Vücutta doğal olarak bulunan aminoasitlerden olan taurin, birçok vücut fonksiyona direkt veya dolaylı olarak etki eder. Özellikle sporcular açısından büyük bir öneme sahip olduğu bilinir. Dolayısıyla dışarıdan alınacak taurin takviyeleri ile sporcuların ihtiyaçları etkin olarak karşılanabilir.
Taurin Nedir?
Taurin, insan vücudunda doğal olarak bulunan bir aminoasittir. Ayrıca bazı gıdalarda da bulunduğu bilinir. Yağın sindirilmesine yardımcı olan safranın en önemli bileşenlerindendir. Bunun yanında vücutta farklı rollere sahiptir. Bu rollerden bazıları şunlardır:
- Kalp fonksiyonunun düzenlenmesi (1)
- Bağışıklık sisteminin desteklemesi
- Sağlıklı görmenin korunması
- Beyin ve sinir sistemi fonksiyonunun desteklenmesi
Taurin; iltihaplanmayı azaltmak, egzersiz performansını iyileştirmek ve kalp hastalıkları riskini düşürmek gibi bazı etkilere de sahiptir. Enerji içeceklerinin içeriğinde yer alan bu aminoasit ayrıca et, balık ve süt ürünleri de dahil olmak üzere farklı gıdalarda bulunur. Takviye olarak da alınabilir.
Taurin Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?
Taurin, birçok olumlu etkiye sahiptir. Ancak dikkatli bir şekilde kullanılmadığında, bazı olumsuz etkilere de neden olabilir. Bu aminoasit; böbrek yetmezliği, şişmanlık, depresyon, hipertansiyon, gut haslığı, Parkinson, otizm, kısırlık ve kaygı durumu için uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Bu aminoasidin yarar ve zararları şu şekildedir:
Faydaları
Taurin faydaları, oldukça fazladır. Yukarıda ifade edilen hastalıklara iyi gelmesi haricindeki olumlu etkileri, şu şekilde sıralanabilir:
- Enflamasyonu azaltıcı etki gösterir.
- Bazı çalışmalar, taurinin enerji üretimini artırarak ve yorgunluğu azalttığını ve egzersiz performansını arttırdığını göstermiştir. Bu yüzden sporculara tavsiye edilen takviyeler arasında yer alır. (2)
- Kan basıncının düşmesini ve kalp hastalıkları riskinin azalmasını, kolesterol seviyelerini iyileştirerek sağlar.
- Nörotransmiterlerin üretimini artırır ve beyin hücrelerini oksidatif stresten korur. Böylece beyin fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Yapılan araştırmalar, taurinin farelerdeki meme kanserini önlediğine dair sonuçlar elde etmiştir. Henüz bunlar bilimsel olarak doğrulanmasa da, önemli verilerdir. (3)
Zararları
Taurinin birçok yararı olduğu gibi, bazı zararları da vardır. Ancak bunlar yanlış kullanım veya kişilerin özel durumu ile ilgilidir. Taurin zararları şu şekildedir:
- Kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve bunların etkinliğini etkileyebilir.
- Bazı kişilerin taurine alerjisi vardır. Bu tür kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
İlginizi Çekebilir: İnülin Tam Olarak Nedir? Ne İşe Yarar?
Ne Zaman ve Nasıl Kullanılır?
Sporcular tarafından antrenmanlardan ve egzersizlerden 30 dakika önce kullanılması tavsiye edilir. Kullanım zamanı, kullanım miktarı ile direkt olarak ilişkilidir. Bu maddenin faydalı etkilerinin görülebilmesi için doğru zamanda ve doğru miktarda kullanılması önemlidir.
Taurin, insan vücudunda üretilen bir aminoasittir ve sporla ilgilenen sporcuların büyük kısmı tarafından taurin takviyesi de kullanılır. Doğal şekilde üretilmesi ve bazı gıdaların içinde olması, bu maddenin kullanılabilir olduğunun işaretlerindendir. Normal şartlarda, alerjisi olmayan kişiler tarafından, talimatlara uygun şekilde kullanıldığında, herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Günlük kullanım miktarının 3 gram seviyesini aşmaması tavsiye edilir. Doğru kullanım için uzmanlardan tavsiye almak önemlidir. Alerjik bir bünyeye sahipseniz doktorunuza danışarak tüketmeniz gerekir.
Kullanım öncesinde vücutta bulunan taurin miktarının belirlenmesi gerekir. Zira her insanda aynı miktarda bulunmaz. Bazı kişilerin vücudunda, genele göre daha yüksektir. Bu tür kişilerin kullanmaları tavsiye edilmez.
Bağımlılık Yapar Mı?
Taurin, vücutta üretilen bir aminoasit olduğundan, dışarıdan alınması herhangi bir bağımlılığa neden olmaz. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda bağımlılık yaptığına dair bir veri elde edilmemiştir.
Uyku Yapar Mı?
Yatıştırıcı etkisi olduğunu gösteren bir çalışma yoktur. Buna dayanarak uyku yapmadığı ifade edilebilir.
Kilo Verdirir Mi?
Taurin, iştahı azaltmak ve insülin duyarlılığını artırmak gibi etkilere sahiptir. Bu etkilere bağlı olarak kilo vermeye yardımcı olduğu ifade edilebilir. Ancak tek başına kullanılması, kilo verilmesi açısından yeterli olmayacaktır. Bu noktada ne amaçla kullanıldığı, yapılan beslenmelerin ve egzersizlerin nasıl olduğu önem taşır.
Neyden Üretilir?
Taurin, insan vücudunda sistein ve metiyonin aminoasitlerinin sentezlenmesinden üretilir. Ayrıca farklı gıdaların içerisinde de vardır. Bunların haricinde bazı hayvansal kaynaklardan elde edilebilir ve kimyasal olarak sentezlenebilir.
İlginizi Çekebilir: Tarihi Geçmiş Protein Tozu Kullanılabilir Mi?
Günlük Taurin İhtiyacı Ne Kadardır?
Taurin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve ayrıca çeşitli gıdalarda bulunan bir amino asittir. Vücut kendi başına üretebildiği için dışarından alınması gerekli olmayan bir amino asit olarak kabul edilir. Ancak düzenli olarak spor yapanlar için durum biraz daha farklı olabilir.
Taurinin olumlu etkilerinden yararlanmak ve egzersiz performansını iyileştirmek için dışarıdan takviye alınabilir. Ancak ne kadar alınması gerektiği, kişinin tükettiği gıdalardan ne kadar taurin aldığı ve vücudunun ne kadar taurin ürettiği ile yakından ilgilidir. Günde 3 grama kadar kullanılması tavsiye edilse de, bu noktada bir uzmanın talimatlarına göre hareket etmek daha doğru olacaktır.
Taurin En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?
Taurin, vücutta doğal olarak sentezlendiği gibi tüketilen gıdalardan da alınabilir. Bazı gıdalar taurin bakımından zengindir. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kırmızı et (özellikle sığır ve kuzu eti)
- Kabuklu deniz ürünleri
- Ton balığı ve morina gibi deniz ürünleri
- Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri
- Yumurta
- Deniz yosunu ve bazı alg türleri
Bitkilerde daha düşük miktarlarda bulunur. Buna karşın hayvansal bazlı protein kaynakları zengin taurin kaynaklarıdır.
İlginizi Çekebilir: Whey Protein Tozu Nasıl İmal Edilir? Merak Ettiğiniz Sorular
Taurin Cinselliğe Katkı Sağlar Mı?
Yapılan araştırmalar, taurinin erkek üreme organlarında yoğun olarak bulunduğunu, testis tarafından biyosentezlendiğini gösterir. Ayrıca yaşla birlikte taurin konsantrasyonunu azalacağı da yine bu araştırmalarda tespit edilmiştir.
Taurinin cinselliğe olan etkilerinin tespit için fareler üzerinde bir dizi çalışma yapılmış ve erkek farelerin çiftleşme yeteneklerini belirgin olarak arttırdığı görülmüştür. (4)
Buna karşın insanlar üzerinde yapılan ve bu şekilde sonuçlanan bir bilimsel çalışma yoktur. Ancak fareler üzerindeki çalışmaya bakarak bazı çıkarımlar yapılabilir.
Nutripure PureTaurine ile Bomba Gibi İdmanlara Hazır Olun
Taurin, gerek insan sağlığına yararları gerekse de egzersiz performansını artırması ile öne çıkan bir aminoasittir. Nutripure PureTaurine ile bu alandaki ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, sağlığınızı desteklediğiniz gibi antrenman performansınızı da yükseltebilirsiniz. Taurin ile idmanlara bomba gibi bir giriş yapmak için hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz.