Yeni Başlayanlar İçin Paleo Diyeti

Paleo Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Paleo Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Görsel: Louis Hansel / Unsplash

Klasik diyetlerden farklı etkilere sahip olduğu bilinen paleo diyetini daha önce denediniz mi? Bu diyet sayesinde kilo verebilir, şişkinliklerinizden kalıcı olarak kurtulabilir, aknelerinizi temizleyebilir ve migren ağrılarınızı geride bırakabilirsiniz. Birçok ünlü ismin de yapmış olduğu paleo diyetinin sonuçları, sizi fazlasıyla şaşırtacaktır. Peki, paleo diyeti nedir, paleo diyeti nasıl yapılır, faydaları nelerdir? Gelin, şimdi hep birlikte bu soruların cevaplarını verelim.

 

Şaşırtıcı Sonuçlar Veren Paleo Diyeti Nedir?

Geleneksel diyet mantığından biraz daha farklı olan paleo diyeti, sadece kilo vermenizi sağlamaz. Aynı zamanda vücudunuza farklı olumlu etkiler de yapar. Bu diyetin temel yemek listesinde meyveler, sebzeler, kuruyemişler, yumurtalar, deniz ürünleri, tahıllar, sağlıklı yağlar ve süt ürünleri vardır. Ağırlıklı olarak protein içeren besinlerden oluşmaktadır. Diyeti yaparken dikkat etmeniz gereken kesin kurallar vardır. Bahse konu kurallara uymadığınız takdirde, diyetin etkisi kısıtlı olacaktır.

Paleo diyet esnasında dikkat etmeniz gereken temel hususlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Rafine tahıl ve şekerlerden uzak durulacak
  • İşlenmiş gıdalardan kaçınılacak
  • Gluten içeren besinler tüketilmeyecek
  • Alkol ve sigara kullanılmayacak
  • Şeker yerine doğal tatlandırıcılar tercih edilecek

Paleo diyetin ne zaman ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Geçmişte insanların avcı-toplayıcı özelliklerinden yola çıkılarak geliştirilmesi, temellerinin binlerce yıl öteye dayanmasına neden olur. Ancak bu beslenme şeklinin bir diyet haline gelme çalışmalarının ilk olarak 1985 yılında başladığı bilinmektedir.

Geliştirilen paleo diyeti, internet ve benzer araçların yaygınlaşmaya başlaması ile 2008 yılında popüler hale geldi. Diyeti deneyerek olumlu sonuç alanlar, bu sonuçları internet ortamında diğer insanlar ile paylaştı. Böylece kısa bir süre içinde çok geniş kitlelere yayıldı. Yayılma hızı dikkate alındığında dahi, söz konusu diyetin ne kadar başarılı olduğu anlaşılmaktadır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yüksek Protein ve Az Karbonhidrat İçeren 8 Gıda

 

 

Paleo Diyetinin Faydaları Nelerdir?

paleo diyetinin faydaları
Görsel: Healthguru / Pixabay

Öncelikle bu diyetin faydalarına odaklanmak yerine, bütüncül beslenmeye nasıl etki ettiğine bakmak çok daha doğru olacaktır. Porsiyonların doğru boyutta olması ve bunların içinde gerçek yiyeceklerin bulunması, kan şekerini ve hormonları dengeler. Böylece beslenmeniz, bir süre sonra düzene girer. Vücudunuzun farklı nedenlerden dolayı gereksiz yere açlık hormonu salgılamaması, belki de bu diyetin en önemli faydasıdır.

Modern toplumlara bakıldığında, insanların yedikleri gıdaların genellikle benzer olduğu görülecektir. Ortalama bir insanın yediklerinin %70’lik bölümü; işlenmiş şekerler, süt ürünleri tahıllar ve bitkisel yağlardan meydana gelir. Daha açık bir ifade ile yediklerimizin önemli bir kısmı işlenmiş gıdalardır. Paleo diyet, bu tür gıdalardan uzak durulmasını zorunlu tutar. Atalarımızın beslendiği gibi beslenmemiz gerektiğini vurgular. Bunun için marketlerden gerçek gıdalar ve doğal gıdalar almanız gerekir. Söz konusu gıdalarla bir süre beslendikten sonra vücudunuz kendiliğinden değişmeye başlayacaktır.

Diyet yukarıdaki bilgiler ışığında son derece mantıklı görünebilir. Ancak bu diyete yönelik bazı önemli eleştiriler olduğunun altının çizilmesi gerekir. Öncelikle burada esas olan “gerçek gıdaların” tüketilmesidir. Bunun için bütün işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiği tavsiye edilir. Bu noktada süt ürünleri, tahıllar ve baklagiller gibi ürünlerin işlenmemiş halini bulmak zor olabilir. Dolayısıyla da bu diyeti uygulananların burada bahsedilen gıdalardan mahrum kalması söz konusudur. Uzmanlar, bunun farklı sorunlara neden olabileceğini belirtmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen Whey Protein Tozu Markaları

 

 

Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?

Paleo Diyeti Nasıl Uygulanır?
Görsel: Janeb13 / Pixabay

Bu diyetin yararları çok fazladır. Ancak uygulanmasının aynı derecede kolay olduğunu söylemek zordur. Çünkü diyetin temelinde, beslenme alışkanlıklarının kalıcı olarak değiştirilmesi yatar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel husus, kademeli geçiştir. Bütün değişimi bir anda yapmak yerine, zamana yaymak daha kolay olacaktır. Örneğin; ilk hafta süt ürünlerini, diğer hafta tahıl ve baklagilleri değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Bir diğer önemli husus ise mutfağınızın temizlenmesidir. Eğer elinizin altında işlenmiş gıdalar bulunursa, bunları yemekten kendinizi alamayabilirsiniz. Dolayısıyla da diyete başlamadan önce mutfağınızdaki bütün işlenmiş gıdalardan hızlı bir şekilde kurtulmanız gerekir.

Paleo diyetine ilişkin uzman görüşleri, genellikle 85/15 veya 80/20 oranının yeterli olduğunu ifade ediyor. Yani tükettiğiniz gıdaların en az %85’inin burada bahsedilen kurallara uygun olması gerekir. Böylece diyetin sağlamış olduğu bütün faydalardan yararlanmanız söz konusu olacaktır.

Paelo diyeti uygulamanın zor yanlarından birisi, dışarıdan alınan yiyeceklerin içerisinde nelerin olup olmadığının tam olarak bilinmemesidir. Örneğin; restoranda yediklerinizin içinde işlenmiş gıdaların kullanılmadığını kesin olarak söyleyebilir misiniz? Bundan dolayı yiyeceklerinizi kendinizin hazırlaması, çok daha doğru olacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yağ Tüketerek Daha Fazla Yağ Nasıl Yakılır?

 

 

Paleo Diyeti Yaparken Bilinmesi Gerekenler

Bu diyeti uygulamaya başlamadan önce bilmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Söz konusu hususlara ilişkin detaylar, genel hatları ile şu şekilde sıralanabilir:

  • Diyete ilişkin her şeyin yolunda gitmeyeceğini ve bazen zorlanacağınızı kabul edin. Hatta bazen işlenmiş gıdalara, bilerek geri dönmeniz dahi söz konusu olabilir. Bu tür hatalar ve zorluklar, sizi kesinlikle vazgeçirmemelidir.
  • Artık dışarıdan aldığınız gıdaların içerisinde neler olduğunu detaylı olarak incelemeniz gerekir. Bu noktada bazı gıdaların içerisindekilerin kodlarla açıklandığını unutmamalısınız. Söz konusu kodların ne anlama geldiğini anlamak için kod okuyucusundan yararlanabilirsiniz.

* Paleo diyeti veya herhangi farklı bir diyete başlamadan önce doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışmanız önemlidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir