Daha Fazla Yağ Tüketerek Daha Fazla Yağ Nasıl Yakılır?

Yağ Tüketerek Nasıl Yağ Yakılır?
Yağ Tüketerek Nasıl Yağ Yakılır?
Görsel: Katherine Hanlon / Unsplash

Vücutta bulunan yağları yakmanın farklı yolları vardır. Ancak birçok uzmana göre yağlardan ve yağlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Bu görüşe tam ters olacak şekilde, yağ tüketerek yağlarınızı yakmanızın mümkün olduğunu iddia eden uzmanlar da vardır. Evet, başlangıçta çok mantıklı durmayan bu iddia ile yağlarınızdan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz. Gelin, şimdi bunu nasıl yapabileceğinize biraz yakından bakalım.

 

Doğru Yağları Tüketerek Yağ Yakmak Mümkün Mü?

Vücudumuzun besin kaynaklarını genel olarak 3 ana sınıfta toplamak mümkündür. Bunlar; karbonhidratlar, proteinler ve yağlar. Karbonhidratlar, vücut tarafından hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürülmesi ile bilinir. Proteinler ise kas yapımında kullanılması ile dikkat çeker. Konu yağlara geldiğinde ise insanların kafasında farklı tereddütler oluşur ve genellikle uzak durulması gerektiği noktasında birleşilir. Ancak durum tam olarak böyle değildir.

Tüketilebilecek farklı yağ türleri vardır. Bunların bir kısmı vücut için son derece zararlı iken, diğer kısmı ise oldukça yararlıdır. Bundan dolayı sağlıklı yağların periyodik olarak tüketilmesi gerekir. Şimdi bu yağların vücuda sağladığı yararları inceleyelim:

  • Vücut fonksiyonlarının çalışması için görev yaparlar. Örneğin; A, D, E ve K vitaminlerinin vücut tarafından emilmesini sağlarlar.
  • Yağlar, testosteron üretimini sağlarlar. Bu durum ise kasların inşa edilmesinin kapısını açar.
  • Enerji için karbonhidratlar yeterli gelmediğinde devreye girer ve vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Hücre zarı ve cildin esnek bir yapıya sahip olmasında rol alır.

Yağların yararları genel olarak bu şekildedir. Şimdi yağ yeme ile yağ yakmanın ilişkisine gelelim. Yağlar, zor sindirilen besinler olarak bilinir. Bundan dolayı insanlara daha uzun süre tokluk hissi verirler. Böylece yemek yeme hissi ortadan kalkar ve bu durum, sizin zayıflamanıza yardımcı olur.

Eğer insanlar yeteri kadar sağlıklı yağ tüketmezler ise vücut tarafından enerji ihtiyacı için kas yıkımı gerçekleştirilir. Bu durum ise metabolizma hızının ciddi şekilde düşmesine neden olur. Böylece yağ yakımı da yavaşlar. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken temel husus, sağlıklı yağların yeteri kadar tüketilmesidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yağsız Kas Kazanımı İçin Püf Noktalar

 

Sağlıklı Yağlar Hangileridir? Etkileri Nelerdir?

Yağ Tüketerek Yağ Yakma
Görsel: Jessica Lewis / Unsplash

Sağlıklı yağ denildiği zaman bunların hangileri olduğunu herkes merak eder. Tüketilebilecek çok fazla yağ türü vardır. Sağlıklı yağlar; tekli doymamış (mono) ve çoklu doymamış (poli) yağlar olarak ikiye ayrılır.

Tekli doymamış yağ kaynakları;

  • Avokado
  • Fıstık
  • Badem
  • Zeytinyağı
  • Tohumlar

Çoklu doymamış yağ kaynakları ise;

  • Ton balığı
  • Somon
  • Ceviz
  • Soya fasulyesi
  • Kanola

Bu besinlerde bulunan omega-3 ve omega-6 çoklu doymamış yağlardır.

Mono yağ kaynaklarını düzenli olarak tüketmek, vücudun LDL[1]  denilen kötü kolesterolle daha etkin bir şekilde savaşmasını sağlar. Poli yağ tüketimi ise beynin güçlenmesinde rol alırken, iltihap üzerinde engelleyici etkiye sahiptir. Bu 2 yağ türünün en önemli etkilerinden birisi de kan şekerini sabitlemeleridir. Bu sayede karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklere karşı duyulan isteği net bir şekilde azaltırlar. Ancak bu noktada son derece dikkatli olunması ve porsiyon boyutunun ayarlanması gerekir. Eğer porsiyon boyutu, olması gerekenden fazlaysa yağların yarardan çok zarar getirmesi söz konusu olabilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Bir İnsanda Olması Gereken Yağ Oranı

 

Trans Yağlar Zararlı Mı?

Gıdaların içerisinde trans yağların olup olmadığını anlamak için paketlerin üzerindeki bilgilerin incelenmesi yeterli olacaktır. Kısmi hidrojen içeren yağ olarak ifade edilen trans yağların kullanılmasının temel hedefi, ilgili ürünün raf ömrünün uzatılmasıdır. Kimyasal olarak değiştirilmiş olan bu doymamış yağlar, vücutta farklı sorunlara neden olabilir. [2] Bunlar;

  • Vücut içinde kronik iltihaplanma
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Tip 2 diyabet
  • Kanser
  • Felç

Yukarıda bahsedilen etkiler incelendiğinde, trans yağların ne kadar zararlı olduğu çok daha net görülecektir. Bundan dolayı trans yağlardan tamamen uzak durulması gerekir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: 7 Günde Vücudunuzdaki Yağları Parçalayın

 

Doymuş Yağlar Zararlı Mı?

Oda sıcaklığında katı halde kalabilen yağlara, doymuş yağ olarak isimlendirilir. Bu tür yağların kötü kolesterolü (LDL) yükselttiği ve kalp krizi riskini arttırdığına inanılır. Ancak buna karşın vücut içinde birçok yararlı fonksiyonda görev aldıkları da bilinir. Bundan dolayı az miktarda doymuş tüketilmesi, uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Yağ tüketiminin yaklaşık olarak %10’luk bölümünün doymuş yağlardan oluşması gerekir. Ancak bu oranın kesinlikle geçilmemesi gerekir.

Hala Yeterli Seviyede Yağ Yakamıyorsanız Yağ Yakıcı Destek Ürünlerimizi Buradan İnceleyin

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir