Protein Tozu Almak Sağlığa Zararlı Mı ?

Protein tozu peynir altı suyu, et, süt, yumurta ve bitkisel protein içeren kaynaklardan bazı işlemlerden geçerek elde edilmektedir. Protein tozlarının çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan en çok tercih edileni ise Whey Protein’dir. Protein tozları sporcular tarafından tüketimi yapılan bir sporcu takviyesi olsa da farklı amaçlarda da kullanımı yapılabilmektedir. Özellikle yabancı ülkelerde spor yapmayan kişilerin de devamlı bir şekilde tüketimini yaptığı gözlemlenmektedir. Protein tozlarının hayatımızda her zaman olmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Protein Tozları Neler İçermektedir?

Protein tozlarının içerikleri markadan markaya ve üründen ürüne göre değişkenlik göstermektedir. Belli bir kaynaktan elde edilen protein tozlarının içinde yağ, doymuş yağ, doymamış yağ, karbonhidrat, şeker, lif, protein, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bu ürünleri lezzetli bir şekilde içilebilir hale getirmek için bazı maddeler de katılmaktadır. Tatlandırıcı, renklendirici, kıvam arttırıcı, topaklanma engelleyici gibi bazı maddeler de bulunmaktadır. Sayılanların dışında sağlığa doğrudan zarar verebilecek ve vücutta hastalıklara yol açacak içerikleri mevcut değildir.

Protein Tozu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Bilindik ve güvenilir tedarikçilerden temin edilmelidir.

-Dünya çapında tanınırlığı yüksek veya gerekli belgelerin tamamına sahip ürünler tercih edilmelidir.

-Alınan ürünlerin son kullanım tarihine dikkat edilmelidir.

-Vücudunuzda herhangi bir yan etki yapabilecek alerjen maddeler içerip içermediğini kontrol etmeniz gerekmektedir.

Protein Tozlarının İçermemesi Gereken Maddeler Nelerdir?

-GDO

-Aspartam

-Trans Yağ

-Renklendirici

-Koruyucu

Sağlımıza Zararı Var mı?

Protein tozları tamamen doğal protein kaynaklarından elde edilmektedir. Ardından ürünlerin tüketimi için toz hale getirilmektedir.

– Bu ürünlerin bazı işlemlerden geçiyor olması zararlı olduğu anlamına gelir mi? Hayır, gelmez.

Şuan hayatımızın dört bir yanı zararlı besinler ile dolup taşmakta. İçerisinde zararlı kimyasallar bulunan çikolatalar, gofretler, trans yağlar ile dolup taşan fast-food ürünleri yeterince zarar vermektedir. Protein tozları ise toz forma getirilmek için bazı işlemlerden geçmektedir ve bu işlemlerden sonra içerisine aroma katılarak tüketilebilir hale getirilmektedir. Bu işlemler dahilinde proteine herhangi bir zarar gelmemektedir ve aynı şekilde vücutta etki göstermektedir.

Protein tozları hakkında çıkan onlarca söylenti ise neden kaynaklanmaktadır tam olarak bilinmemektedir. Dopingler ile supplementlerin karıştırıldığını ve hatta haber kanallarında bile konu olduğu bilmekteyiz. Fakat sadece bunun etkisi olmadığını düşünmekteyiz. Doktorlar bile bu konuda karşı karşıya gelmektedir fakat konu kanıt sunmaya geldiği zaman protein tozlarına zararlı diyen doktorlar çok fazla bir şey ispat edememektedirler.

Protein tozları üzerinde çok eski zamanlardan bu yana çok fazla bilimsel araştırılma yapılmıştır fakat herhangi bir şekilde zararı olduğu saptanamamıştır.

Bunların haricinde ise protein tozlarının faydalı olduğuna dair çok fazla kanıt bulunmuştur. Protein tozları hakkında zararlı olduğuna dair bilimsel bir kanıt sunulmadığı süre zarfında protein tozlarına zararlı demek veya buna inanmak çok anlamlı değildir.

 

Yardımcı kaynak makaleler;

Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanımı, Yararları Ve Zararları.

Protein Tozu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir