Kas Yırtılması Nedir? Neden ve Nasıl Oluşur?

Kas Yırtılması Nedir? Neden Oluşur?
Kas Yırtılması Nedir? Neden Oluşur?
Via Princesscea / Pixabay

Kas yırtılmasının diğer bir adı lif kopmasıdır. Liflerden oluşan kaslar, insan vücudunun iskelet yapı sistemini sararak hareket etmemizi sağlayan yapıların tümüdür. Farklı nedenlerden dolayı kasların gerilmesi ya da zorlanması neticesinde lif kopması ya da kas yırtılması meydana gelebilir. Genel olarak, spor yapan kişilerde karşılaşılabilen bir durum haline gelen kas yırtılması, lifler arasında meydana gelen kanamaya denir. Günlük yaşantımızda yapılan  egzersizler her zamankinden daha uzun bir sürede veya fazla tekrar yapmanız durumunda kasları zorlamaya bağlı kas yırtılmaları meydana gelir.

Kas yırtılmasının başlıca sebepleri nelerdir? En çok hangi spor sallarında görülür. Nelere dikkat edilmelidir?

 

Kas Yırtılmasının Dereceleri

Kas yırtılması genel olarak futbol, yüzme, basketbol, voleybol, hentbol ve halter spor dalları ile uğraşan kişilerde olur. 3 ayrı gruba ayrılır. Bu grupları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Derece Kas YırtılmasıSadece birden fazla kasın giderilmesi sonucunda oluşan yırtılmalara denir. Çok hafif gerilmeler olarak isimlendirilen 1. derece kas yırtılmaları, ağrıya neden olur. Kasın yeniden çalışmasını engellemez. Fakat zorlandığı takdirde büyük yırtılmalara neden olur.
  2. Derece Kas Yırtılması1. derece kas yırtıklarına göre daha fazla lif hasar görür. Aynı zamanda şiddetli sayılacak şekilde ağrılar oluşurken, şişme ya da morarma gözlemlenebilir.
  3. Derece Kas YırtılmasıKasların olduğu gibi ya da tamamen kopmasına neden olan gerilmeler neticesinde meydana gelir. Kas tendonundan iki ayrı parçaya ayrılır. Bu iki tendonun kopma esnasında hafif sayılacak şekilde patlama sesi duyulur. Bu kopma sırasında kas işlev özelliğini tamamen kaybederek şişme, renk değişikliği ve şiddetli sayılabilecek bir ağrıya sebep olur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Sakatlıkların Önüne Nasıl Geçilir?

 

Kas Yırtılmasının Başlıca Sebepleri

Akut kas yırtılması, kaslarda beklenmedik şekilde yırtılma meydana gelmesidir. Bu tür yırtıklar ciddi sakatlık veya travma sonrası oluşabilir. Bu yırtılmanın başlıca nedenleri şu şekildedir.

  • Sınırlı ve zayıf esneklik
  • Fiziksel aktiviteden önce yeterli miktarda iyi ısınmama
  • Aşırı yorulma ve genel yorgunluk

Şiddetli ya da yüksek yoğunlukta yapılan egzersizlerin kas yırtılmalarına sebep olduğu konusunda yanlış bir algı vardır. Johns Hopkins Medicine’ye göre, kas yırtılmaları yürürken bile olabilir. Bu doğrultudaki akut kas yırtılması ayaklarınızın ani şekilde kayması, koşarken, atlarken, ağır bir yük kaldırırken, bir şey atarken, futbol oynarken de kas yırtılma ihtimali yüksektir. Özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişilerin kas yırtılma sebebi iyi ısınmamaktan da kaynaklanabilmektedir.

 

Kas Yırtılması Tedavi Yöntemi

Çeşitli sebeplerden dolayı kasın zorlanmaya maruz kalan bölgesinin şiddetli ağrı, morarma ve şişlik belirtileri durumunda vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora başvurulması gereklidir. Kas yırtılmasından sonra hastanın dinlenmesi gerekir. Hasarın büyümemesi ve kanamanın artmasını engellemek önceliğimiz olmalıdır. Bu esnada her 2 ile 3 saat arası buz kompres uygulaması öneriliyor.

Yaralı kısmın yüksek tutulması gerekiyor. Olan ağrının azalması için yapılan fizik tedavi işlemi harici ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Doku masajları ve egzersizleri ile dokunarak güçlendirilme yapılır. Bu sırada yırtık doku kapanarak iyileşme hızı artar. Uygulanması tavsiye edilen tüm bu teknikler kesinlikle doktor tavsiyesiyle olmalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sabahları Yorgun mu Kalkıyorsunuz? O Halde Bunları Yapın.

 

Kol Kas Ağrısı ve Kronik Kas Yırtılması

Kol kas ağrısı ya da omuz ağrısı genelde kontrolsüz biçimde bir şey kaldırırken ya da  fırlatırken meydana geliyor. Ani şekilde yapılan hareketler kas yırtılmasına sebep olabiliyor. Akut kas yırtılmaları ise genelde soğuk havalarda sık sık görülüyor. Bunun başlıca sebebi; kasların düşük sıcaklıklardan ve sert olmasından kaynaklanmış olmasıdır. Kas yırtılmasını engellemek adına hava koşullarında ısınmak için fazladan vakit ayırmak gerekir.

Kronik kas yırtılması ise, devamlı yapılan hareketlerin tekrarı sonucunda gerçekleşir. Kronik kas yırtıklarının nedenleri şu şekilde olabilir. Kürek, tenis beysbol ya da golf gibi sporlardan, masada çalışma yaparken sırtınızı, boynuzun uzun zaman yanlı pozisyonda tutmak ve zayıf postür (duruş) seçenekleri arasındadır.

 

 Kas Yırtılmasına Ne iyi Gelir?

  • Dinlenme:Hareket ederek ağrı seviyenizin artmasına neden olacak şeylerden tamamen kaçının. Çok dinlenmek de kasların zayıflamasına sebep oluyor. İyileşme sürecini ciddi şekilde uzatabilir.
  • Buz Uygulama: Kasınızın zarar gördüğünü hissetmeniz halinde hemen buz tedavisini uygulayın. Çünkü bu uygulama yöntemi sayesinde şişme ihtimali en aza indirilir. Buzları doğrudan cildinize temas ettirmeyin. İnce bez ya da havlu koyarak sarın. Aksi taktirde yakar. Buzu ortalama 20 dakika hasarlı kas grubu üzerinde tutun. Bu yöntem ilk gün çok önemlidir. Bu yüzden her saat başı bu tedaviyi uygulayın. Ertesi gün her dört saatte buz tedavisini uygulayın.
  • Sargı ile Sarma:Şişliği azaltmak için, şişene kadar elastik bandaj sayesinde titizlikle sarın. Hasarlı kısmı çok sarmamaya özen gösterin. Bu sayede kan dolaşımını azaltabilirsiniz.

NOT: Her kas yırtılmasının mahiyeti farklı olabilir. Bu teknikleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Glukozamin Eklem Ağrıları İçin İyi Gelir mi?

 

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

Hafif ve orta dereceli yırtıklar evde tedavi edilebilir. Egzersizler sayesinde yırtıklar ortadan kalkarak hasta rahatlar. Aşağıdaki sebepler olursa tıbbi yardım istemeniz gerekecektir.

  • Yırtık olduğu haftadan sonra acı dinmezse
  • Hasar gören taraf uyuşmaya başlarsa
  • Hasarlı bölgede kanama meydana gelirse
  • Yürüyemeyecek haldeyseniz
  • Kollarınız ya da bacaklarınız taşıyamayacak haldeyse

Yukarıdaki başlıca nedenler meydana geldiğinde size en yakın hastaneye gitmenizi öneriyoruz. Sizlerin sağlığı her şeyden  önemlidir. Ciddi yırtıkları morluğundan ve şişkinliğinden anlayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir