Spor Yapanlar Daha Mı Uzun Yaşıyor?

Spor Yapanın Yaşamı Uzar
Spor Yapanın Yaşamı Uzar
Via Nina Uhlíková / Pixabay

Bilimsel olarak yapılan araştırmalar sonucunda günlük düzenli olarak spor yapan bireylerin spor yapmayan bireylere oranla daha sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olduğu ispatlanmıştır. Bu durumun yanı sıra spor yapanların aynı zamanda daha uzun ömürlü olduğu da bilimsel yönden netlik kazanmıştır. Yapılan bazı araştırmalar neticesinde spor yapanların ömürlerinin ortalama olarak 6 yıl uzadığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda hareketsiz bir yaşam biçiminin başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı ve günlük spor aktiviteleri sayesinde ise ömrün 6 yıl uzadığı belirtilmiştir. Fakat spor yapan bireylerin fizyolojik sınırları aşması durumunda da bu durumun aleyhine sonuçlandığı uzmanlarca dile getirilmiştir.

 

Spor Türü Önemli

Gerçekleştirilen spor türünün önemli olduğu uzmanlarca belirtilmiştir. Burada en önemli nokta profesyonel spor ve amatör spor olarak ayrım yapılabilmesidir. Özellikle park ve bahçelerde spor yapan okul dönemindeki çocukların, amatör halı saha alanlarında spor yapan genç yaş kuşaklarının ilk olarak doktor kontrolünden geçirilmesi gerekiyor.

 

Hangi Spor İle İlgileneceğinizi Kalbinizde Öğrenin

Vücudunu geliştirmek ve forma sokmak isteyen bireylerin bu durumda ilk olarak vücutları hakkında temel bilgilere sahip olması gerekmektedir. Sağlıklı bir spor aktivitesi yapabilmek için ilk olarak aile hekimliğinden spor için uygunluk raporu almalısınız. Bireylerin hangi spor branşlarına uygun olduğunun tespit edilmesi oldukça önemlidir. Aynı zamanda spor branşlarının hangi tip bireylere hitap ettiği de bir o kadar önem arz eder.

Yüksek maliyetli olmayan ve zahmet gerektirmeyen tıbbi muayeneler üzerinden bu durum kolayca tespit edilebilir. Efor testi ritmi sayesinde bireylerin hangi spor dallarına uygun olduğu, ne gibi yeteneklere sahip olabildiği gibi önemli kriterlere kolayca erişim sağlanabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spora Başlama Yaşı Kaçtır?

 

Hareket Açısından Her Fırsat Değerlendirilmeli

Spor aktiviteleri yalnızca spor merkezlerinde veya açık alanlarda gerçekleştirilir diye bir kural söz konusu değildir. İnsan bedeni sürekli bir hareket halinde olması şeklinde yaratılmıştır. Bu sebeple her fırsatta mutlaka hareket etmek gerekir. Aracınızı daha düşük oranda kullanmak ve yürüyüş eylemini daha fazla oranda gerçekleştirmek önem arz eder.

 

Haftanın En Az 4 Günü Boyunca Spor Yapılmalı

Haftada en az 4 gün boyunca minimum 45 dakikalık zaman dilimi kadar spor aktiviteleri gerçekleştirilmelidir. Fakat henüz spor aktivitelerine yeni giriş sağlayanlar açısından bu çalışma programı uygun olmayabilir. Yeni başlayanlar açısından haftalık olarak 2-3 gün ve 20 dakika spor yapılması yeterlidir. Bu vücudun spor alışması açısından da uygundur. Yalnızca hafta sonları zamanı bulunanların 2 gün boyunca kendilerini hırpalamaması tavsiye edilir. Özellikle tempolu yürüyüş, bisiklet, yüzme, hafif tempolu koşu ve aerobik spor çalışmaları yapılabilir.

 

Kalp Rahatsızlığı Spor Yapılmasına Engel Teşkil Etmez

Kalp rahatsızlıklarına sahip olan pek çok bireyler bu durumda spor yapılamaz düşüncesi taşıyabiliyor. Fakat kalp ameliyatı geçiren ve kalp hastalığı bulunan bilinçli hastalar bu açıdan spor aktiviteleri gerçekleştirmeye devam edebiliyor. Kalp organında çok ciddi anlamda problemler meydana gelmediği takdirde doktor kontrolü altında uygun spor aktiviteleri gerçekleştirilebilir. Kalp yetmezliği hastalığı da dâhil olmak üzere belirli kurallar çerçevesinde spor yapılmasında bir sakınca söz konusu değildir. Kalp hastalığı bulunanların spor yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Yapmak İçin En Uygun Saat Aralığı

 

Spor Öncesi Karbonhidrat ve Sonrası Protein

Spor aktiviteleri gerçekleştiren bireylerin doğru ve sağlıklı bir biçimde beslenmesi de oldukça önemlidir. Bu sebeple spor aktiviteleri öncesinde karbonhidrat bakımından zengin (sağlıklı karbonhidratlar) içerikli besin ürünleri alınmalıdır. Spor aktiviteleri sonrasında ise bedenin yeniden kendini toparlayabilmesi ve zinde kalabilmesi açısından protein içerikli besin ürünleri alınmalıdır.

 

Sağlıklı Spor Yapmanın Altın Kuralları

Genel sağlığın korunması, hastalıklara maruz kalma riskinin azaltılması ve yaşam sürecinin arttırılması açısından sağlıklı bir şekilde spor yapılması gerekir. Burada ise dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar bulunur.

  • Koşu ya da yürüyüş sporu tercih eden bireyler tartan pistleri ve düz zeminleri tercih etmelidir.
  • Ayak ve ayak bileklerinde meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesi veya hafifletilmesi amacıyla spor merkezlerindeki yürüme bantlarının kalitesine önem verilmelidir.
  • Spor merkezlerinin hijyeni ve havalandırılması düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Aşırı soğuk, sıcak ve nemli ortamlarda spor aktiviteleri gerçekleştirmekten uzak durulmalıdır.
  • Rahat giysiler ve ilgili spor dalına hitap eden ayakkabı kullanılmalıdır.
  • Aç karnına veya öğün alındıktan hemen sonrasında spor aktiviteleri yapmaktan uzak durulmalıdır.
  • Yürüyüşün temposu ve egzersizlerin sıklığı mümkünse hekime danışılarak gerçekleştirilmelidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Günlük Spor Yapma Süresi Ne Kadar Olmalı?

 

Hangi Spor Dalı Ömrü Uzatıyor?

Danimarka merkezli bir araştırma firması tarafından gerçekleştirilen bazı araştırmalar neticesinde tenis, masa tenisi, raket, badminton ve benzeri türden spor dalları ile ilgilenenlerin diğer spor dalları ile ilgilenenlere oranla daha uzun bir yaşam sürecine sahip olduğu gözlemlenmiştir.

  • Firma yetkilileri tarafından yapılan açıklamada günlük düzenli tenis sporunun insan yaşamına ortalama olarak 9.7 yıl ilave ettiği belirtilmiştir.
  • Badminton sporu bireylerin yaşamına 6.2 yıl ilave ettiği
  • Futbol spor aktivitesinin ise ortalama olarak 5 yıl ilave ettiği dile getirilmiştir.
  • Bisiklete binme ve diğer spor branşlarının ise insan ömrünü arttırmada daha az etkili olduğu belirtilmiştir.

Dolaysıyla spor yapanların spor yapmayanlara oranla daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olduğu bilimsel olarak ispat edilmiştir. Bu sebeple mümkünse günlük düzenli ve yeteri oranda uygun sporun yapılmasında fayda bulunuyor. Hastaların ise mutlaka doktor kontrolünde spor yapması önerilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir