Her ne kadar etkili yöntemler üzerinden kolayca kas yapılsa da çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşturulan kasların azalması ve hatta tamamen eski durumuna geri dönmesi bile söz konusu olabiliyor. Sporcuların en büyük korkusu olan bu durum beraberinde moral bozukluğuna da neden olabiliyor. Vücudun yaşamsal aktivitelerini tamamlamak açısından gereksinim duyduğu öğeleri kasları yıkarak karşılayan kas kaybı neticesinde kasların oranında azalma meydana gelebilmekte.
Kas kaybı neden yaşanır? Kasları eriten başlıca sebepler arasında neler gösterilebilir? Kas kaybı yaşamak istemeyenlerin mutlaka bilmesi gereken detaylar.
Kas Kaybının Başlıca Sebepleri
Kas kaybı profesyonel vücut geliştiricilerde dâhil çoğu insanda meydana gelebiliyor. Sporcular, kas yaptıktan sonra kurallara yeteri düzeyde riayet etmemesi sonucunda bu duruma maruz kalabiliyor.
Aşırı Fiziksel Aktivite
Kas kaybının en önemli sebeplerinden biri günlük aktivitedir. Aşırı bir biçimde fiziksel aktivitelerin gerçekleştirilmesi beraberinde kas miktarında da azalmaya sebep olabiliyor. Düşük düzeyde aktivite yapılması yağ depolanması açısından olumsuz bir eylem iken aşırı aktivite yapılması ise kasların zayıflaması açısından önemli bir nedendir. Devamlı bir şekilde ayakta kalınması her ne kadar ciddi riskler teşkil etmese de risk durumu taşıyor. Ancak gerçek anlamda risk oluşumu günlük yoğun aktivitelerde yer alıyor.
Gün içerisinde ağır nesnelerin taşınması, ağır objelerin çekilmesi ve itilmesi gibi kas yorucu eylemler o tempoya uygun beslenilmediği takdirde kasların erimesine yol açabiliyor. Örneğin; inşaat alanında çalışan bireyler gün boyu ciddi anlamda ağır mesailer gerçekleştirdiğinden bu bireylerde kas oluşumu söz konusu olsa da bir kısmı yoğun tempoya bağlı olarak kaybolabiliyor.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Hızlı Gelişen Kas Hangisi?
Beslenme
Kas oranlarının yükseltilip azalmasında en önemli rol üstlenen etkenlerden biri de beslenmedir. Gün boyu belirlenen gıda türlerinden tüketilmesi sayesinde kaslarda artış veya düşüş kolayca gözlemlenebilir. En kolay tanımlama ile beden pek çok besin ürünlerini yağ olarak depoluyor. Gereksinim duyulduğu oranda ise kaslara transfer ediyor. Kas yapımının etkisini sağlıklı bir şekilde sürdürmesi ve oluşturulan kasların kalitesinin korunması açısından belirli besinlerin düzenli ve yeteri miktarda tüketilmesi gerekiyor.
Vücut geliştirme sporunda genellikle 450 gram vücut ağırlığı baz alınarak 1 gram oranında protein alınır. Fakat birçok vücut geliştiriciler açısından daha dengeli olması açısından 825 gram olması tavsiye edilir. Örneğin; vücut ağırlığınızın 88 kilogram olması durumunda ve orta düzeyde bir ağırlık çalışması gerçekleştirdiğinizde bu durumda almanız gereken protein miktarı 161 gramdır. Ayrıca günlük protein gereksiniminin besinler üzerinden karşılanması da bir hayli zahmetli olduğundan tavsiyemiz gerektiğinde kaliteli protein tozlarından faydalanması yönündedir.
Antrenman
Kas kaybına neden olan önemli durumlardan biri de antrenmandır. Gün boyu hatalı antrenman yapılması kas kaybına yol açabiliyor.
- Antrenman çalışmalarının tok karnına mı aç karnına mı gerçekleştirildiği,
- Gerçekleştirilen set miktarının ne kadar olduğu,
- Dinlenme sürelerinin ne kadar olduğu,
- Antrenman sürelerinin ne kadar olduğu,
- Yoğunluk ne kadar olduğu gibi temel sorular sayesinde kas kaybı meydana gelip gelmeyeceği belirlenebilir.
Uzun süreli olarak aç kalınması, uzun süreli ve yoğun antrenman çalışmaları gerçekleştirilmesi kasların yitirilmesine sebep olabiliyor. Örneğin günlük 3 saat ve üzeri yapılan antrenman çalışmaları sonrasında kaslarda erime durumu söz konusu olabiliyor. Birçok sporcular sağlığın korunması ve yağ düzeylerinin dengede kalması açısından kardiyo çalışmaları da gerçekleştiriyor. Hatta bazı sporcular tamamen kardiyo odaklı olarak spor egzersizleri gerçekleştirebiliyor.
Kardiyovasküler eylemler yapılırken yoğunluk ve zaman dilimleri de önem arz eder. Aynı durum ağırlık çalışmalarında da söz konusu olabiliyor. Sporcular gereğinden fazla ağırlık yaptığında kaslarda erime meydana gelebiliyor. Bireyler çalışmalar sırasında setlerin yoğunluğuna bağlı kaslarda gelişim kaydedilebileceği yönünde düşünebiliyor. Fakat bilinenin tam aksine set miktarı yükseldikçe kas kaybı riski de o oranda yükselebiliyor. Örneğin; kürek ve crossfit gibi spor aktivitelerinde kasların korunması bu sebeple güçtür. Crossfit spor aktivitesine henüz yeni başlayanlarda kasların oluşmamasının temel sebebi işte budur. Bu türden spor aktivitelerinde antrenman fazlası da beraberinde kas yıkımına yol açabiliyor.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kaç Gram Protein Tozu Alınmalı?
Kas Kaybı Nasıl Önlenir?
Genellikle amatör sporcularda meydana gelen kas kaybının önlenebilmesi için bireylerin dikkat etmesi gereken durumlar bulunuyor. Günlük olarak yeteri oranda ve düzenli bir şekilde antrenmanlar yapılması kas kaybının önlenmesi açısından yeterli değildir. Bunun haricinde sağlıklı bir şekilde kas yapılabilmesi açısından doğru antrenmanların yapılması, düzenli ve doğru besin ürünlerinin tüketilmesi de oldukça önemlidir.
Bilinçli bir şekilde spor yapılması ve hatta mümkünse profesyonel bir spor hocası gözetiminde antrenmanların yapılması kas kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Beslenme konusunda temel bilgilere sahip olunması, uygun besin takviyelerinin alınması da kas kaybının önlenmesi açısından önemlidir.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Ev Yapımı Protein İçeceği Hazırlanışı
Kas Gelişimi İçin Zaman İlkeleri
Bilimsel yönden de ispatlandığı üzere kasların gelişmesi için antrenmanlarda gerek duyulan zaman dilimi 40 – 45 dakikadır. Kaslarında gelişimin en optimal olduğu zaman dilimleri ise set başına 30 saniye üstü ve 1 dakika altı zaman dilimlerine denk gelen süreçlerdir.
Kasların zaman içerisinde erimemesi ve etkisini tamamen kaybetmemesi açısından günlük egzersiz çalışmalarına devam edilmelidir. Mümkünse egzersiz çalışmaları kaliteli bir spor merkezinde gerçekleştirilmelidir.
SONUÇ
Sonuç olarak kas kaybı riski minimum seviyelerde de olsa mevcuttur. Fiziki güç gerektiren bir işiniz varsa veya çok yoğun antrenmanlar yapıyorsanız buna uygun beslenerek bu durumu dengede tutabilirsiniz.
Kas Kütlenizi Dengede Tutmanıza Yardımcı Olacak Protein Tozlarını İncelemek İçin Tıklayın.