Spor birçok insanın hayatında vazgeçilmez aktivite olarak yer alır. Günlük ihtiyacı kadar spor yapan insanlar kendilerini daha mutlu ve zinde hissederler. Bu nedenle spor yapmak bir devamlılık halini alır ve zamanla kişide alışkanlık olur. Çoğunluğu erkek grupları olmak üzere bayanlarda da görülen vücut geliştirme çalışmaları giderek yayılmaktadır.
Kas yapmak, güzel bir vücut görünümüne sahip olmak artık sadece sporcuların hedefi değildir. Günümüzde de birçok kesim fit bir görünüme sahip olmak ve özgüvenini artırmak için spor salonuna kaydolmakta ve vücut geliştirme sporu yapmaktadır.
Sporda Düzenli Program Başarıya Ulaştırır
Vücut geliştirme programlarında mutlaka daha önceden bu eğitimleri almış tamamlamış ve alanında uzman bir eğitmenden eğitim almak gerekir. Eğitmen kendi aldığı eğitimlerden yola çıkarak kişiye en sağlıklı yoldan egzersiz eğitimini verecektir. Bu şekilde sporcusunu doğru bir şekilde geliştirerek olası bir sakatlık durumu yaşanmasının önüne geçilir.
Vücut geliştirme egzersizleri uzun yıllar denenen ve başarı gösteren hareketler ile oluşturulmuştur. Doğru taktik ve doğru hareketler ile yapıldığında yüksek oranda başarı sağlar. Spora yeni başlayan bir kişinin bu doğru taktikleri bir anda bilmesi mümkün değildir. Gelişi güzel yapılan sporlarda da istenilen başarılar sağlanamaz. İlk günden itibaren doğru teknikler ile başlanmalı ve program dâhilinde ilerlenmesi gerekmektedir.
Yeni Başlayanlar İçin Hangi Program Uygundur?
Son dönem sıkça karşılaşılan fitness salonları, haftada 3 günü vücut geliştirme günü olarak planlamıştır. 1 gün antrenman 1 gün dinlenme şeklinde. Her gün vücut geliştirme sporunun yapılmayacağı konusunda da ortak görüşe sahiptirler. Çünkü kasların da antrenman sonrası gelişmesi için dinlenmeye ihtiyacı vardır.
Haftanın belirli günlerine yayılacak 3 günlük bir vücut geliştirme programı ile sporcularına sağlıklı bir program sunarlar. Eğitmenin önemi belki de en çok burada ortaya çıkmaktadır. Bu 3 günlük eğitimde neler yapılacağı, başlama ve bitiş hareketlerinin ne olacağı, hareketlerin kaçar sayı ve setlerde yapılacağı, aralarda verilecek molaların kaçar dakika olacağı en doğru şekilde eğitmenler tarafından bilinir. Eğitmen olmadan yapılacak bir sporda ya her gün spor yaparak vücut zorlanır ya da haftanın belirsiz günlerinde eksik hareketlerle geliştirme sporu yapılmaya çalışılır.
Vücut Geliştirmede Beslenmenin Önemi
Spor yapan bireylerin özellikle de vücut geliştirmeye yapmaya karar verdiklerinde beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Fast-food ürünlerinin tüketilmemesi gerekirken protein içeren gıdaların vücuda alınması oldukça önemlidir. Uzman eğitmenlerin hazırlayacağı bu protein ağırlıklı beslenme programları, kasları daha da güçlendirir ve kişiye enerji verir.
Protein tozu başta olmak üzere spor esnasında kullanılan takviye gıdalardan maksimum fayda sağlamak içinse eğitmen tavsiyesi en önemli bilgi kaynağı olacaktır.
Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Protein Tozu Kullanmak Gerekli mi?
Sporda Sıkça Yapılan Hatalar
Spor salonlarındaki aletler gelişi güzel kullanıldığında çoğu zaman istenilen sonucu vermez. Bu aletlerin doğru bir nefes egzersizi ile birlikte kullanılması gerekir. Kullanılacak vücut geliştirme aletlerinin de zorluk seviyeleri bulunmaktadır. En hafiften başlayarak ağırlaşan bu seviyeler belirli süreler ile artırılarak kullanılmalıdır. Aletlerin zorluk seviyelerini de yine program aşamalarına bağlı olarak eğitmen planlar.
Spor salonlarında ne kadar hızlı spor yapılırsa o kadar çabuk sonuç alınacağına dair bir ön yargı vardır. Bu nedenle yoğun bir tempo sarf edilir. Vücut geliştirme aletleri bir anda kullanılmaya başlanır ve acele edilerek hemen en ağır hareketler yapılmaya çalışılır. Bu konuda uyarıda bulunan uzmanlar acele edilmemesi gerektiğini ve düzenli bir programa uyulması gerektiğini vurgular.
Hızlı programın vücutta ekstra bir faydası bulunmaz. Günlük programa göre çalışan ve yoğun tempo ile spor yapan iki kişi arasında hiçbir fark görülmemektedir. Aksine yoğun ve programsız çalışan kişilerde kas yorgunluğu ve vücut hantallığı görülür. Bu da vücudu olumsuz etkiler.