Spora Başlama Yaşı Kaçtır?

Via Bottomlayercz0 / Pixabay

Çocuğun spora başlaması gereken yaşı bilmek son derece önemlidir. Çocuk sağlığı bilgilerine göre, bir çocuk 6 ya da 7 yaşına kadar organize takım oyunu için duygusal ve fiziksel olarak hazırdır. O zamandan önce, dikkat süreniz ve koordinasyonunuz spor için gerekli becerilerle iyi bir şekilde eşleşmeyebilir. Bu yüzden spora başlama yaşı merak ediliyorsa bu yaş 6-7 yaş arası olmalıdır. Bundan daha aşağı yaşlar spora başlama yaşı için çok uygun değildir. Daha çok oyun tarzı sporlar belki küçük küçük oynatılabilir fakat tam bir spor yaşı olarak 6 yaş aşağısının uygun olduğu söylenemez.

 

Çok Erken Spora Başlamak İyi Değil

Çocuğunuz bahçede bir top tekmelemeyi ve garaj yolunda bisiklet sürmeyi sevebilir ancak bu onun spor için hazır olduğu anlamına geldiğini göstermez. Okul öncesi yaş kadar küçük çocuklar için organize sporlar mevcut olsa bile, birinci sınıf öğrencisi diğerleriyle iyi oynamak için çok daha uygundur. Aslında, 6 ya da 7 yaşlarında bir çocuk topu bir takım arkadaşına geçirmek, koçu dinlemek ve oyuna anne ve babaya el sallamaktan daha fazla dikkat etmek gibi kavramları çok iyi kavramaktadır.

Çocuklar farklı gelişir, bu nedenle belki de anaokulu çağındaki çocuğunuz henüz sadece eğlence sporlarına hazırdır. Sadece çocuğun oynamak için gerekli fiziksel, zihinsel ve sosyal becerilere sahip olduğundan emin olmak gereklidir, çünkü hazır olduğunda başarılı olması da daha muhtemel olacaktır.

 

Okul Öncesi Çocukların Spor ile İlişkisi

Okul öncesi çocukların çoğunun atma, yakalama veya sıraya girme gibi becerilerde ustalaşmadığı bilgisi uzmanlarca verilmekte. Bu nedenle, 4 yaşındaki çocuğunuz oyunun kurallarını anlamakta zorluk çekiyorsa veya oynamak için gereken becerileri yoksa çocuk bu durumda sinirlenebilir. Çocuğa sporun kötü tanıtılmasına da neden olur. Bu nedenle uygun yaşın faydaları oluşana kadar spora başlatmamak gerekir.

Küçük çocuğunuzun rekabetçi takım oyunu için hazır olmaması, spor yapamayacağı anlamına gelmez. 2 – 5 yaş arasındaki çocukların eğlenceli, işbirliği ve temel becerileri vurgulayan etkinliklerden yararlanabileceğini belirtilmektedir. Kazanmaktan ziyade zevk alabileceği eğlenceli bir program arayın ve çocuğunuzu o yönde geliştirin.

 

Yaşa Uygun Aktiviteler Düşünün

Via Sevenheads / Pixabay

Çocuğunuzun belirli spor veya aktiviteler için doğal tercihleri olması olağan bir durumdur. Çocuğunuzun yaşını, olgunluğunu ve yeteneklerini göz önünde bulundurarak buradan başlamalısınız.

 

2 ila 5 Yaş Arası

Yeni yürümeye başlayan çocuklar ve okul öncesi birçok temel harekete hâkim olmaya başlıyorlar ancak çoğu organize spor için çok küçük oldukları aşikâr. Düzenli sporlara katılan yeni yürümeye başlayan çocuklar tipik olarak gelecekteki spor performansları açısından uzun vadeli bir avantaj elde edemiyorlar. Bu yaşta, yapılandırılmamış ücretsiz oyunlar genellikle en iyisidir. Örneğin;

  1. Koşu
  2. Atma
  3. Yüzme

 

6-9 Yaş Arası

Çocuklar büyüdükçe vizyonları, dikkat alanları ve mesafe atma gibi geçiş becerileri gelişir daha iyi olurlar. Ayrıca yönergeleri takip edebilmeleri daha iyi boyutlara ulaşır.

Bu yaş grubunda tercih edebileceğiniz oyunlar:

  • Beysbol
  • Koşu
  • Futbol
  • Jimnastik
  • Yüzme
  • Tenis
  • Dövüş sanatları

 

10 İla 12 Yaş Arası Spor Türleri

Bu yaşta, çocuklar olgun vizyona ve spor stratejilerini anlama ve hatırlama yeteneğine sahip olmaktadır. Bu çocuklar genellikle futbol, ​​basketbol, ​​hokey ve voleybol gibi karmaşık beceri sporlarına katılmaya hazır olmaktadır. Ancak, ergenliğin neden olduğu büyüme hızlarının çocuğun koordinasyonunu ve dengesini geçici olarak etkileyebileceğini unutmamak lazımdır.

Çocuğunuzun katıldığı sporlar ne olursa olsun, uygun bir teknik ve hareket temeline sahip olduğundan emin olmalısınız. Golf ve tenis profesyonelleri gibi antrenörler ve spor uzmanları yardımcı olabilir.

15-16 yaş periyodundan sonra, kişiye özgüven sağlayan vücut geliştirme sporu dâhil olmak üzere kuvvet gerektiren çeşitli sporlara da ilgilerine göre başlayabilirler.

 

Via Dw-Lifestylefotografie / Pixabay

 

Yakın Temas Sporları

Çocuğunuzun bir temas sporuna katılmasına izin vermeden önce yaşını, olgunluğunu ve fiziksel boyutunu düşünmelisiniz. Fiziksel temas, saldırganlık ve rekabet içeren sporlar çocuğunuz için gelişimsel olarak uygun mu veya çocuğunuz bundan zevk alacak mı?

Çocuklar farklı yaşlarda ergenliğe girdiklerinden, aynı cinsiyetteki çocuklar arasında, özellikle de erkekler arasında çarpıcı fiziksel farklılıklar olabilmektedir. Bu fiziksel özellikleri de dikkate aldığımızda bir ebeveyn olarak bütünü düşünüp çocuğumuz hakkında karar vermek en doğru tercih olacaktır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir