadece kurallar spor açısıyla şekillenir. Spor salonunda uyulması gereken görgü kuralları; diğer kişilere karşı saygılı olmak, gürültü yapmamak, etrafta boş boş dolaşıp ilgi dağıtmamak, diğer kişilerin çalışmasını engellememek, spor aletlerini gereksiz yere işgal etmemek, ekipmanları kullandıktan sonra yerine koymak, hijyene özen göstermek ve spor amacına uygun kılık kıyafetle hareket etmek şeklinde özetlenebilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir