Kreatin Mi? Bcaa Mı? Glutamin Mi?

Kreatin Nedir?

Kreatin bir amino asit türevidir. Vücudumuzda böbrek, karaciğer ve pankreasta üretilmektedir. Arjinin, Metiyonin ve Glisin amino asitlerinin bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Kreatin vücudumuzun enerji kaynağı olan ATP’nin yenilenmesini sağlamaktadır. Atp ise bizlere antrenman esnasında patlayıcı güç sağlamaktadır. Ayrıca kreatin dediğimiz bu madde kaslara besin taşınmasında görev alır. Kas hacminde artış sağlamamıza yardımcı olur. Sporcu gıdaları kategorisinde en fazla etkiyi alacağınız supplement’tir. Kullanım sonrası hacim artışına en fazla katkıyı kreatin vermektedir.

Kreatin Hangi Amaçlar İçin Kullanılmaktadır?

-Kas hacminde artış,

-Patlayıcı güçte artış,

-Antrenman performansında artış,

-Yağ yakımında artış.

Kreatin bu amaçlara uygun bir takviyedir. Bu faydaları vardır. Sizde bir takviye kullanmak istiyorsanız ama ne kullanacağınızı bilmiyorsanız bu amaçlar doğrultusunda kreatin kullanımı yapabilirsiniz.

Bcaa Nedir?

Bcaa, birleşik dallı amino asit zinciridir. 3 amino asitten meydana gelmektedir. Lösin, İzolösin ve Valin amino asitlerinin birleşimine BCAA adı verilmektedir. Bu amino asitler vücudumuz tarafından üretilemeyen ve dışarıdan almakta zorunlu olduğumuz amino asitlerdir. Besinler yoluyla günlük olarak ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekir. Spor yapmayan insanlar için bile çok zor olan bu durum spor yapan insanlarda çok daha fazla zorlaşmaktadır. Günlük çok fazla gıda tüketmek gerekebilmekte ve bu durumda da vücudumuza zarar verebilmekteyiz. Bu sebeple bcaa takviyesi almamız en uygun çözümdür. Hem besinlerin sağladığı kalitede amino asitleri vücudumuza sunmuş oluyoruz hem de bunu çok az kalori ile ve sıfır karbonhidrat ve yağ oranıyla yapıyoruz. Bcaa vücudumuz açısından en önemli takviyelerden bir tanesidir. Protein sentezini arttırması gibi faydaları bulunmaktadır. Kas kaybını önlemek, yağ yakımını arttırmak, kas hacminde artış sağlamak, kas ağrılarını azaltmak, vücut işlevlerinin yerine getirilmesi konusunda yardımcı olmaktadır. Bunca faydası olan bir amino asit ise sporcular tarafından altın değerindedir.

Bcaa Hangi Amaçlar İçin Kullanılmaktadır?

-Kas kütlesinde artış,

-Protein sentezinde artış,

-Yağ yakımında artış,

-Kas kaybını minimize etme,

-Kas onarımında artış.

Bu gibi faydaları mevcuttur. Bcaa amino asidi yüksek tempoda antrenman yapan bireyler tarafından çoğu zaman ilk sırada tercih edilen amino asitlerden biridir.

Glutamin Nedir?

Glutamin vücudumuz tarafından doğal yollarla üretilebilen bir amino asittir. Glutamin amino asidi vücudumuzun genel sağlığı için çok önemli bir amino asit olarak bilinmektedir. Araştırmalar sonucunda saptanmış birçok faydası bulunmaktadır. Kullanım sonrasında çok net bir şekilde etkisini görebileceğiniz bir amino asittir. Doğal olarak kırmızı et, tavuk eti ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, stresli zamanlarda ve yüksek tempolu spor yapılan zamanlarda glutamin depoları boşalabilmektedir ve bu amino asidin seviyesi vücudumuzda düşmektedir. Özellikle antrenman sonrası ve gece yatmadan önce kullanımda yorgunluğu ve kas ağrılarının azaldığını hissedebiliyorsunuz. Glutamin amino asidinin hormonlarda artış sağladığı ise araştırmalarca kanıtlanmıştır. Hormon artışı ve çok hızlı onarım görevleri olan bu amino asidin kas gelişimine katkısı oldukça fazladır.

Glutamin Hangi Amaçlar İçin Kullanılmaktadır?

-Kas ağrılarında azalma,

-Yorgunlukta azalma,

-Kas kütlesinde artış,

-Hormonlarda artış.

Bu gibi faydaları mevcuttur. Günlük ihtiyacımız kadar glutamin kullanmamız daha sağlıklı bedenlere sahip olmamıza yardımcı olacaktır.

Hangisini Kullanacağım?

Bu amino asitlerin ne olduğunu, ne işe yaradığını çok açık bir şekilde belirttik. Zaten bunları okuduktan sonra sizde bu amino asitlerin genel olarak aynı amaçlara hitap ettiğini biliyorsunuz. Ufak tefek farklar haricinde bu ürünlerin hepsi kas kütlesinde artış amacıyla kullanılmaktadır. Bunların haricinde ek faydaları bulunmaktadır. Mesela bcaa ve kreatin kullanımı yapıyorsunuz fakat antrenman sonrası ve sabah uyandığınız zamanlarda çok fazla kaslarınızda ağrı oluyor. Bu zamanlarda glutamin kullanımı yapmanız sizin için çok faydalı olacaktır. Kaslarınızın bir zaman sonra gelişmediğini düşünüyorsanız bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz. Ve bu yanlış muhtemelen beslenmenizden kaynaklanıyordur. Bu zamanlarda takviye kullanmaktan kaçınmayın. Genel olarak amino asitlerin hepsini tüketmek sizler için çok daha faydalı olacaktır. Bunların haricinde bir veya iki ürün kullanımı yapacaksanız ek faydalarına bakıp ürün tercihi yapabilirsiniz. Enerji ve hacim artışı için kreatin, protein sentezi ve kas kütlesi için bcaa, hormon artışı ve kas ağrılarında azalama için ise glutamin gibi.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir