Bütçenizi Yormadan Alabileceğiniz 5 Sağlıklı Gıda

Uygun fiyatlı sağlıklı gıdalar
Uygun fiyatlı sağlıklı gıdalar
Via yilmazfatih /Pixabay

Günümüzde doğru bir şekilde beslenmek için organik ve sağlıklı gıdaların tercih edilmesi gerektiği herkes tarafından bilinir. Fakat bunun için ödenecek rakamların daha fazla olduğuna dair bir inanış vardır. Süpermarketler ve ilgili alanlar incelendiğinde, organik gıdaların gerçekten pahalı olduğu söylenebilir. Ancak bu durum, sağlıklı beslenmenin maliyetinin her zaman fazla olduğu anlamına gelmez.

Sağlıklı beslenmek istiyorsanız, bazı hususlara dikkat ederek bunu düşük bir bütçe ile bunu sağlayabilirsiniz. Bunun için istediğiniz gıdaları değil, sağlıklı ve fiyatı uygun olan gıdaları tercih etmeniz gerektiğini sakın unutmayın. Yazımızın devamında bütçenizi yormadan alabileceğiniz 5 sağlıklı gıda hakkında detaylı bilgiler vardır. Bu bilgiler sayesinde çok düşük bütçelerle sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

 

1. Ay Çekirdeği

ay çekirdeği
Via nonnatthapat / Pixabay

Kuruyemiş denildiği zaman aklınıza badem ve ceviz gibi ürünler gelebilir. Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan bu tür ürünlerin fiyatları da yüksektir. Bundan dolayı düzenli olarak tüketmek bütçenizi zorlayabilir. Fakat bunların yerine ay çekirdeğini tercih edebileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, ay çekirdeği sizin bütçenizi zorlamayacak bir üründür. Güneşi takip etmesiyle ünlü olan ay çekirdeğinin içerisinde çok önemli besinler vardır. Bu yönü ile maliyeti düşük olmasına rağmen fındık ve benzer kuruyemişler kadar yararlıdır.

Ay çekirdeğinin içerisinde selenyum, bakır, magnezyum, E vitamini ve tiamin gibi çok önemli vitamin ve mineraller vardır. Bunlar, vücudunuz için gerekli olan besinlerdir. Dolayısıyla da ay çekirdeği tüketerek sağlıklı bireyler olabilirsiniz. Ayrıca yaklaşık 25 gram ay çekirdeğinin içerisinde 6 gram protein olduğu da unutulmamalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yağsız Kas Kazanımı İçin Püf Noktalar

 

2. Darı

darı
Via frankin1212 / Pixabay

Medya organları incelendiğinde insanlar için sağlıklı besin olarak kinoa gibi ürünlerin ön planda olduğu görülür. Fakat gerçek tam olarak böyle değildir. Darı, hala günümüzün en önemli besin kaynaklarından birisidir ve oldukça da sağlıklıdır. Fiyatı, kinoa ve benzer gıdalara göre neredeyse %50 daha ucuz olan darı, insan vücudu için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlar. Günümüzde Asya ve Afrika kıtasının temel besin maddesi olan darı, antioksidan maddeler içerir. Ayrıca içeriğinde yüksek miktarda magnezyum da vardır.

Yapılan bir takım araştırmalara göre ABD’de yaşayan insanlarda en fazla görülen besin eksikliği listesinin üçüncü sırasında magnezyum vardır. Bir bardak magnezyum, günlük ihtiyacın yarısından fazlasını karşılar. Magnezyum tip 2 diyabet, kalp rahatsızlıkları ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engeller. Bu durumlar dikkate alındığında, sağlıklı beslenme için bu gıdanın tüketilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkar. Bütçenizi zorlamadan düzenli olarak darı tüketebilir ve sağlıklı yaşayabilirsiniz.

 

3. Mercimek

mercimek
Via JerzyGorecki / Pixabay

İnsan bedeni, sürekli olarak proteine ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan bu protein, hem hayvansal hem de bitkisel gıdalardan alınabilir. Bitkisel gıdalar denildiğinde, akla gelen seçeneklerden birisi de mercimektir.

Mercimek lifli bir besindir ve tüketilmesi durumunda insan vücudunu olumlu etkiler. İçerisinde demir, folat, B-2 ve B-3 vitaminleri yer alır. Diyet dönemlerinde de tüketilebilen bu gıdanın hazırlanması da oldukça pratiktir. Fasulye gibi suda bekletilmesi gerekmez ve çok kısa bir sürede hazır hale getirilebilir. Düzenli olarak tüketilmesi, sindirim sistemini olumlu etkiler. Bu durum ise bütün vücudun olumlu etkilenmesi anlamına gelir. Oldukça düşük fiyatlı olan mercimek, düzenli olarak tüketilmelidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Protein İçeren Besinler

 

4. Midye

midye
Via RitaE / Pixabay

Sağlıklı yiyecekler denildiği zaman akla ilk olarak gelen seçeneklerden birisi de deniz ürünleridir. Denizden çıkan balıklar, içerdikleri omega 3 ve diğer besinler ile dikkat çeker. Uzmanlar da bu gıdaların düzenli olarak tüketilmesini tavsiye eder. Deniz ürünleri denilince akla ilk olarak somon, karides, levrek gibi balıklar gelir. Bunlar oldukça sağlıklıdır, fakat fiyatları çok fazladır. Bütçenizi zorlayan bu balıkların son dönemlerde çiftliklerde yetiştirildiği de bilinir. Çiftliklerde antibiyotik ve benzer yöntemler uygulanır. Bu durum ise balıkların kalitesini düşürür. Bu noktada size hem daha sağlıklı, hem de daha ucuz bir besini önerebiliriz: Midye.

Midyeler de deniz ürünüdür ve içerisinde yüksek miktarda omega 3 yağı vardır. İnsan vücudu için gerekli olan diğer besinleri de içerir. Bu deniz ürünleri de son zamanlarda çiftliklerde yetiştirilir. Fakat bunların yetiştirilmesinde antibiyotik ve diğer uygun olmayan yöntemler kullanılmaz. İçerisinde omega 3 dışında selenyum ve B-12 vitamini yer alır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bulk Dönemi Nedir? Ne İşe Yarar?

 

5. Bütün Tavuk

Bütün Tavuk
Via Wow_Pho / Pixabay

Tavuk, içerisindeki besinler ile insan vücudu için sağlıklı olan bir seçenek olarak dikkat çeker. Marketlerde parçalar şeklinde satılan seçeneklerin pahalı olduğu düşünülebilir. Fakat bütün tavuk aldığınızda, fiyatının çok daha uygun olacağını görürsünüz. Bundan dolayı bütçenizi zorlamadan bütün tavuk alabilirsiniz. Hazırlaması, sizi biraz yorabilir fakat bütçenizi yormayacağını unutmayın. Bütün tavuğu hazırlaması da sandığınız kadar yorucu değildir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir