Spora 7 Gün Ara Verilirse Ne Olur?

Spora Ara Verilmesi
Spora Ara Verilmesi
Via Victor Freitas / Pexels

Düzenli yapılan spor sayesinde insanların vücutlarında ciddi bir değişim ve gelişim meydana gelir. Bazen de spor bunun için yani vücut geliştirme için yapılır. Bu noktada devamlılık son derece önemlidir ve sürekli olarak yapılan spor sayesinde vücutta belirgin değişimler meydana gelir. Fakat vücut geliştirme sporcularının çok daha iyi bildiği gibi eğer spor bırakılırsa veya uzun bir süre ara verilirse meydana gelen gelişimin aşağı yönlü hareketi de başlamış olur. Yani oluşan kasların kaybedilmesi ve bazı noktalarda sarkmaların meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Peki, kısa süreli araların etkisi nasıl olur?

Spora 7 gün ara verilirse vücut ne kadar olumsuz etkilenir? Kas kaybı yaşanır mı? Yoksa pek bir farkı olmaz mı? Hepsi yazımızda.

 

Vücut Geliştirme Nasıl Yapılır?

Vücut geliştirme, bir uzman kontrolünde yapılır ve belirli bir süreç sonunda gerçekleşir. Burada önemli olan kasların sırasıyla ve düzenli bir şekilde çalıştırılmasıdır. Çalışan kasların kütlesinde artış meydana gelecek ve bu durum ise vücudun gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca kas kütlesinin gelişimi esnasında ve yapılan sporda tüketilen kalorilerin karşılanması amacıyla, bu dönemdeki beslenme düzeni daha farklı olmalıdır. Normal bir insanın beslenme düzeniyle vücut geliştirme sadece sınırlı olarak yapılabilir.

Düzenli olarak yapılan sporun yanı sıra alınan besinlerin de büyük bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu dönemde, özellikle yüksek protein alınması gerekir. Alınması gereken protein miktarının çok fazla olmasından dolayı sporcuların günlük 10 adet yumurta tükettiği dahi olur. Ayrıca kullanılan protein tozlarından da bu ihtiyaç karşılanabilir. Eğer düzenli spora rağmen beslenme düzensiz ve özensiz olursa, ortaya çıkan sonucun beklentileri tam olarak karşılaması söz konusu olmayacaktır.

Vücut geliştirmeyle ilgili bu noktaya kadar yapılan araştırmalar dikkate alındığında burada iki farklı noktanın öne çıktığı söylenebilir. Bunlardan birisi düzenli spor iken, diğeri ise düzenli ve sağlıklı beslenmedir. Bunların olmaması durumunda vücudun gelişmesi sınırlı olacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Sonrası Kas Ağrılarında Bu Yöntemleri Uygulayın

 

Spora Verilecek 7 Günlük Aranın Etkileri

Düzenli olarak yapılan spora verilecek aranın etkilerden bahsederken, herkes için aynı etkinin görüleceğini söylemek çok zordur. Kişinin vücut yapısının nasıl olduğu, günlük çalışma miktarı, alınan besinlerin seviyesi, ara verildiğinde geçirilecek süreç ve benzer unsurlar nedeni ile 7 günlük aranın insanlar üzerindeki etkisi de farklı olacaktır. Bazı kişilerin bu aradan hiç etkilenmemesi dahi söz konusu olabilirken, bazıları için ise bu ara önemli kayıplar anlamına gelebilir.

Verilecek 7 günlük aranın etkileri kişiden kişiye göre farklılık gösterse dahi genel bir değerlendirme yapılması yanlış olmaz. Spora verilen arada kaslar çalışmayacaktır. Çalışmayan kaslarda kütle kaybı meydana gelmesi son derece normal olarak karşılanır. Fakat bu kaybın fark edilir seviyede olmayacağının bilinmesi gerekir. En azından dışarıdan bakan kişiler direkt olarak bu kaybı fark etmezler. Ayrıca spora verilen arada evde yapılacak küçük hareketler ile kasların çalışması sağlanabilir ve böylece olası kas kütlesi kaybının önüne geçilmiş olur.

Spora Ara Vermek
Via Bruno Bueno / Pexels

 

Spor Yapmıyorken Dahi Beslenmenize Önem Verin

Spor yapılmayan dönemde insanların beslenmelerini değiştirmemesi gerekir. Eğer beslenme noktasında bir değişime gidilir ve alınması gereken protein alınmaz ise bu aranın etkisi çok daha olumsuz olabilir. Bundan dolayı özellikle protein alımına devam edilmelidir. Böylece aranın olumsuz etkisinin çok daha sınırlı olacağı söylenebilir.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse 7 günlük aranın olumsuz etkilerinin sınırlı olacağını söylemek yanlış olmaz. Bu arada kaslar çalışmasa dahi belirgin bir değişim olmayacaktır. Fakat buna beslenmedeki değişim de eklenirse, olumsuz değişimin biraz daha belirgin olacağını söyleyebiliriz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Hızlı Gelişen Kas Hangisi?

 

Fitnesse Ara Vermenin Faydaları

Düzenli olarak yapılan spor sebebiyle vücudun yorulduğunu söylemek de mümkündür. Bu noktada kaslara ve özellikle de eklemlere ciddi bir yük biner. Spora verilecek kısa süreli araların vücudun kendisini toplama noktasında olumlu etkisi olduğu bilinir. Bu arada kaslar biraz dinlenir ve eklemler de kendisini toplar. Böylece 4-7 günlük araların olumlu bir etkisi dahi görülebilir.

Eğer verilen aranın olumlu bir etkisinin olması isteniyorsa, aranın kesinlikle uzun tutulmaması gerekir. Aksi durumda herhangi bir olumu etkiden bahsetmek söz konusu olmayacaktır. Bunun haricinde ise kişinin araya tek başına karar vermemesi ve bu noktada hocasından görüş alması gerekir. Böylece olumlu etkinin daha net bir şekilde görüleceği söylenebilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir