Aerobik Yapmanız İçin 6 Geçerli Sebep

Aerobik Yapmanın 6 Faydası

Aerobik Yapmanın 6 Faydası

Aerobik insanların yorulmadan yapabildikleri, kalbi ve akciğeri güçlendirirken aynı zamanda kandaki oksijen miktarını artıran egzersizlerin geneline verilen isimdir. Bisiklet sürmek, yürüyüş, koşu ve yüzme bu aerobik egzersizlerinin sadece birkaç tanesidir. Bu egzersizlerin en önemli özelliği yapılırken kişi nefes nefese kalmamaktadır. Kişinin ekstra bir efor sarf etmesi gerekmez. Vücudun dinç olması için en az bir tanesinin düzenli olarak yapılmasında fayda vardır. Aerobik yapmak için çokça neden bulunmaktadır. Biz en önemli 6 nedeni sizler için inceledik.

 

1. Kilo Vermede Etkili Olması

Günümüzde birçok insanın ortak sorunu aşırı kilolardır. Aşırı kilolar konusunda ilk akla gelen diyete başlamak olur. İlk olarak beslenmenin kontrol altına alınması yanlış bir adım değildir. Tek başına diyet çok da yeterli olmayabilir. Dengeli kilo verilemediği için bir süre sonra verilen kiloların geri alınması durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle diyeti düzenli olarak yapılabilinecek bir aerobik ile desteklemek oldukça faydalı olacaktır. Sadece diyet uygulanırsa vücutta su ve kas kaybına neden olabilir bu da fayda sağlamak yerine zarar bile verebilir. Vücuttaki fazla yağların yakılabilmesi için vücudun hareket halinde olması gerekir. Aerobik sindirim sistemini de düzenlediği için kilo veriminde ayrıca etki sağlayacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Zayıflamak İsteyenlerin Yapması Gereken Spor Türleri

 

2. Kan Dolaşımını Hızlandırması

Aerobik egzersizlerinin en önemli yararı kalbi güçlendirerek kalbe daha sağlıklı kan pompalamasını sağlamaktır. Sağlıklı bir şekilde kan pompalanması demek vücuttaki kan dolaşımının hızlanması demektir. Bu sebeple kan dolaşımı ve basıncıyla alakalı olan birçok hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olur.

 

3. Kalp Sağlığını Koruması

Düzenli olarak aerobik egzersizi yapan bir kişi kontrollü bir şekilde daha fazla nefes alıp verecektir. Doğru şekilde alınan o nefesler damarlara ulaşır ve kanın daha iyi dolaşmasını sağlar. Kan dolaşımının iyi olması ise daha sağlıklı ve daha verimli bir kalbe sahip olmak demektir. Bu egzersizler hafif olduğundan kalbi yormayacaktır.

Egzersiz esnasında tempoda ara ara değişiklikler yapılması daha yararlı olacaktır. Bundan kasıt egzersiz 5 dakika hafif tempoda yapıldıysa 1-2 dakika temposu biraz artırılmalıdır. Aerobik egzersizlerinin etkili olabilmesi için düzenli olarak yapmak önem taşır. Günde 30 dakika egzersizler için idealdir. Bu 30 dakika bir seferde tamamlanabileceği gibi gün içinde 10’ar dakikalık zamanlara da yayılabilinir. Tek seferde yapılan daha etkili olacaktır. Yaş itibari ile aynı ilaç yazar gibi kişinin özelliklerine göre de uygun egzersizler belirlenmesinde fayda vardır.

 

Via OpenClipart-Vectors / Pixabay

 

4. Hastalık Riskini Azaltması

Aerobik egzersizleri en basitinden bağışıklık sistemini güçlendirerek grip gibi çok kolay yayılabilecek hafif hastalıkları önleyebilir. Bunun yanı sıra kalp dostu olan bu egzersizler kalp ile ilgili birçok rahatsızlığın da önüne geçebilmektedir. Genetik ya da çok ciddi boyutta bir problem yoksa kalbi aerobik ile korumak mümkündür.

Kilo kontrolünü sağlayacağı ve sindirim sistemini düzenleyeceği için obezitenin oluşmasına da engel olabilmektedir. Günümüzde aşırı kilonun sebep olduğu daha birçok hastalık mevcuttur. Bu hastalıkların bir nebze olsun önüne geçilebilmesi için düzenli aerobik yapılması yararlı olacaktır.

Kan basıncını düşürdüğü için tansiyon hastaları için de ilaç değerinde bir yöntemdir. Şeker hastalığını da kontrol altında tutma özelliğine sahiptir. Bunun gibi daha birçok hastalığa karşı yararı bulunur. Son yapılan çalışmalara göre bazı kanser hastalıklarının dahi oluşum riskini azaltabildiği gözlemlenmiştir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

 

5. Kemik Yapısına Olan Etkisi

Düzenli olarak yapılan aerobik egzersizleri kemik yoğunluğunu artırarak kemik yapısının güçlenmesine etki edecektir. Bunun faydası yaşlılık dönemimde daha çok hissedilecektir. Gençlik dönemimde sporla uğraşan kişilerde yaşlandıklarında kemik erimesi gibi bir problemle karşılaşma olasılığı azalmaktadır. Özellikle yürüyüş, koşma ve yüzme gibi aerobik egzersizler kemik erimesine karşı daha etkilidirler.

 

6. Vücudu Dinçleştirmesi

Vücudu dinçleştirmesi aerobik egzersizlerini yapmak için tek başına bile yeterli olacak bir nedendir. Günümüz koşullarında bitkin, yorgun, tükenmiş haldeki insanları sıklıkla görmekteyiz. Düzenli yapılan aerobik egzersizleri vücuttaki kan akışını düzenleyerek, kalbi güçlendirerek, uyku düzenini sağlayarak kişiye adeta derin bir nefes aldırır ve onu tazeler. Kalbi güzel çalışan bir insan daha dinç olur. Kendini dinç hisseden biri hem ruhen hem bedenen daha mutlu olacaktır. Günlük hayatında da kişinin daha pozitif ve verimli olmasını sağlayacaktır.

 

Via Rawpixel / Pexels

 

Aerobik Egzersizleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aerobik egzersizleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ise şunlardır;

  • Aerobik egzersizlerinden hemen önce ve sonra yemek yenmemelidir. Yemek yedikten bir süre sonra egzersiz yapılması hem sağlık açısından hem de egzersizin etkisi açısından önemlidir.
  • Egzersiz esnasında vücutta su kaybı olacağından sıvı tüketimine önem verilmelidir.
  • Düzenli aerobik yaparken beslenmenin de aynı ölçüde düzenli olması gerekir. Zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Aerobik egzersizlerine yeni başlayacak kişi hemen etki etsin düşüncesiyle bedenine aşırı yüklenme yapmamalıdır. Bu durumda ani hareketlerle sakatlanmalar veya vücutta hamlıklar meydana gelebilir.

Bu yüzden egzersiz süreleri gün gün artırılırsa daha faydalı olacaktır. Egzersizlerin 20-40 dakika arasında uygulanılması yeterli olmaktadır. Egzersizin çok yapılması değil her gün düzenli yapılması esas olandır. Antrenmanlarınızdan yarım saat önce ise SSN Carniflame yağ yakıcı ürününü kullanarak daha hızlı bir yağ yakımı sürecine girebilir ve antrenman esnasındaki performansınızı artırabilirsiniz.

SSN Carniflame Yağ Yakıcı Ürününü İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir